Accounts-bloggen

Apportegendom för aktiebolag utan revisor

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap

Fick en intressant fråga idag och var tvungen att kolla upp svaret. Kan ju lika gärna dela med mig!

Bilda AB med kontanter eller apportegendom

När man bildar ett AB ska det ju till ett aktiekapital på minst 50 000 kr (UPDATE: eller 25 000 kr från 2020 och framåt). Detta kan bestå av kontanter och/eller andra tillgångar (s k apportegendom). En förutsättning för apportegendom är såklart att tillgångarna är av nytta för rörelsen. Tillgångarna ska värderas till marknadsvärde, vilket ska intygas av en revisor. Detta brukar revisorn ta nån tusenlapp eller två för. Så långt intet nytt.

Bolag utan revisor

Revisionsplikten avskaffas ju från 1 november 2010. Gäller det även granskning av apportegendom? Tyvärr har revisorsplikten endast avskaffats för bolagets bokslut och löpande verksamhet, inte för apportegendom. Om man vill bilda ett revisorslöst bolag med apportegendom måste man alltså ändå tillfälligt leja en revisor för att granska apportegendomen. Surt.

Undvik apportbildning om det går

Apportbildning är helt enkelt bökigare, så om man kan avvara hela aktiekapitalet i cash är det mycket enklare att kontantbilda och sedan sälja in tillgångarna till bolaget. Effekten blir densamma.

Se upp vid uttag från enskild firma

(UPDATE: förtydligat texten. Tack för påpekandet, Daniel)

Tänk på att om tillgångarna du tänkte apportera eller sälja in ligger i din enskilda firma, måste du först ta ut dem. För kontanter är det inget problem, men för andra tillgångar måste du betala uttagsmoms. I korthet innebär det att firman måste betala in 25% moms till SKV, räknat på tillgångens marknadsvärde.

Men om man däremot ombildar den enskilda firman till AB och säljer in hela verksamheten (eller en avgränsad verksamhetsgren) till AB:t blir överlåtelsen oftast momsfri. Dessa ombildningar sker oftast genom att man först kontantbildar AB:t och sedan överlåter EF:s verksamhet (även om det är möjligt att apportbilda bolaget via en överlåtelse). Dock ligger ju då verksamheten nere i väntan på att AB:t kommer igång. Ombildningar kan vara knepiga ibland och vi rekommenderar att man tar hjälp av en redovisningskonsult eller revisor.

137 Kommentarer

  • Såg ditt inlägg under ”Undvik apportbildning om det går”, om att man bör sälja in tillgångarna istället.

    Om man sätter in 50.000 kr (kontant) i ett aktiebolag så kan det vara redan skattade pengar (som man tex fått i lön som anställd).

    Om man tex utvecklat en egen programvara (som hela verksamheten ska bygga på) på fritiden, och den används som apportegendom (förutsatt att revisor kan värdera den till rätt belopp) så borde man tjäna pengar på det – då man helt slipper skatt på det man sätter in.

    Eller hur fungerar detta?

  • Förstår vad du menar. Insatt kapital i ett AB är mycket riktigt skattade pengar. Fast samma princip borde ju gälla, om man först sätter in pengarna och sedan använder dem till att köpa programvaran av dig – samma effekt som apportbildning, men man slipper be en revisor granska apporten.

    Iofs kommer då frågan om intäkten för programvaran är skattepliktig för dig. Av en händelse kan man sälja lös egendom och göra en vinst på just 50 tkr per år utan att betala skatt. Men är det mer pengar än så kan det ju bli skatt på vinsten. Fast frågan är om inte SKV skulle kunna resonera så att en apport av en egendom innebär en slags försäljning.

    Man kan också tänka sig att SKV tycker att utvecklingsarbetet borde istället avlönas av bolaget. Men inte om det gjordes innan bolaget fanns, tycker man.

    SKV kan också tänkas ifrågasätta värdet på programvaran och misstänka att du bara försöker få ut pengar ur bolaget. Och den risken kan ju ev minska om en revisor har granskat en apport istället.

    Men i de allra flesta fall skulle jag säga att samma princip gäller även för egenutvecklad programvara. Eller tycker nån annorlunda?

  • Förlorar man ingenting på att låta bolaget köpa tillgångarna av en själv? Hur är det med moms? Låt säga att jag t.ex. har en egenutvecklad programvara och startar företaget med 50 000 SEK. När bolaget köper denna för de 50 000 måste de väl också betala moms (25%) eller gäller inte detta när det köper av en ”vanlig person”?
    Fast bolaget får väl isf tillbaka momsen så det kanske blir noll iaf?

  • Nope, ingen moms på köp från privatperson, så på den fronten är det ingen skillnad.

    Det finns säkert speciella fall jag inte har stött på eller tänkt på, då det ena eller andra är mer fördelaktigt, men såvitt jag kan se är det i de flesta fall samma sak att kontantbilda och köpa tillgångarna som att apportbilda. Men kommentera gärna om någon har en annan åsikt.

  • Timing vid bolagsbildande:
    Skall starta AB men behöver köpa PC, skrivare, telefon och abonnemang innan bolagsbildningen och konton är klara. Kan jag göra inköpen som privatperson och sedan sälja dessa till inköpspriset när bolaget väl är bildat och konton öppnade (ca 1-2 månaders eftersläpning)? Som privat person betalar jag moms, jag antar att bolaget kan köpa dessa saker och abonnemang från mig för min totalkostnad inklusive moms men slippa betala in moms (eftersom köpet sker från privatperson). Är det rätt uppfattat?. Tack i förhand.
    /Mvh

  • Mysko, får inget mail vid kommentarer. Måste kolla upp.

    Du kan absolut sälja in inventarier till aktiebolaget för marknadspris, så länge de är av nytta för verksamheten. Och rör det sig bara om 1-2 månader kan man väl anta att marknadsvärdet = inköpskostnaden. Kan du använda ditt inpris inkl moms som marknadsvärde eller måste du ta exkl moms (som ju skulle vara MV för företaget)? Tveksamt vad som är rätt ”by the book”, men jag tycker inte det bör vara något problem. Det rör sig om relativt lite skillnad i pengar också.

    Kan man inte ta utlägget som vanligt och dra av den ingående momsen då? Tja, det finns lite regler om ”uppbyggnadsskede”, där man kan dra moms från tiden innan man blev momsregistrerad. T ex när du inte kunde momsregistrera dig innan du gjorde utläggen, som i ditt fall. Mitt råd skulle vara att ta upp utläggen precis som vanligt, dvs priset exkl moms som kostnad och momsen som ingående moms. Sedan i den skattedeklarationen kommentera att x kr av den ingående momsen avser utlägg under ett uppbyggnadsskede innan momsregistrering. Det värsta som kan hända är att det blir underkänt.

  • …….men……….. om någon (tack och lov inte jag) har företagsbilar (den enskilda firman) och som denne någon har stora skulder på (det är ju egentligen bilföretaget som han ”lånar” bilarna av)…..ska han då betala moms på hela värdet av bilarna när man gör detta egna uttag?

    Nu tänker jag på det som står ovan ”Se upp vid ombildning från enskild firma”

    En annan fundering är ju om man verklingen ska se bilarna som en tillgång när ägaren av den enskilda firman s.a.s. lånar bilarna av bilföretaget.

    Hur ska allt redovisas?

  • Personbilar är ju verkligen ett ämne för sig. Till att börja med får man fråga sig vem som äger bilen. Köper ditt företag bilen – kontant eller mot avbetalning – äger företaget bilen och den tas upp i din balansräkning som anläggningstillgång. Om man däremot hyr/leasar bilen är den bilföretagets egendom och tas inte upp i din balansräkning.

    Vad händer vi ombildning då? Vi tar leasing först. Eftersom EF inte äger bilen kan den inte heller läggas in i AB:t som apportegendom. Case closed.

    Om EF äger bilen då, för att slutligen komma till din fråga? De allra flesta företag får inte dra av ingående moms när man köper en personbil. Undantag är t ex taxi- och bilskoleverksamheter. Istället tas hela beloppet inkl moms upp i BR.

    Vi förutsätter att EF inte har fått dra av momsen. Då blir det heller ingen uttagsmoms när man tar ut bilen. Däremot kan det bli en skattepliktig förmån om marknadsvärdet på bilen är högre än bokfört värde.

    Hoppas det besvarar frågan.

  • Det är i n t e mitt företag (tack och lov).

    Bilen är inte en personbil – det gäller två mindre skåpbilar. Ingen är till fullo betald.

    Ägaren betalar ca 1.100,-/månad och per bil till bilförsäljningsföretget. Det är m yc k e t kvar att betala av.

    Ägaren är fullt och fast övertygad om att han ska ombilda sin EF till AB och förstår inte att han måste plocka fram cash för att lösa en periodiseringsfond i EF och att han måste betala alla skatteskulder (kvarskatt, skatt avseende 2010, moms, arb.g.avg.) som rör den enskilda firman först.

    Han gör stora affär av sin omsättning och nämner bruttobelopp, m e n det är ju nettot som är omsättningen.

    Hur stor bör omsättningen vara för att det ska vara lönt att prata om ombildning och visst har jag rätt i allt det andra som jag har räknat upp?

  • Oavsett hur stor skulden på bilen är, om det är ett avbetalningsköp ligger den som tillgång resp skuld i BR, men om det är en leasing (med ev möjlighet till utköp efter leasingperioden) ligger den inte i BR.

