Accounts-bloggen

Schablonintäkt på fondandelar

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap

Den som äger fondandelar betalar sen några år tillbaka skatt på en schablonintäkt på sitt fondinnehav. Detta gäller både privatpersoner och juridiska personer (t ex aktiebolag). Denna nya regel är inte helt lätt att greppa, så vi tänkte köra en snabbgenomgång.

Bakgrund

När du äger andelar i en fond, äger ju fonden i sin tur olika värdepapper och tillgångar. När fonden gör reavinster och ‑förluster i sina tillgångar, har tidigare beskattningen av dessa skett inne i fonden och du som fondandels­ägare har inte behövt bry dig om det. Med de nya reglerna sker istället denna beskattning genom att du som fondandels­ägare beskattas för en ”schablonintäkt” baserat på värdet på fonden vid årets början. Detta har inget att göra med när du säljer fondandelar och gör reavinster och ‑förluster, vilket beskattas precis som vanligt.

Vilka fonder gäller det?

Detta gäller i princip alla fonder, dvs aktiefonder, blandfonder, indexfonder, räntefonder, hedgefonder m fl. Det gäller både svenska och utländska fonder. Det finns ett fåtal ”specialfonder” som undantas, men de är sällsynta.

Det gäller dock bara dig om du (eller ditt företag) äger fonderna direkt, inte om de ägs via en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto (ISK).

Vad är en schablonintäkt?

En schablonintäkt är ett något abstrakt begrepp. Det är i princip en slags ”fiktiv” inkomst som du beskattas för. Schablonintäkten läggs till din beskattningsbara inkomst och höjer på så sätt din skatt. För privatpersoner används samma metod för investerings­sparkonton och uppskov på bostads­försäljningar, för aktiebolag används metoden för periodiserings­fonder.

Hur sker beräkningen?

Schablonintäkten är 0,4% av fondernas marknadsvärde den 1 januari beskattnings­året, dvs inkomståret. För aktiebolag med brutet räkenskapsår är beskattnings­året det kalenderår då bokslutet görs. Med andra ord, för alla AB-bokslut som avslutas under 2015 används fondvärdet per 1 januari 2015 för schablonintäkten. Och samma för en privatpersons deklaration för inkomståret 2015.

Vad behöver jag göra?

Som privatperson behöver du inte göra något alls. Schablonintäkten är förtryckt i din inkomstdeklaration.

För ett aktiebolag behöver du räkna ut och lägga till schablon­intäkten i skatte­uträkningen i bokslutet, samt i bolagets inkomstdeklaration i ruta 4.6b. Om bolaget t ex gör bokslut per den 30 april 2015 och bolagets fondandelar hade ett marknadsvärde på 100 000 kr den 1 januari 2015, skriver du 100 000 * 0,4% = 400 kr i ruta 4.6b. Och bolaget kommer att betala bolagsskatt på schablonintäkten 400 kr.

Många banker och mäklare skickar ut kontroll­uppgifter med nödvändiga siffror, även för aktiebolag. Annars får du själv ta reda på vad marknadsvärdet på fondandelarna var vid årsskiftet (t ex från ett värdebesked eller årsbesked) eller be din bank/mäklare ta fram dem.

12 Kommentarer

  • Betyder detta att schablonintäkten enbart är en skattegrej. Företagets kapital ökar inte trots att det nu finns en intäkt? D v s i årsredovisningen dyker schablonintäkten bara upp under skatter, inte under ökat rörligt kapital eller så.

    • Hej Klas!

      Precis, detta används endast när man räknar ut skatten och schablonintäkten bokförs aldrig. Samma som t ex schablonintäkt på periodiseringsfonder.

  • Tack! Årsredovisningen därmed klar. Men, i Inkomstdeklaration 2 har vi en punkt 4.6.b där man ska skriva in schablonintäkten. Det är en pluspost som sedan följer med. Plockar jag bort den under 4:13? Eller?

    Klas

    • Precis, du lägger till schablonintäkten i 4.6b. Och den plockas aldrig bort utan hänger med fram till ruta 4.15/4.16.

