Välgörenhet i företaget
(UPPDATERAT 2022-03-28 med lite nya belopp, länkar mm)
Vi har fått flera frågor om att skänka pengar till välgörenhet från företaget, speciellt de senaste dagarna med anledning av flyktingkrisen. Så vad är det som gäller – får ditt företag skänka pengar?
OK att skänka, men inte avdragsgillt
Kort sagt får ett företag absolut skänka pengar till välgörenhet, men det är normalt inte avdragsgillt i verksamheten. Detta innebär att för enskilda firmor och handelsbolag finns det ingen skattemässig poäng med att låta sitt företag skänka pengar, utan du kan lika gärna skänka dem privat. Och 2015 ut finns det dessutom möjlighet att få skattereduktion privat för vissa gåvor (se nedan).
För aktiebolag är det inte heller avdragsgillt, dvs man kan säga att det är företagets beskattade vinstmedel du skänker. Men om du hade tagit ut utdelning, betalat skatt på denna och sedan skänkt pengarna hade det ju blivit lite mindre kvar att skänka. Så för aktiebolag är det faktiskt en poäng att skänka från företaget istället för att skänka privat. MEN, notera riskerna nedan.
Förmånsbeskattning i vissa fall
Det är dock inte helt glasklart och riskfritt att låta företaget skänka pengar. För en fåmansföretagare skulle Skatteverket kunna se det som att ägaren ger gåvan till ett ändamål hen själv känner och brinner för, men gör det från företaget istället för privat för att spara skatt. Och då lär de tycka att ägaren ska förmånsbeskattas för gåvan. På samma sätt som om företaget hade betalat ägarens hyra (vilket ska förmånsbeskattas), kan man anse att företaget betalar ägarens gåva.
Om en arbetsgivare skänker till välgörenhet i sina anställdas namn (t ex som ”julklapp”) blir även detta beskattas hos de anställda. Om företaget däremot skänker i sitt eget namn istället för julklapp bör det inte vara några problem.
När är det då OK för ett företag att skänka pengar och när är det inte OK? Det är faktiskt svårt att säga. Men generellt skulle jag gissa att ju mer ett företag kan ses som en förlängning av ägaren (t ex ett enmansbolag) desto större är risken för förmånsbeskattning. Medan för ett större företag som t ex skänker pengar istället för att skicka julkort, tycker jag risken borde vara betydligt lägre.
Skänka bort aktieutdelning
Det är även möjligt att skänka bort sin aktieutdelning utan att först skatta för den, både utdelning från noterade aktier och aktier i fåmanbolag. Sajten Aktiegåvan.se har mer information om detta.
(Edit: Se även Skänk din utdelning till välgörenhet – så funkar det!.
Skattereduktion för privatpersoner
Privatpersoner kan få skattereduktion för vissa gåvor. Man kan då få skattereduktion med 25% av gåvan upp till gåvor på sammanlagt 6 000 kr per år (t o m 2021) eller sammanlagt 12 000 kr per år (från 2022), förutsatt att:
- gåvan lämnats till av Skatteverket godkända gåvomottagare
- varje enskild gåva uppgått till minst 200 kr
- totala gåvor under året uppgått till minst 2 000 kr, kan vara uppdelat på flera mottagare
Läs mer om skattereduktion för gåvor hos Skatteverket.
Som med alla skattereduktioner gäller att det är din totala skatt som reduceras och att alla skattereduktioner görs i en viss ordning, t ex jobbskatteavdraget, ROT/RUT osv. Det är bara inkomstskatt, fastighetsskatt och fastighetsavgift som kan reduceras, dvs t ex inte egenavgifter för enskilda firmor. Har man inte nog med skatt att utnyttja vissa skattereduktioner så förfaller de. Läs mer om skattereduktioner hos Skatteverket.
Inte mot arbetsinsats
Nu kanske de ivrigaste ”skatteoptimerarna” tänker att man kanske kan skänka pengar till anställda, uppdragstagare etc istället för att betala ut lön. Men det går såklart inte – så fort det är en arbetsinsats eller motprestation inblandad handlar det ju inte längre om en gåva.
Sponsring
Och apropå motprestation, vad gäller för olika typer av sponsring? Där säger man enkelt uttryckt att om motprestationen från mottagaren är rimlig i relation till beloppet, om det främjar företagets verksamhet osv, kan beloppet dras av i verksamheten. Helt enkelt om det är en rimlig kostnad för att förvärva sina intäkter i företaget, liksom alla andra avdragsgilla kostnader. Om man t ex köper en annons i ett programblad för en idrottsförening, kan beloppet dras av så länge annonsen, kostnaden etc är rimliga och av nytta för företaget. Som vanligt är det lite mer detaljer än så att ta hänsyn till och det blir såklart en bedömningfråga i varje fall, men det var väl huvuddragen.
7 Kommentarer
Notera att jag redigerat inlägget något och tagit upp några risker med att skänka från sitt bolag.
Hur funkar detta om företaget t.ex. investerar i solenergi via Trine? Då får man ju pengarna tillbaka på några år, plus ränta. Hur ska det bokföras?
Hej Anders!
Har inte gjort någon djupdykning i Trines modell, men såvitt jag förstår är det ett lån. Det bokförs som en långfristig fordran (t ex på 1380 el dyl) om lånet är på mer än ett år. Ev ränteinkomst bokförs t ex på 8300. Så länge du får en vettig avkastning givet risken på lånet, ser jag inte att det ska vara några andra effekter av lånet.
Hejsan! Vi lanserar snart vår nya e-handel (medicinteknik inriktning gyn/obst).
Vi vill gärna att våra kunder ska kunna hjälpa till att stötta två ideella organisationer i botswana och sydafrika. Vi vill alltså att våra kunder ska kunna välja att skänka 100kr till dessa organisationerna i smaband med att dem beställer av oss.
Två gånger om året kommer vi därefter att skicka dessa pengarna till nämnda organisationer.
måste vi lägga på moms på hundralappen när en kund väljer att bidra?
Hej Marcus!
Det låter som att det är er kund som skänker pengarna (inte ni) och ni bara tar hand om pengarna ett tag innan ni skickar dem vidare. I så fall skulle min bedömning vara att ni inte lägger moms på de 100 kr. Samt att ni inte tar upp dem som en intäkt i ert företag utan lägger dem på ett skuldkonto tills de betalas ut till organisationerna.
Hur funkar det om ett företag vill skänka datorer till hjälpverksamhet (som drivs av ideell förening)? Några av datorerna har ett marknadsvärde, andra är gamla och har inget marknadsvärde.
Hej Helena!
Jag vet faktiskt inte på rak arm. I praktiken tror jag de flesta helt enkelt resonerar att marknadsvärdet för företaget är försumligt och bara ger bort datorerna. Och jag tvivlar på att detta är det första som Skatteverket skulle slå ned på.
Förutsatt att man inte sätter det i system såklart, att genom sitt företag dra av kostnader för saker som sedan ges bort som välgörenhet. Men det säger kanske sig självt. 🙂
Men om vi ska vara lite akademiska – vad skulle det formellt helt korrekta sättet vara? Min gissning är att man bör ta en ej avdragsgill kostnad motsvarande marknadsvärdet, och samtidigt återföra samma belopp som man tidigare dragit av. Gissningsvis bör man även återföra ingående momsen. Dvs om marknadsvärdet är 5000 kr kan man t ex debitera 6992 med 5000 kr, kreditera 5410 med 4000 kr och 2640 med 1000 kr, eller vilka konton man nu väljer. Men jag undrar om någon nånsin gjort på det viset. 🙂