    Skatteskulderna som tillhör enskilda firman är ju hans privata skatteskulder och de ska ju betalas som vanligt, oavsett om och när man ombildar till AB. Är inte säker på vad du menar med att de ska betalas ”först”.

    Vad menar du med brutto och netto av omsättningen? Inkl och exkl moms? I så fall är det såklart exkl moms som är omsättningen, ja.

    Det finns ett gäng orsaker att ombilda till AB och säkert lika många orsaker att låta bli. Allt beror såklart på det enskilda fallet. Tror inte omsättningen har så mycket med saken att göra, men vinstmässigt kan man väl säga att AB:ts skattefördelar dyker upp när man tjänar nån halv miljon och uppåt per år och har några anställda. Vid lägre inkomster, motsvarande typ brytpunkten för statlig skatt, är det oftast bättre med EF, rent skattemässigt. Men hela bilden är egentligen mer komplicerad än så.

  • jag har en fastighet som ligger i min Enskilda firma och för att undvika stämpelskatten så är en tanka att apportera in den till mitt nybildade AB, finns det då risk att jag får betala moms på marknadsvärdet? Eller på vilket annat sätt kan jag undvika stämpelskatten?

  • Ledsen för sent svar. Har fortfarande inte lyckats fixa problemet att WordPress inte meddelar oss när någon kommenterar. 🙁

    Att det blir moms på fastigheten är nog ingen risk, eftersom det aldrig är moms på fastigheter. Däremot finns det en hel del att tänka på när du bolagiserar en fastighet. Generellt sett kan jag rekommendera att du ger bort fastigheten till AB:t, vilket du faktiskt kan göra mot ersättning, så länge ersättningen understiger 85% av taxeringsvärdet. Då blir det skattemässigt en gåva och du slipper reavinstskatt och stämpelskatt. Däremot måste AB:t förmodligen ha någon mer ägare än bara du, så det sker någon riktigt förmögenhetsöverföring.

    Men detta är lite överkurs och inget man bör ge sig på som lekman. Det är en del pengar i potten, så jag skulle rekommendera att ta hjälp av någon som har gjort fastighetsbolagiseringar förut.

  • Hej,

    Jag är väldigt tacksam för din blogg.

    Mvh
    Johan

  • Undrar!

    Vi driver ett gym.

    Vi har ett medlemsregister som är ganska stort…har hört att själva medlemsregistret kan användas till apport egendom.

    Att det ligger ett värde i medlemsregistret.

    Kan det stämma?

    Vi har enskild firma just nu men vill bilda ett AB.

    Någon som har konkreta tips på hur man gör detta utan revisor?

    Eller är det absolut bäst och smidigast med revisor?

  • Hej!

    Hemskt ledsen för sent svar. Har fortfarande inte lyckats övertyga WordPress om att meddela oss när någon kommenterar.

    Det kan absolut ligga ett värde i ett medlemsregister och det kan säkert t o m bokföras i balansräkningen, även om jag inte kan säga att jag faktiskt gjort det någon gång.

    Huruvida du vill ha revisor eller inte beror lite på era behov. Om du driver AB:t själv och inte någon av bolagets intressenter (t ex banken eller externa ägare) kräver det, klarar du dig säkert bra utan revisor. Förutsatt att du ligger under gränsvärdena, förstås.

    Det kan även finnas orsaker till att ha revisor, t ex om du vill ha en kontroll på bokföringsfunktionen, kontroll på dina partners el dyl. Plus att revisorn ofta kan fungera som en rådgivare och ett bollplank, t ex i frågor som värdering av ett medlemsregister.

    Om du vill apportbilda, dvs stoppa in medlemsregistret som aktiekapital, kommer du att behöva en revisor för själva apportbildningen även om bolaget inte har någon revisor i övrigt. Om du kontantbildar däremot, kan bolaget sedan köpa in medlemsregistret av den enskilda firman, t ex genom en verksamhetsöverlåtelse. Vad man sen sätter för värde på medlemsregistret är ju en bra fråga.

    Men för ombildningen till AB skulle jag rekommendera att ta hjälp av en redovisningsbyrå eller liknande. Det gäller att hålla tungan rätt i mun och det finns några fallgropar på vägen.

  • Hej!

    Jag har en liten fråga som jag hoppas du kan besvara.

    Nu är det så att jag har startat ett AB, men behållt enskilda firman. Så bägge är aktiva. Fick min balansrapport & resultatrapport nyligen av min redovisar.
    Vilket visar att jag ska betala en riktigt saftig kvarskatt på över 100.000:- för enskilda firman.

    Jag har köpt en Bil (Pickup) som är färdigbetald till min enskilda firma. P.ga att jag hade mer kontanter i enskilda än i AB:et.

    Denna bil är 100% avdragsgill moms på. Med en värdering av bilen som visar att den är värderad till ca 32.000:- exkl moms ( 40.000:- inkl moms ) över mot vad jag betalade.

    Hur kan jag nu gå tillväga när jag vill lägga in bilen i Aktiebolaget, mot ett högre värde mot vad jag köpte den som enskild firma?

    Skriva skuldebrev emellan bolagen skall väl gå?
    Återbetalning av summan till enskilda från AB:et blir lite pö om pö så att säga.

    Blir jag beskattad för vinsten på 40.000 inkl moms?

    Värderingen är seriös och ja , det är delvis för att täcka upp kvarskatten från förgående år.

  • Du kan absolut köpa in bilen till AB:t från enskilda firman. Eftersom du dragit hela momsen när du köpte bilen i EF måste du även lägga på moms när du säljer den till AB. Att sälja för marknadspris är helt OK, även om det råkar vara högre än vad du köpte den för.

    Att sälja mot revers (skuldebrev) och betala av det eftersom är helt OK. Du blir i EF beskattad på vinsten, vilket är skillnaden mellan försäljningspriset exkl moms och bokförda värdet. Förmodligen ligger bilen nånstans i din balansräkning, där hittar du det bokförda värdet. Och momsen betalar du in som all annan utgående moms, förstås.

  • Jag har inte 50 000:- till att starta ett aktiebolag. Det jag har är 150 000:- i fakturor hos kunder som avvaktar med betalningen tills jag fått igång aktiebolaget.

    Kan jag använda fakturorna som apportegendom?

    Det är surt att behöva starta en EF för att plocka in 150 000:- och sedan skatta bort hälften när jag måste ta ut det som lön för att till sist betala in aktiekapitalet.

  • Svaret på frågan är väl ja, förutsatt då att revisorn godkänner kundfordringarna som apport.

    MEN nånting är inte helt bra i din setup. Vad jag förstår har du inget företag (eller F-skattsedel) men har ändå skickat fakturor till kund. Om du inte har F-skattsedel är kunden tvungen att dra skatt samt betala sociala avgifter på ditt arvode. Det är rätt meckigt och bör undvikas. Och om du faktiskt har en F-skattsedel, har du även automatiskt en enskild näringsverksamhet – de går liksom hand i hand.

    Om du slutligen inte har skickat fakturorna än, utan bara arbetat in arvodet och väntar på att fakturera, då finns ju tyvärr ingen konkret fordran som kan användas som apportegendom.

    Om du har en F-skattsedel (och därmed även en EF) och skickat fakturor därifrån, hör intäkterna till EF och kommer att beskattas där, även om du flyttar själva fordran till ett AB. Detta oavsett om du har kontantmetoden eller faktureringsmetoden.

  • Tack för en tankvärd och intressant blogg!

    En fråga,

    du skriver om att man ska ”se upp vid ombildning från enskild firma” med avseende på uttagsmoms om man säljer tillgångar till aktiebolaget.

    Gäller kravet på att ”ta ut” tillgångarna ur enskilda firman och betala en uttagsmoms endast på sådant som redan är momsredovisat i enskilda firman?

    Om man t.ex. har immateriella rättigheter i enskilda firman – internt upparbetade eller genom slutna avtal med en extern part – som man vill sälja till aktiebolaget, måste man lägga moms på den försäljningen då?

  • @FG: Bra fråga! Jag är faktisk inte 100% säker. Men syftet med uttagsbeskattningen är att motverka avdraget för ingående moms som man gjorde när man köpte nånting. Då kan man ju anta att om du aldrig lagt ut någon ingående moms, bör det inte heller tas ut någon uttagsmoms.

    Fast det håller ju kanske inte heller. Om man t ex har personalkostnader för att ta fram en viss vara, lär det ju ändå bli uttagsmoms om man tar ut varan för privat bruk.

    Fast detta gäller ju uttag från EF, t ex för att använda för att bilda ett AB. Om EF istället säljer nånting till AB:t lär det bli moms på det, såvida man inte säljer hela verksamheten, vilket är momsfritt. Men om båda parter är momsregistrerade blir det ju ett nollsummespel, så det spelar mindre roll om det är moms på försäljningen.

  • Jag är helt ny inom företagande och funderar på företagsform. Ska starta och driva en musikstudio. Utrustning för detta har jag och som apportegendom hade den värderats till 50 000 kr +. Samtidigt har jag även pengarna kontant.

    Så min fråga är starta AB och hur? Eller Enskild Firma?

    Med vänlig hälsning
    Rikard

  • Hej Rikard!

    Ledsen för sent svar.

    Om det inte finns några konkreta anledningar till just aktiebolag, som t ex risker i form av fasta kostnader (lokaler, anställda), flera delägare etc, och om resultatet tills vidare kommer att ligga under 600 tkr/år, är det oftast billigare, lägre skatt och enklare att köra EF. Annars är AB oftast klokare. Det är väl enkelt uttryckt nån slags tumregel.

    En musikstudio skulle väl iofs kunna innebära lite fasta kostnader om du har en särskild lokal för det osv. Beror lite på ditt specifika fall.

    Avdrag för utrustningen (lär väl skrivas av över flera år, antar jag) kan du få i både EF och AB.

    Om du väljer AB och har kontanterna tillgängliga är det alltså enklare att kontantbilda och sedan köpa in utrustningen av dig själv för sagda kontanter. Med apportbildning måste du alltså ha en revisor som intygar värdet, även om bolaget inte har någon revisor löpande.

  • Hej Mikael,

    F1: Om jag köper utrustning för 50.000kr till det tänkta bolaget privat, kan jag då göra en apportegendom och bilda ett AB av den utrustningen? Eller är det bättre att bilda ett AB för 50.000kr och inhandla denna utrsutning för aktiekapitalet direkt?

    Vad tycker du?

  • Absolut bättre och enklare att kontantbilda och köpa utrustningen från AB:t.
    1. Du slipper låta en revisor granska apporten.
    2. Du kan dra av momsen som du förmodligen behöver betala på utrustningen. Förutsatt att ditt företag är momspliktigt och har avdragsrätt för ingående moms såklart.

  • Tack så mycket för ditt snabba svar. Jag tycker din blogg är väldigt givande.

    När man köper utrustningen för bolagets aktiekapital, behöver pengarna på något betalas tillbaka under en viss period eller räknas utrustningen som ”kapital”?

  • Tack för de ordern. Kul att man kan bidra med något.

    Du kan använda ditt aktiekapital hur mycket du vill. Huvudsaken är att det egna kapitalet inte blir förbrukat. Enkelt uttryckt är ditt egna kapital följande:
    aktiekapital + vinster – förluster + aktieägartillskott – aktieutdelningar.

    Om ditt egna kapital går under halva det ursprungliga aktiekapitalet, dvs under 25 tkr i ditt fall, måste man börja mecka med kontrollbalansräkningar mm. Bökigt och enklare om man kan undvika.

    Om du använder ditt aktiekapital till rena kostnader, dvs sånt som dras som kostnader i bokföringen, och inte har intäkter som matchar, knaprar du alltså på det egna kapitalet. Om du å andra sidan har intäkter så att ditt resultat hela tiden håller sig över noll, är det inga problem. Och om du använder aktiekapitalet till att köpa utrustning som kan bokföras som tillgång i balansräkningen är det heller inga problem. Då har det ju inte uppstått någon kostnad och det egna kapitalet påverkas inte.

    Så kan din utrustning bokföras som tillgång då? Tja, om det har en ekonomisk livslängd på några år (dvs du har värde av den under några år) bör det kunna gå som tillgång. Det är rätt mycket fall-till-fall och svårt att svara på generellt.

    Lite bokföringssnack där. Hoppas det gick att följa någorlunda.

  • Det var väldigt bra tips!

    Du menar alltså om jag har en musikverksamhet och inhandlar en studio för aktiekapitalet så borde det inte vara några problem med sånt?

  • Nej, det tycker jag inte borde vara något problem.

  • Undrar om konstverk (en litografisamling på X antal tavlor) kan tjäna som Apportegendom.

  • Risken är att det ses som ”verksamhetsfrämmande”, dvs att verksamheten inte har någon nytta av egendomen. Fast jag är osäker på var gränsen går för vad som kan godkännas. I slutändan är det upp till revisorn i fråga att godkänna, så bäst är ju att fråga den revisor du hade tänkt använda.

  • Tyckte det här lät som en utmärkt idé men tog för säkerhets skull och kontaktade Skatteverket för att höra om de hade några invändningar. Vilket de också hade, åtminstone handläggaren jag pratade med.

    Skatteverket hävdade att jag som privatperson bara kan sälja sådana inventarier som jag och min familj använder till vardags. Att sälja en hemsida som jag själv äger till mitt blivande AB går förstås. Men köpeskillingen för hemsidan skulle då räknas som intäkt (från hobbyverksamhet) och beskattas som sådan.

    Är det rimligt att det är som Skatteverket säger eller är det något jag och de har missat?

  • Tja, det beror lite på hur man tolkar det. Såhär skriver SKV i sin broschyr om hobbyverksamhet:

    ”Enstaka försäljningar av t.ex. en köpt tavla, en fotografisamling, en frimärkssamling eller liknande ska beskattas i inkomstslaget kapital. När det gäller enstaka försäljningar av tillgångar som du har haft för personligt bruk gäller att vinster upp till 50 000 kr per år är skattefria. Om din vinst är högre ska du betala skatt på den överskjutande delen”

    Och om det inte är kapital och inte näringsverksamhet (självständigt, varaktigt och vinstsyfte) så är det tjänst och i detta fallet hobbyverksamhet.

    Så frågan är om det är en enstaka försäljning eller inte, samt om du haft den för personligt bruk eller inte. Knepig gränsdragning ibland.

    Detta hindrar ju såklart inte att du säljer in den till AB:t. Men det är ju trevligt att veta om man blir beskattad privat eller inte. Jag kan nog tyvärr inte ge något rakt svar här. Vill man vara säker får man i den privata deklarationen göra ett s k ”öppet yrkande”, dvs att du förklarar situationen så får SKV ta ställning om du ska beskattas för det eller inte. Då undviker man åtminstone skattetillägg.

    Och jag skulle gissa att ju mer ”enstaka” och ju mindre ”verksamhet” man kan få det till, desto bättre chans att få igenom det som skattefri inkomst av kapital. Och om man ändå måste skatta för det, får man ju också dra av kostnader man har haft för tillgången. Dock tyvärr inte nedlagt arbete.

  • En liten kommentar gällande 6 nov 2010 kl: 9:10 ( kanske lite långt bak i tiden )

    Jag har kanske missuppfattat det men….
    Aktiebolag kan inte göra momsavdrag innan företaget registrerats på bolagsverket… därav saknar de även momspliktig verksamhet.

    Enskilda företag har möjlighet att göra inköp innan start om det är uppenbart att det är en kostnad som är hänförlig till företaget.

  • Det skulle jag väl säga är huvudprincipen (även om jag tycker det verkar lite luddigt med själva momsavdraget även för enskilda firmor).

    Men om man köpt något månaden innan bolags- och momsregistrering är det såklart fullt möjligt att *yrka* avdraget, bara man gör det öppet. Ingen garanti att det skulle godkännas, men jag kan heller inte svära på att det skulle underkännas. Finns säkert nåt rättsfall på liknande, men har inte grävt runt bland dem så jag vet inte säkert.

    Men om man är på väg att handla prylar i samband med bolagsregistreringen och vill vara 100% säker på att få momsavdraget, bör man ju vänta tills efter momsregistrering.

  • Tjenare Mikael!

    Intressant artikel och kommentarer från alla.

    Jag har sökt runt lite på olika grejer då jag är inne på att omvandla mitt EF till AB och ta med frugan som delägare. Vi har de 50 000 som behövs för att starta.

    Vi undrar hur det blir med aktiekapitalet om vi t.ex. köper in relevant utrustning för vårt aktiekapital (alltså 40 000 + moms 10 000). Räknas det fortfarande som 50 000 i tillgångar som aktiekapital, då vi ju får tillbaks momsen om vi säljer, eller har aktiekapitalet direkt minskat till 40 000 då?

    En annan grej jag funderat på. Som jag förstått det så skrivs väl värdet på utrustningen av så man får köpa in ny eller helt enkelt ha pengar på företagskontot för att inte hamna under 25 000 när de minskat i värde efter nåt år, eller tänker jag fel?

  • Hej!

    Till att börja med får man kolla om utrustningen ska bokföras som inventarier i balansräkningen eller kostnadsföras direkt. Om de kostnadsförs har du ju direkt ett negativt resultat på 40 000 kr och ett sammanlagt eget kapital på 50 000 – 40 000 = 10 000 kr, dvs under 25 000 kr och kontrollbalansräkningssituation. Fast det hade du nog redan koll på.

    Så vi kollar på att bokföra dem som inventarier istället. Istället för 50 tkr cash får du 40 tkr i inventarier och 10 tkr i momsfordran. När du får tillbaka momsen har du 40 tkr i inventarier och 10 tkr i cash. Inget har hänt i din resultaträkning ännu och EK är intakt på 50 tkr.

    Om vi leker med tanken att inget annat händer i företaget, kommer ju inventarierna att skrivas av över tiden, vanligast över fem år. Efter år 1 har du då 32 tkr i inventarier och 10 tkr i cash som tillgångar, samt AK och en förlust på 8 tkr (avskrivningen på 20% av 40 tkr) som skulder/EK. EK är alltså 50 tkr – 8 tkr = 42 tkr. Fortfarande inte obestånd.

    Men nånstans i början av år 4 kommer ju avskrivningarna att dra ned ditt EK under halva AK och då bör du alltså upprätta en KBR.

    Hoppas det besvarade frågan.

  • Hej – köper en forvårdsmottagning där det ingår lokal, storlar, instrument och kundregister samt uppdrag på vårdinrättningar – kan det räknas som apportinlägg i AB?
    Värdet totalt bör av revisor värderas till 100 – 200000 kr på öppna marknaden.
    MVH
    Tommy

  • Tycker absolut det bör kunna användas som apportegendom.

    Men, tillbaka till min grundpoäng, varför inte istället kontantbilda och använda samma pengar så att bolaget köper verksamheten? Varför gå via dig privat? Om du dessutom t ex kommer att ta ett lån för att köpa verksamheten, vill du oftast hellre ha lånet i AB:t än privat.

  • ..sjukt bra info, väldigt tacksam för detta!

  • Hej!

    Jag har skulder hos KF och vill starta eget.
    Jag ska starta Bilverkstad, men min fråga är:
    Kan jag bilda AB även om jag har skulder hos KF och kommer dem att ta direkt tillgångar som jag har i min verksamhet.
    Kan jag vara VD i AB med skulder och hur kan jag öppna företagsbankkonto med dessa skulder.
    Tack

  • Hej!
    Oj, många frågor på en gång.
    Jag vet ärligt talat inte hur KFM agerar om du helt plötsligt stoppar in tillgångar i ett aktiebolag – inte alls omöjligt att de kniper de tillgångarna. Beror nog lite på var i deras process du är – om allt är utmätt eller hur det ser ut.
    Du kan nog bilda AB, däremot kan det vara svårt att få F-skattsedel om du har obetalda skatter. Är det andra skulder som är obetalda bör inte SKV ha några invändningar. Men jag kan inte svära på det.
    Jag tror nog du kan vara VD även om du har skulder. Fast det är ju egentligen inte nödvändigt med en VD i mindre bolag. Om du får öppna företagskonto är helt upp till banken. Jag har nyligen hört om banker som nekat företagskonto pga gamla betalningsanmärkningar.
    Lycka till!

  • Hej!

    Tack för en bra sida! Du svarar dessutom grymt fort . Ville gärna komplettera ditt svar… Inte för det behövs men men.
    Jag har fått för mig att KFM har riktigt bra handläggare som man kan ringa eller boka tid och träffa gällande skulderna o hur man kan lösa sina ärende hos dem. Samt hur man ska gå vidare för att skaffa företag. Skatteverket ser gärna att man inte har skatteskulder innan tilldelning av F-skatt.

  • Tack för de orden, Chris.

    Bra input. Och apropå det du säger, en tumregel med både KFM och SKV är just att så länge man kommunicerar med dem och de inte behöver jaga efter dig, är de rätt bra och vettiga att ha att göra med. Om man däremot gör sig svårfångad blir de betydligt jobbigare. 😉

  • Tack för svaret!
    Det ända som jag undrar är :
    Kan en person under 18 år vara i styrelsen på AB.

    Mvh

    Krile

  • Hej Mikael! Först vill jag tacka dig för en bra och givande blogg. Sedan har jag en fråga:

    Jag har en enskild firma som jag fundera på att ombilda till AB. Hade tänk köpa en bil och en Mac som apporttillgång. Men sedan pratade jag med en advokat som sa att en bil har för dåligt marknadsvärde att det är bättre att köpa den privat och dra av tjänsteresor. Jag funderar nu på att sätta in 50 000 SEK istället. Kan jag då köpa en Mac från de pengarna jag sätter in och sätta på AB. Gå andra vägen istället. Bilda AB först och köpa material för pengarna jag satt in?

    Mvh/Kristina Simar

  • Hej Kristina!

    Tack för de orden, kul att du gillar bloggen!

    Om du har 50 tkr att avvara ett tag för att bilda AB:t, är det alltid mycket enklare att kontantbilda och sedan köpa tillgångarna från AB:t. Effekten blir densamma som att köpa tillgångarna privat och apportbilda.

    Du kan alltså använda aktiekapitalet för investeringar direkt när bolaget är bildat. Om det är en tillgång som hamnar i balansräkningen (t ex en bil) sker ingen resultatpåverkan och det egna kapitalet påverkas inte. Du har i princip bytt en tillgång (cash) mot en annan (t ex bil).

    Om det istället är en tillgång som kostnadsförs direkt (livslängd under tre år eller av mindre värde), blir det ju en kostnad i rörelsen och om du inte har intäkter för att hålla resultatet positivt, knaprar man på det egna kapitalet. Det är lite komplicerat med begreppen, så bolla gärna med någon som är insatt i din bokföring om du inte känner att du har koll på det.

    Men summa summarum, oftast enklare att kontantbilda och köpa tillgångar från AB:t.

    Ska man köpa bilen i företaget då? Det beror på. För äldre bilar har advokaten helt rätt, eftersom förmånsvärdet baseras på nypriset oavsett ålder. Nånstans går det en gräns där det faktiskt är en bättre affär att ha förmånsbil i företaget, men det beror väldigt mycket på. Ledsen för luddigt svar.

  • Hej
    Har en liten fråga, tänker registrera ett bolag. Det är så att jag äger en fastighet som det inte finns några skulder på samt taxeringsvärdet är 145 000 kr nu undrar jag om det är möjligt att använda ett pantbrev som finns på fastigheten på 30 000 kr samt 20 000 kr kontant för att använda som eget kapital och när registreringen är gjord kan bolaget då köpa denna fastighet för 50 000 kr.
    Tack för en bra sida.

  • Mja, ett pantbrev är ju inte direkt en tillgång, så den funkar nog inte. Däremot borde du kunna använda fastigheten som apportegendom.

    Antar att du inte kan skaka fram 50 tkr för att bilda? Det är ju annars mycket enklare. Och om du sedan ska lägga in fastigheten i bolaget kan ju bolaget köpa det för marknadspris, vilket åtminstone bör vara taxvärdet och förmodligen mer. Den bit som bolaget inte kan betala för läggs istället upp som skuld till dig, vilket du kan ta ut ränta för.

    Men fastigheter är lite kniviga saker och t ex frågan om du ska äga den i bolaget eller ha den privat kan vara värt att bolla med nån kunnig. Samt hur man bäst skulle lägga upp en bolagisering.

  • Hej
    Tack för ett snabbt svar, fastigheten det rör sig om är en fastighet utanför stan som består mark med en garagebyggnad/lagerbyggnad på och som kan vara till nytta för bolaget. Jag personligen har ingen större nytta av fastigheten. Jag har släktingar som kan lägga ut pengar i ett startskede men de vill såklart ha tillbaka sina pengar inom en snar framtid. min tanke är därför att registrera med kontanter och sedan använda fastigheten som kapital, då det är mycket enklare förfaringssätt an att använda apportegendom med allt vad det innebär vid registrering.
    Ha en bra dag.

  • Hej Mikael,

    jag är mycket tacksam för din blogg. Jag och vän två unga som har arbetat i auktionsbranschen en längre tid och planerat starta aktiebolag sedan i somras. Vi hade tänkt använda våra apportegendom (bestående av framförallt noga utvald konst för ett försäljningsvärde på cirka 120 000kr) som intäkt för det nödvändiga aktiekapitalet, detta innan vi läste att en revisor måste anlitas för att värdera apportegendomen. Vår tanke var att registrera oss, ta ett mikrolån hos Almi och med de pengarna samt lite egna göra några nya investeringar samt anmäla oss (20 000kr i avgift) för en konstmässa sommaren 2013.

    Hur ser du rent skattetekniskt på detta? Är det en dålig idé att lägga in konsten som apportegendom för att registrera AB, samma konst som vi önskar sälja på en mässan 2013 och förhoppningsvis fler mässor i framtiden.

    Tacksam för ditt svar,
    vänligen David och Joakim.

  • Hallå!

    Skattetekniskt spelar det egentligen ingen roll. Har ni 50 000 kr att avvara under några veckor, är det alltid enklare att kontantbilda aktiebolaget och sedan använda dem för att köpa konsten av er. Om konsten har ett marknadsvärde på 120 000 kr kan de 50 000 kr betalas till er och differensen på 70 000 kr läggas upp som en skuld till er.

    Anledningen att apportbilda är ofta att man inte har de där kontanterna att avvara under bildningsprocessen. Och är det så, kanske ni inte har något annat val än att apportbilda och då hitta en revisor som intygar värdet på konsten. Men det innebär alltså inte att ni måste ha en registrerad revisor i bolaget föra att revidera era bokslut osv.

    Så skattetekniskt är det ingen skillnad. Och det är varken en sämre eller bättre idé att apporbilda än att kontantbilda, bara lite bökigare. Så jag skulle säga att om ni kan kontantbilda, gör det, och om det inte går får ni fundera på om ni ska apportbilda eller försöka skrapa ihop kontanterna för att kontantbilda.

    Hoppas det hjälper.

  • Tack Mikael!
    Det hjälpte, jag är obeskrivligt tacksam för ditt svar.

  • Hej!
    Om man bildar AB med konanter och sedan köper egendom av sin enskilda firma till marknadsvärde, behövs det inte ett intyg från någon om vad marknadsvärdet är?

  • Hej Christina,

    Beror lite på vad det är för tillgång. För mindre belopp behövs det knappast. Om det är något som uppenbarligen är rätt värderat (cash, fordringar som betalas kort därefter etc) är det knappast heller nödvändigt. Om det å andra sidan är en begagnad bil kan det vara idé att försöka få nån slags värdering.

    Beror också på vem som frågar. Skatteverket skulle t ex vilja säkerställa att du inte värderar för högt för att ”smyga ut” pengar ur bolaget till dig privat och få ett stort avdrag i bolaget. En revisor skulle vilja säkerställa att du inte ”blåser upp” värden i bolaget. Men har du ingen revisor är det ju bara i händelse av en SKV-fråga du behöver visa upp något. Men det är ju inte fel att ha, om man tror att värdet skulle kunna ifrågasättas.

    Så lite fall till fall, alltså.

  • Hej igen,

    jag har nu bildat aktiebolag med kontanter eftersom det var enklare än att bilda med apportegendom som du skrev. Men hur gör jag nu för att använda mitt aktiekapital för att AB ska köpa alla dessa saker (stora dyra föremål som kommer säljas i AB). Är det något jag kan göra ”inofficiellt” och sen på slutet av året meddela till en revisor med ingående information, typ er?

  • Hej!

    Grattis till nya bolaget! 🙂

    För att bolaget ska köpa nånting av dig upprättar man helt enkelt nåt slags dokument över det hela – en köpnota, ett kvitto el dyl – som visar vad du säljer, till vilket pris, vem köparen är (bolaget), datum och en underskrift från dig på mottagen köpeskilling. Priset ska vara marknadsvärde och ingen moms läggs nånsin på när du privat är säljaren.

    Vad som är marknadsvärde är ju oftast en bedömningfråga och det bästa är såklart nåt slags värderingsintyg, och i brist på det får man göra en så bra värdering man kan. Det Skatteverket är intresserade av vid en ev granskning är framför allt att du inte satt för högt värde på tillgången. En revisor är också intresserad av att värdet på tilltgången väl inne i bolaget inte är ”uppblåst”.

    Om bolaget har revisor kan det vara idé att ta med henom i diskussionen, eftersom revisorn i slutet av året ändå ska godkänna det hela. Om bolaget inte har revisor, behöver du aldrig blanda in en revisor överhuvudtaget. Däremot kan du ju välja att göra det ändå, ifall du vill få nåt slags kvalitetsstämpel på att allt gått rätt till.

    Tänk också på att om du själv gör en stor reavinst när du säljer tillgången, kan du behöva skatta för det privat. Läs på lite hos SKV angående försäljning av privata tillgångar.

    Tillgången bokförs som lagertillgång (14XX) om den ska säljas vidare till kund och detta är boalgets verksamhet. Om inte, och tillgången har längre livslängd än tre år, bokförs den som inventarie (12XX). Är det konst och liknande tillgångar som inte minskar i värde, används oftast konto 129X och tillgången skrivs inte av.

    Så om bolaget inte har revisor kan man väl säga att du gör det ”inofficiellt” i meningen att du itne behöver registrera eller tala om för någon att du gör köpet.

  • Hej

    Om jag bildar ett AB, får företaget spendera hela 50.000 för att köpa en maskin från mig? Eller det måste vara kvar lite pengar på kontot? Ifall jag säljer min maskin till mitt företag, ska jag betala skatt efter 50.000 jag fick för den ?

    • Förlåt Peter, du frågade ju även om skatteeffekten för dig om du säljer en maskin till AB:t. Man får sälja tillgångar som ”använts för personligt bruk” och göra vinster på detta på upp till 50 000 kr per år utan att skatta, därutöver beskattas vinsten som inkomst av kapital. Om du däremot äger maskinen i din enskilda firma är det en annan sak – då hanteras det bokföringsmässigt som alla försäljningar av inventarier, dvs firman får en reavinst (eller reaförlust) som påverkar det beskattningsbara resultatet som vanligt.

    • Det finns inget krav att aktiekapitalet måste stå kvar på kontot som cash. Du får alltså använda upp alla 50 000 kr om du vill.

      Däremot kan bolaget hamna på obestånd och måsta upprätta kontrollbalansräkning om du förbrukar det egna kapitalet. Så vad är skillnaden mellan att spendera de 50 000 kr på kontot och förbruka det egna kapitalet?

      Om du köper en maskin som bokförs som tillgång sker ingen resultatpåverkan. Du byter helt enkelt en tillgång (cash) i balansräkningen mot en annan (inventarie). Resultatet är fortfarande noll och det egna kapitalet intakt.

      Om du däremot kostnadsför nånting, t ex marknadsföring, förbrukningsinventarier, löner el dyl, innebär det ett negativt resultat som påverkar det egna kapitalet. Om det egna kapitalet (under bolagets första tid aktiekapital +/- årets resultat) går under halva aktiekapitalet, dvs om första årets resultat är minus 25 000 kr eller mer, måste bolaget upprätta kontrollbalansräkning.

      Så med andra ord, vid bolagsstarten kan du använda hela aktiekapitalet till att köpa nånting som bokförs som tillgång, medan om du köper något som kostnadsförs direkt hamnar bolaget på obestånd. Hoppas jag inte snurrade in mig för mycket i bokföringstermer nu. 🙂

  • Funderar på din kommentar om momsen…. Detta gäller väl inte om man flyttar hela inkråmet i en enskild firma till ab??

    Från skatteverkets hemsida:
    ”Moms
    Du ska inte ta ut moms om du ombildar din enskilda näringsverksamhet och fortsätter att driva företaget i aktiebolagsform. ”

    • Ledsen för sent svar, Daniel.

      Nej, det är helt rätt. Jag kanske var lite otydlig där – ska förtydliga i bloggposten. Om man ombildar sin enskilda näringsverksamhet till aktiebolag och överlåter hela verksamheten (vilket antyder att EF bör läggas ned därefter) eller en avgränsad verksamhetsgren, blir överlåtelsen momsfri.

      Medan om man tar ut tillgångar ur sin EF där EF tidigare dragit ingående moms, lär man få betala uttagsmoms vid uttaget.

      Tack för påpekandet!

  • Hej!
    När ett aktiebolag köper en begagnad bil(10 år gammal bil) av en bilhandlare, får bolaget räkna momsen med, alltså som ingående moms.
    I vilka fall får man göra det? Tack på förhand!

  • Hej hej!

    Så länge det rör sig om personbilar får de allra flesta företag aldrig dra den ingående momsen, oavsett om det är en ny eller begagnad bil. De enda som får dra moms är t ex taxiverksamheter och körskolor, där bilen liksom är verksamheten.

    Ej avdragsgill ingående moms blir istället en avdragsgill kostnad.

    Om företaget däremot leasar eller hyr en personbil får man dra halva momsen (under vissa förutsättningar).

  • Hej !

    Jag funderar på att starta AB. Har ett heltidsjobb och några extraknäck.
    Har till att börja med 2 frågor.
    1. Jag kollade med SKV om att ex hyra ut sig som chaufför. Det verkar ej gå med enskild firma om det sker regelbundet till samma åkeri under längre tid (år). Men som jag förstod på henne så fanns det inga liknande begränsningar för AB. Vet du vad som gäller.
    2. Jag ska inte bara köra lastbil tänkte jag även om det är den huvudsakliga intäkten så nu till frågan. Jag har handverktyg, maskiner och utrustning som jag ärvt av min far som hade firma. Om jag köper in dem av mig i företaget kan jag sälja tillbaka dem utan moms till mig om jag skulle vilja. Är det någon vits med att ta in dem i bolaget eller ska jag äga dem privat men nyttja dem i verksamheten.

  • Hej hej!

    1. Problemet som SKV var inne på gäller möjligheten att få F-skattsedel när man bara har en enda kund. Man tycker att ett företag med F-skattsedel utför sin verksamhet självständigt, har flera olika kunder osv. Medan om man bara har en kund under längre tid är det snarare ett ”anställningsförhållande”. Och nånstans på skalan där emellan tycker alltså SKV att gränsen för F-skattsedel går.

    Samtidigt är det ju skillnad på ens avsikter och vad som sedan faktiskt sker. Det kan ju vara så att du avser att ha flera olika kunder, söker och får F-skattsedel, men sedan visar det sig att det blir en enda kund under en längre tid. Och även här skulle SKV, om de tittade på ärendet, tycka att med en enda kund under en längre tid bör du hellre vara anställd.

    Så jag skulle säga att om du planerar att starta enskild firma, satsa då på att försöka ha fler än en kund och när du sedan kommer igång, försök att även ha ett flertal olika kunder för att behålla din F-skattsedel. Men om du under en tid skulle råka ha bara en kund är det nog inte hela världen, så länge du faktiskt är igång. Speciellt om du kan visa att du försöker hitta fler kunder och så att säga vänder dig till ett flertal kunder.

    AB då? Jag är faktiskt lite osäker exakt vad reglerna säger här. Men min gissning är att egentligen ska det inte vara nån skillnad om man startar EF eller AB, men att det i realiteten faktiskt är en skillnad. Och om t o m SKV säger det så (fast man kan tyvärr inte alltid lita på vad Skatteupplysningen säger 🙁 ). Jag tror helt enkelt att granskningen är lite slappare när AB söker F-skattsedel och jag vet att man inte måste fylla i lika utförlig info om sina tjänster för AB.

    2. Vitsen med att ta in verktygen i bolaget är ju att du får ett kostnadsavdrag i ditt företag som sänker din vinst och därför även skatten. Och ja, du tar in dem utan moms i företaget och eftersom du inte dragit nån moms i företaget, kan du sedan vid behov köpa tillbaka dem momsfritt (i alla fall när det gäller EF). Och överlåtelser ska ske till marknadspris såklart.

  • Har en fråga som jag inte vet om den hör hemma här men. Kostar det något att ha ett AB om företaget är inaktivt ett år. Alltså man har inga inkomster eller utgifter under året. Om man har ett bankgiro kostar det ju förmodligen men finns det något annat som kostar om man ej har revisor.

  • Nope, inga kostnader för att bara inneha AB:t. Däremot måste ju AB:t göra en årsredovisning varje år och av alla administrativa funktioner i ett företag (bokföring, deklarationer, moms, bokslut mm), skulle jag säga att årsredovisningen är den som är svårast för en lekman att göra. Inte omöjligt såklart, men helt klart lite knepigt. Fast det verkar vara på gång lite webbtjänster som underlättar, t ex https://www.arsredovisning-online.se/.

  • Hej,

    Tack för ett supertips! Min redovisare har just flaggat för att hon inte har vana att skriva årsredovisningen. Vips, så var det problemet löst, med hjälp av din länk ovan 🙂

    Happy Holidays

  • HEj tack för en underbar sida o har som brukligt en fråga också! jag har ett par lån på mig personligen som det heter när man lånat till den enskilda firman, men om man nu vill ombilda till ett ab hur gör man med lånen då? Med vänlig hälsning magnus

  • @Magnus
    Det beror lite på. Om lånen använts för att köpa in inventarier, maskiner etc, har du ju kanske tillgångar som matchar lånen (i alla fall delvis). Förmodligen lägger du in tillgångarna i AB:t och så länge det är OK med långivaren (banken?) kan du även överlåta lånen på AB:t. Ett inkråm bestående av en maskin för 100 tkr och ett lån på 100 tkr blir ju värt noll och kan överlåtas till AB:t. Du bör förmodligen använda marknadsvärdet på tillgångarna.

    Skulle tro att största kruxet här blir banken, som förmodligen kräver personlig borgen och kanske t o m företagsinteckning för att lägga lånet på AB:t. Om det inte är möjligt eller rimligt att lägga över lånet kan du ha ha kvar det privat, lägga in tillgångarna i AB:t och låta köpeskillingen för tillgångarna ligga som en skuld till dig från AB:t, vilket du kan ta ränta på. Men ränta från AB:t och ränta till banken bör du privat gå plus minus noll, mer eller mindre.

    Om du inte har tillgångar att lägga in i AB:t kan du inte heller lägga in skulder. Ett inkråm bestående av endast skulder har ju ett negativt värde och då skulle du stå i skuld till ditt AB, vilket vore ett s k ”förbjudet lån” som alltså inte är tillåtet.

    Men ombildningar och inkråmsöverlåtelser kan ibland bli rätt komplicerade frågor och jag rekommenderar inte att man gör dem själv, såvida man inte känner att man vet precis vad man gör.

  • Hej!
    Om jag har 50tkr å startar ett aktiebolag först, sedan köper jag min privata släppkärra och min stationära special såg (värde ca 85000kr tillsammans) får jag tillbaka mina 50000 då? Mvh Johan

  • Hej Johan!
    Ja, om AB:t använder de 50 tkr för att köpa inventarier av dig, får du tillbaka de 50 tkr. I AB:ts balansräkning kommer du istället för en tillgång på 50 tkr i kontanter att ha en tillgång på 50 tkr i inventarier. Eller om du tar betalt 85 tkr för inventarierna, kommer du ha tillgångar på 85 tkr i inventarier samt en skuld till dig på 35 tkr.

  • Hej Micke!

    Vad säjer du om en häst som apportegendom??

    Många hälsningar
    Ingela

  • Hallå Ingela!

    Tja, det beror ju lite på verksamheten – är hästen nödvändig för verksamheten? Och apportegendom måste ju som sagt godkännas av revisor, så egentligen är det ju den tilltänkta revisorn man ska fråga. Men för ett företag som t ex sysslar med hästuppfödning bör det absolut kunna funka! För en redovisningsbyrå – nja, blir nog svårt. 🙂

  • Hej

    Trevlig sida, mycket bra att läsa

    Tänkte göra om min enskilda firma till AB, jag har ett patent och designskydd
    privat som jag tänkte lägga in som kapital men läste och förstog att det är bättre att
    sätta in kontanter för att sedan sälja det till AB.
    Hur kan jag värdera patent m.m. då eller måste det även då värderas av revisor
    eller kan jag värdera det själv, vet ju hur mycket jag lagt ut plus att man måste kunna värdera det rent markanadsmässigt
    En annan fråga är, om jag inte har inkomster utan måste betala ur egen ficka hur bokförs det, blir det en skuld till mig

    Stefan

  • Hej Stefan!
    I första skedet bestämmer du helt själv hur du värderar de tillgångar du ska sälja in till AB:t. Du kan använda allt ifrån din branschkunskap, nedlagda kostnader, uttalanden från branschkunniga, marknadspris om tillgången handlas på nån slags marknad eller t o m en formell värdering av en värderingsman. Sen säljer du in tillgången till det värdet.

    Värderingen ställs ju inte på sin spets förrän i den händelse t ex Skatteverket ifrågasätter värderingen. SKV är typiskt lite rädda för att du ska övervärdera din tillgång som du säljer in. Och skulle de ställa frågan, får du helt enkelt ta fram så bra underlag du kan för att stödja din värdering.

    För de allra flesta tillgångar finns liksom inga fasta regler för hur de värderas, utan det är en bedömningsfråga varje gång. Skulle man värdera en begagnad bil skulle man t ex kunna fråga en eller ett par olika bilhandlare och helst få något skriftligt. En fastighet kan ju värderas av en värderingsman. Patent och designskydd är ju lite knepigare, efter det beror lite på vad du skyddat. Men personligen tycker jag väl att du borde kunna ta upp det till åtminstone nedlagda kostnader. En marknadsmässig värdering till ett högre värde än så blir ju mycket mer subjektiv. Man får försöka argumentera sitt case, helt enkelt. Har nog inget bättre svar än så.

    Vet inte om jag förstod sista frågan. Menar du om du betalar bolagets kostnader med egna pengar? Ja, i så fall bokförs det som en skuld till dig. Det är t ex inget som hindrar att du använder till privata kreditkort för alla kortköp i företaget.

  • Hej Mikael!
    Bra läsning på sidan.

    Angående tillgångar som ett AB kan köpa av mig som privatperson: Den mjukvara som jag har utvecklat som privatperson, som kommer att användas av företaget för dess huvudsakliga inkomstverksamhet, hur betraktas den?
    Det är inget som är skyddat eller registrerat på något sätt, det är bara min kod. Kan den köpas som en tillgång?
    Jag gissar att jag åtminstone kan värdera den till de arbetstimmar som lagts ned. Sedan är det väl precis som med patent en bedömingsfråga hur mycket extra värde den anses ha, att man får argumentera sitt case. Men eftersom det är kärnan i verksamheten så borde ju ett estimat av framtida intäkter kunna ge någon hint om värde utöver nedlagda kostnader?

    Behövs någon typ av registrering (likt patent, varumärkesskydd) för att AB:t ska kunna köpa koden som en tillgång?

    /Dan

  • Hej Dan!
    En programvara du utvecklat tycker jag absolut kan ha ett värde och kan säljas in till ett AB, förutsatt att AB har användning av den. Och även här är ju tyvärr värderingen rätt godtycklig, dvs du får försöka göra en så vettig värdering som möjligt. Det finns såvitt jag vet inga riktlinjer i det här fallet.
    Däremot finns det en del riktlinjer om man utvecklar en programvara inom företaget och vill bokföra den som en tillgång. Fast det handlar mer om restriktioner för när man får aktivera (=bokföra som tillgång) egna utvecklingskostnader, lite beroende på vilket regelverk man använder (K2/K3), huruvida den är utvecklad internt eller med externa konsulter mm.
    Om bolaget har revisor är detta en klockren fråga att ta med denne. Jag har dock hört om revisorer som inte vill ha uppdrag när det gäller att ta in en upparbetad tillgång i bolaget, förmodligen tycker de att det är för osäker mark.
    Och utan revisor får man nog helt enkelt göra en egen bedömning. Och ev göra ett öppet yrkande till Skatteverket när man deklarerar. Apropå det, tänk också på att vid högre belopp kan du personligen bli skattskyldig för försäljningen av programvaran.

  • Hej ! Undrar lite om hur jag kan göra. Ska köpa in maskiner och verktyg av mig själv till mitt nystartade AB. Aktiekapitalet lånade jag av morsan och tänkte att jag skulle betala tillbaka det genom att köpa in maskinerna och på så sätt frigöra pengarna. Men jag vill skriva av dessa med en gång genom att värdet på de olika maskinerna understiger 22500 kr st. Har fått in en del pengar och ska även köpa en firmabil även den får kosta max 22500 kr. Kommer alltså inte att ha något inventarievärde för jag vill köpa någon dyrare maskin när jag fått in mer pengar i höst och då vill jag ju inte behöva skatta för värdet på mina andra maskiner. Men på detta sätt använder jag upp stor del av aktiekapitalet under några månader. Kan jag låna ut pengar av mig till bolaget för att inte gå under halva aktiekapitalet eller räknas lånet som ett minus så jag ändå går under det. Tänkte annars att jag köper maskinerna men betalar de ej före jag fakturerat mer men det kanske blir samma problem. Är kundfordran en tillgång som håller upp aktiekapitalet ? En annan fråga är hur konterar jag insatt aktiekapital och registreringsavgiften till Bolagsverket ? Dessa kostnader uppkom innan nyår och bolaget registrerades i slutet av januari men stiftelseurkunden är från november.När ska mitt räkenskapsår börja och om det är på registreringsdatum hur blir det då med avgiften och aktiekapitalet ?

  • @Per
    Ledsen för sent svar. Oj, det var många frågor, försöker ta dem en och en.

    Datum på stiftelseurkunden är det datum då du blir ägare till aktierna. Bolagsverkets registreringsdatum är första dagen på första räkenskapsåret. Man kan alltså inte bokföra nånting på tidigare datum än registreringsdatum. Det finns lite finlir för hur man bokför aktiekapital, men vi brukar köra en enkel variant där aktiekapitalet på räkenskapsårets första dag (alternativt bankens bokföringsdag) bokförs i kredit på 2081 och i debet på 1930 (bank). Regavgiften är tyvärr inte avdragsgill och vi brukar lägga den på 6992 Övriga ej avdragsgilla kostnader (debet).

    Ja, om du tar kostnader för inventarierna direkt lär du förbruka stora delar av aktiekapitalet. Det egna kapitalet påverkas av kostnader och intäkter, inte av betalningar. Så att låna in pengar från dig privat räcker inte, du måste även göra dem till ett aktieägartillskott, vilket enkelt uttryckt innebär att du inte kan få tillbaka dem förrän bolaget gjort ett bokslut som visar att tillskottet inte längre behövs.

    Själva kundfordran hjälper alltså inte egna kapitalet, men däremot intäkten som uppstår när du skickar fakturan (såvida det inte är ett förskott).

    Men varför vill du absolut kostnadsföra maskinerna på en gång? Om man kan hävda att de har en livslängd på 4-5 år, varför bara inte ha kvar som dem inventarier för att just spara på det egna kapitalet? Visst, du får inte skatteavdraget direkt, men för hög vinst verkar ju inte vara problemet såhär i början?

  • Hej! Det är så att jag har startat ett nytt bolag och har 50.000kr i aktiekapital. Innan jag startade bolaget så köpte jag själv maskinen som skall användas till företaget.

    Maskinen är självklart helt ny och oanvänd, kan jag då sälja den till företaget? Maskinen kostar lite mer än hälften utav aktiekapitalet. Men maskinen har ett mycket större värde än vad den egentligen betalades. Den är importerad ifrån Asien och den kostar minst 150.000 kr här hemma i Sverige.

    Hur gör jag när jag vill sälja maskinen till företaget? Räcker det med mitt inköpskvitto som jag har? Är det bara att föra över pengarna från kontot till mig själv?

    Tack på förhand.

    Med vänliga hälsningar,
    Anders

    • Hej Anders!

      Om du vill sälja maskinen till ditt bolag för samma pris som du köpte den, är det inga som helst problem. Du skapar helt enkelt ett enkelt kvitto som specar säljare (du), köpare (ditt bolag), datum, pris och såklart vad du säljer. Man hanterar alltså det som att du säljer maskinen till företaget.

      Om du har betalat moms (importmoms gissningsvis) på maskinen är det bättre att direkt bokföra maskinen som ett utlägg, dvs man resonerar att när du köpte maskinen från Asien köpte du den för bolagets räkning och betalade med egna pengar, vilket blir en skuld från bolaget till dig. Kvittot från Asien blir bokföringsunderlaget. Däremot är det inte säkert att du får momsavdrag, eftersom köpet gjordes innan du var momsregistrerad, så jag rekommenderar att du förklarar i momsdeklarationen att du dragit ingående moms på inköpet, vilket datum det gjordes, att inköpet gjordes för verksamheten osv. Skatteverket kan underkänna det men du får åtminstone inget straff för att du försökte dra av det.

      Om du funderar på att sälja maskinen till ditt bolag för svenskt marknadspris, är det också fullt möjligt. Det är liksom grundregeln, att när du säljer saker till ditt bolag får det högst ske till marknadspris för att du ska undvika förmånsskatt. Däremot går du då miste om ev momsavdrag på importmomsen – du privat kan inte få avdrag för momsen och när du säljer till ditt bolag får du inte lägga på moms. Men om marknadspriset är såpass mycket högre lönar det sig förmodligen ändå att göra på det här sättet.

      Om transaktionen blir granskad ska du vara beredd på att visa att det faktiskt är gällande marknadspris.

      Kom dock ihåg att om du privat säljer nånting såpass dyrt med vinst kan du behöva betala skatt på den vinsten. I brist på bättre kategori skulle jag gissa att det klassificeras som en Personlig Tillgång. På årets reavinster från försäljning av personliga tillgångar kan du dra av 50 000 kr och sedan betala 30% skatt på den återstående vinsten. Se sida 54 i SKV:s broschyr. Den här sortens reavinster är rätt ovanliga, men jag skulle gissa att det skulle klassificeras så.

  • Hej

    Har ombildat från EF till AB och funderar på hur jag bäst gör med firmabil och verktyg/maskiner. Skall jag behålla dem privat sälja till någon och låta AB köpa tillbaka verktygen eller sälja över hela verksamheten inkl bil verktyg/maskiner?

    Isf, vad kostar det mig utifrån marknadsmässig värdering, låt säga att mina 50K cash inte räcker till att betala hur påverkar det mitt AB och vad får jag för skattesmäll?
    Tar jag ut pengarna i vinst då jag/EF får betalt av AB läggs det på resultatet på bokslutet och därmed en högre restskatt? Då bör man väl generellt sett värdera sina saker inventarier till riktigt lågt värde. Men å andra sidan är det väl bra att ha utgifter på sitt AB istället för att få pengar och skatta på dem och därmed värdera sina inventarier så högt man kan?

    Tacksam för snabbt svar
    MVH Marcus

  • Hej Marcus!
    Jag förutsätter att bilen och maskinerna idag är bokförda som tillgångar i EF. I så fall är det normala att man säljer över dem till bokförda värden – resultpåverkan i EF blir skillnaden mellan försäljningspriset och bokfört värde (dvs noll i vårt exempel) och i AB:t tas de upp till försäljningspriset och en ny avskrivningsplan läggs upp. Ingen skattesmäll i EF, alltså. Btw, med ”bokförda värden” menar jag det som ligger i balansräkningen, dvs anskaffningsvärde minus ackumulerade avskrivningar.
    Huruvida cash i AB räcker till eller inte spelar inte så stor roll. Du kan lika gärna lägga upp köpeskillingen som skuld från AB till dig själv och ta ut pengarna när de finns hos AB.
    Om du skulle sälja dem för mindre än bokförda värden, får EF en avdragsgill förlust och vice versa om du säljer dem för mer. Men vanligast och enklast är som sagt bokförda värden.
    Huruvida det är bättre att ha högt resultat i AB eller EF beror lite på hur det ser ut i respektive företag, så det är svårt att svara på generellt.
    Om du inte äger dem i EF utan privat blir det både enklare och svårare. 🙂 Du vill då maximera priset på tillgångarna (för att tjäna skatt) men får å andra sidan inte ta mer betalt än marknadsvärde. Och svårigheten är ibland att bedöma marknadsvärdet.
    Hoppas det besvarar frågan.

  • Hej.
    Hittade hit nu. Du förklarar väldigt bra. Jag har ett nystartat AB ihop med min bror och nu när jag läst här har vi gjort ”fel”. Vi har köpt en industrilokal och har den som apportegendom. Den är värderad till dubbla summan mot vad vi har i lån. Om jag gör som du skriver här, så ska det stå vad den är värd i bokföringen (konto?) inte vad vi betalat. Måste vi ändå skriva in ett aktiekapital? Om jag skriver värdet, har jag ju en miljon i plus…någonstans.
    Hoppas jag inte var för virrig, är helt ny på detta

  • Hej ,
    Har företag med AB men har köpt et annat AB .
    Jag vill flytta allt från det gamla till det nya .
    Hur kan det fungera?
    Vilka alternativ är det bästa?
    Det gamla har skulder men den nya är helt OK

  • @Carina
    Nu ska vi se. Ni har väl inte nödvändigtvis gjort ”fel” i att använda apportmetoden – min poäng vara bara att ofta är det enklare att först kontantbilda och sedan köpa in tillgången.
    Men till din situation då. Till att börja med, om ni har tagit in apportegendom borde väl en revisor ha granskat den, eller hur? I så fall borde ju revisorn kunna hjälpa er med hur det ska bokföras, som känner till det speciella fallet.
    Jag får ju gissa lite om jag ska uttala mig. Men rent generellt, om man apporterar en tillgång kan man ta upp den till marknadsvärdet, och då kan man nog välja hur mycket som blir eget kapital och hur mycket som blir skuld till dig. Detaljerna i detta får nån kunnig titta på, det är svårt att säga generellt. Sen kan man såklart förmodligen värdera och bokföra den till ett lägre värde om man vill.
    Man bör väl även komma ihåg att när man apporterar en egendom borde den väl anses avyttrad av dig privat, dvs samma som om du hade sålt den. Och den kan ju utlösa beskattning för dig privat, lite beroende på vilken slags tillgång det är.

  • @Denis
    Normalt sett brukar man då göra en s k ”inkråmsaffär”, dvs där det gamla AB:t säljer tillgångar och skulder till det nya AB:t. Det kan röra både bokförda tillgångar (t ex inventarier, värdepapper, kundfordringar) och ej bokförda tillgångar (varumärken, kundregister, processer, anställda). Men detaljerna i transaktionen borde du ta med en redovisningskonsult, revisor eller affärsjurist. Det är förmodligen en bra idé att se till att alla dokument skrivs på rätt sätt och att man inte missar nån detalj på vägen.

  • Hej Mikael,

    Tack för ett mycket trevligt forum!

    Jag står inför en utmaning som jag ska försöka beskriva här nedan. Idag har jag bedrivit verksamhet i ett par år i min EF och står nu inför en kraftig expansion av verksamheten. Nu tänker jag ta in delägare och även kapitalanskaffning i två olika steg och kommer därför ombilda min EF till ett AB. Jag tänker (som du tipsat om) nybilda AB genom 50.000 kr och inte genom apport vilket verkar vara bökigare. När AB är bildat så får jag sälja över allt av värdet i EF över till AB vilket jag hoppas går smidigt. Men, nu kommer min lite luriga fråga. När AB är bildat tänker jag ta in ett par nyckelpersoner i verksamheten som får möjlighet att förvärva 5-15% av aktierna i bolaget. I steg två, någon månad därefter, kommer vi tillsammans ta in utvecklingskapital fast till en helt annan värdering baserat både på historiska siffror men även på en fem-års budget. Hur hanteras dessa initiala aktieägare mot SKV? Kommer de att eftertaxeras med anledning av att de fick köpa in sig i företaget till en sådan låg värdering?

    Krångligt detta men hoppas att du förstod mina funderingar! 🙂

  • Hej igen Mikael,

    Frågan är alltså om det kan uppstå problem med att SKV har synpunkter på att de initiala inverterarna får möjlighet att förvärva andelar i bolaget till en så förhållandevis låg värdering när övriga investerare, bara några månader efter, kommer att investera till nästan 10 ggr värdet, baserat på framtida budget som skapas tillsammans med de första investerarna/nyckelspelarna?

    För att utmana ytterligare ska jag nämna att två AB skapas varav jag tillsammans med initiala investerare kommer att vara ägare i Holdingbolaget men i nästa investeringsrunda kommer övriga investerare kliva in i dotterbolaget genom nyemission.

    Ja det blir mycket nu…

    Mvh

  • Hej!
    Förstår frågan och det är absolut en mycket bra sådan. Och frågan är alltså om dina initiala partners skulle förmånsbeskattas för att de fått köpa aktier till såpass långt under marknadsvärde.
    Tyvärr kan jag nog inte ge ett entydigt svar här på bloggen – vissa saker finns det raka svar på och vissa måste man sätta sig ned och titta på situationen för att göra en bedömning.
    Men generellt ligger ju deras investering såpass nära starten på bolaget (då ju marknadsvärdet var lika med kvotvärdet på aktierna) att jag inte tycker det borde vara något jätteproblem. Att externa senare får investera till en annan värdering tycker jag inte borde påverka. Förresten, kan de inte grunda företaget tillsammans med dig, så slipper ni ju hela frågeställningen. Eller skulle de betala ett högre pris än kvotvärdet?
    Hursomhelst skadar det nog inte att innan ni genomför det hela, titta närmare på det för att gardera sig.
    Men om ni tänkte ta in externt kapital bör ni förmodligen ha en revisor från dag 1 också. De flesta externa ägare brukar vilja ha revisor när de investerar och ser gärna att revisor funnits även innan investeringen. Så jag skulle råda er att hitta en revisor som dessutom kan hjälpa er med denna fråga.

  • Hann inte se din andra kommentar innan jag svarade. Skulle säga att med dotterbolaget är ju dina partners ännu längre från de externas investering, så om något är nog risken mindre med dotterbolagsupplägget. Men som sagt, hitta gärna någon (t ex bolagets revisor) som tittar närmare på det.

  • Hej, tack för ett bra svar. Det stämmer, det är förmånsbeskattningen som de är oroliga över samtidigt som de såklart är väldigt tacksamma över att få kliva in på så förmånliga villkor. Det var ett bra tips att starta bolaget gemensamt även om det är jag som har grundat konceptet ett par år innan. Jag ska försöka dubbelkolla detta med revisor eller liknande. Tack för svar och vi kommer gärna tillbaka till dig för tänkbara bokföringstjänster när detta är up-and-running.

  • Hej!

    Vad händer om man har köpt tillgångar för aktiekapitalet och de sedan skrivs av efter ett antal år?

  • @Rose
    Det är helt normalt. Aktiekapitalet behöver inte utgöras av en specifik tillgång som ligger orörd i bolaget. Det som är viktigt är att eget kapital (där aktiekapitalet ingår) är någorlunda intakt. Läs mer om eget kapital här: https://www.accountfactory.com/blog/vad-ar-eget-kapital/
    Avskrivningen innebär ju en årlig kostnad, men normalt sett har ju bolaget annan verksamhet och avskrivningskostnaden är ju bara en liten del av bolagets totala resultaträkning. Så länge bolaget totalt går med vinst (eller inte alltför mycket förlust) är det lugnt.
    Men om vi skulle ta ett extremt exempel och säga att bolaget köper in tillgångar för hela AK 50 000 kr. Och sedan händer absolut ingenting i bolaget under fem år förutom att tillgångarna skrivs av med 20% per år. Det innebär en kostnad (och förlust) på 10 000 kr per år. Efter år 1 är eget kapital nere på 40 000 kr, efter år 2 på 30 000 kr och efter år 3 på 20 000 kr. Då är mer än halva aktiekapitalet förbrukat och bolaget måste upprätta kontrollbalansräkning.
    Men normalt är det ju inte så det går till. 🙂 Så att tillgången skrivs av över tiden är i sig inget problem.
    Hoppas det besvarade frågan.

  • Hej Mikael,

    Tack för ett mycket trevligt forum!

    Jag skall starta AB med apportegendom, har redan köpt datorer osv som är värde 120.000 kr, Jag har några frågor:
    1- Om aktiekapitalet är högre än 50.000 kr som kommer vara skulder till mig, vad innebär detta?
    2- Kommer skulderna syns när man tar kredit på företaget?
    3- Vad är bäst tycker du att apportegendom skall vara runt 50 tkr eller högre än det då?

    Tack på förhand & God fortsättning

  • Hej Firas!
    Då ska vi se om jag förstår din fråga korrekt.
    Dels undrar du om aktiekapitalet bör vara 50 tkr eller högre, eller hur? Det beror lite på. Största fördelen med större aktiekapital (vad jag kommer på) är att bolaget kan ha en större ackumulerad förlust utan att hamna i en kontrollbalansräkningssituation, som ju inträder då halva aktiekapitalet är förbrukat. Om du har AK på 50 tkr och en balanserad förlust på 25 tkr, är det dags för KBR. Medan om du har ett AK på 200 tkr kan du ha en balanserad förlust på 100 tkr innan det är dags för KBR. Kommer du inte att löpa risk att gå i förlust ser jag inga direkta poänger med större aktiekapital, men det kan såklart finnas omständigheter som jag inte kommer att tänka på.
    Om vi säger att att aktiekapitalet är 50 tkr och du finansierar det med apportegendom på 120 tkr, får helt enkelt differensen 70 tkr bokföras som skuld till dig.
    Om en sådan skuld till dig bokförs i bolaget, kommer den ingå i de skulder som syns i årsredovisningen och följaktligen också på allabolag.se och i kreditupplysningar (när första ÅR skickats in). Har man en större fordran på bolaget och är orolig för kreditvärdigheten, kan man klassificera ägarskulden som en långfristig skuld, så påverkas i alla fall inte nyckeltal som mäter den kortfristiga betalningsförmågan. Lite överkurs, kanske. 🙂
    Hoppas jag besvarade dina frågor.

  • Hej Mikael,

    Hej, tack för ett bra svar 🙂 Jag ska sänka apportegendom till 50.000 kr istället.

    Ha en trevlig dag

  • Hej Mikael,

    Jag äger idag 50% i ett AB.
    Aktiekapitalet är 100 000:-.
    Mitt inköpspris för aktierna är ca 110 000:-.

    Vi har idag ett egetkapital på över 220 000:-

    Min fråga.
    om jag startar ett nytt AB, kan jag då använda mina aktier i ovan AB som aktiekapital i det nya bolaget?

    Mao bolag nr 2 blir ägare till bolag nr1.

    med vänlig hälsning
    Johan

  • @Johan
    Det bör du absolut kunna göra, förutsatt då att värdet anses beständigt (vilket det låter som att det är) och att en revisor godkänner apportegendomen. Jag är inte revisor själv så jag kan inte detaljerna kring vad som krävs för att en apportegendom ska anses vara av nytta för verksamheten, men spontant tycker jag det inte bör vara några problem.
    Men som blogginlägget säger, kan du avvara 50 000 kr för kontantbildning och sedan köpa in aktierna efter bolag nr 2 är bildat, är det betydligt enklare eftersom du slipper apportbildningen med revisor etc.

  • Hej Mikael!
    Först och främst vill jag ge 5+ till din sida! Har hittat mycket matnyttigt här!
    Så min fråga: Om jag har egendom som jag kan använda istället för en kontantinsats vid start av ett AB så har förstått att det kan vara enklast och vettigast att först starta AB´t och sedan låta bolaget köpa egendomen av mig som privatperson. Då slipper man strula på med värdering av apportegendomen etc. Om jag då som privatperson äger en website med tillhörande kundregister och jag själv tycker att den är värd till exempel 150.000kr och vill sälja den till AB´t – 1 vem kan säga/godkänna/underkänna värderingen jag själv gjort? 2. Om jag inte har dom pengarna i AB´t ännu (har bara kontantinsatsen på 50000kr) kan man då låta AB´t ha en skuld till mig på 100000kr? Kan man till exempel skriva ett köpeavtal som säger att AB´t ska betala av 150000kr under 3 år? I sådant fall som kan jag ju dessutom som privatperson inkassera 50000kr om året i 3 år skattefritt?

    Blev inte en fråga utan kanske 4-5 stycken 🙂 Hoppas att du har svaret.
    Vänliga Hälsningar / Patrik

    • Hej Patrik!