      Hela sidan INK2S börjar med det bokföringsmässiga resultatet i ruta 4.1, och sedan följer alla skattemässiga justeringar för att landa i det skattemässiga resultatet, som bolagsskatten baseras på. Så det är i sin ordning att schablonintäkten tas med där.

  • Tack! Vore bra om skattefolket inte använde ordet intäkt när det inte är det… varför inte schablonunderlag eller så.

    Ha det!

    Klas

  • Hej, förstod inte tidsdetaljerna med
    uträkningen av schablonintäkten,
    om man som privatperson inte äger några
    fonder den 1:a Januari, men köper dem lite senare på året, blir det ingen schablonintäkt och därifrån följande schablonskatt då ?
    Gäller det således att sälja och inte vara fondägare vid den tiden varje år ?
    för att undvika schablonskatten.
    Nu är den iofs. inte så stor 0,12 % av fondvärdet (30% av 0,4%)
    men kan man ”ducka” skatten så ?
    Eller beräknas det fram något genomsnittligt
    fondmängdsinnehav man har haft under året
    och det multipliceras med fondens värde
    från 1:a januari ?
    Ska man gå ut och in i fonder av den orsaken
    vid den där tiden, kommer kanske iofs. courtageökningen göra att vinsten med mindre skatt blir minimal ?
    Mvh Jan

    • Hej Jan!

      Ja, jag antar att man skulle kunna ”ducka” schablonskatten genom att gå ur och in i fonder kring årsskiftet, eftersom schablonintäkten baseras på innehavet den 1 januari varje år. Fast då kommer du å andra sidan att realisera vinster och förluster, vilket kanske inte alltid är önskvärt. Plus då courtaget som du nämner. Så spontant tror jag inte att strategin är så lönsam.

      Sedan bör man såklart alltid skänka sina investeringar en tanke i slutet av året. Om du har reavinster under året och ett annat innehav med förlust som du ändå tänkte sälja, kan det ju vara smart att göra det innan årsskiftet istället för efter för att kvitta förlusten mot de andra vinsterna. Och om det gäller fonder slipper du ju då även schablonintäkten nästa år.

      Och vice versa, om du har ett stort underskott av kapital under året, kanske t o m över 100 000 kr (där skattereduktionen går ned från 30% till 21%), kan man kanske realisera vinster innan årsskiftet för att utnyttja lite av underskottet. Och även här, om det gäller fonder, kan du i samma veva ”ducka” schablonintäkten.

      Men vi är ingalunda experter på investeringar så det finns säkert de som tänkt betydligt längre och mer ingående kring såna här strategier.

      Här är förresten Skatteverkets information om schablonintäkten på fonder (för privatpersoner).

      • Hej, tack för info. då vet jag att det endast
        gäller innehavet 1:a Januari, och får förhålla
        mig till det. Mvh Jan

  • Om jag förstått det rätt skulle schablonbeskattning inte ske om fonderna ligger i en kapitalförsäkring, men däremot om fonderna ligger i en ISK, eller hur?

  • Hej igen,
    på basis vad ni skrev ovan: ”Det gäller dock bara dig om du (eller ditt företag) äger fonderna direkt, inte om de ägs via en kapitalför-försäkring.”
    Eftersom jag äger fonderna direkt via ISK till skillnad mot kapitalförs. där fonderna ägs av försäkrings-givaren drog jag slutsatsen att schabonskatt(intäkt) skall utgå för fondandelar på ISK
    schablonsskatten för ISK och kapförsäkring är ju enhelt annan sak.
    Med hälsning
    Kjell

    • Hej Kjell!

      Precis, det är olika saker, även om jag tror att ISK är designat i princip som en förenklad form av kapitalförsäkring. Och just vad gäller schablonintäkten för fondinnehav är det samma för ISK som för kapitalförsäkringar.

      Jag tänkte nog inte på ISK när jag skrev blogginlägget – vi tenderar att ha företag först i åtanke eftersom företagsbeskattning är vad vi sysslar med hela dagarna. 🙂 Lade till ISK i inlägget nu för att förtydliga.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *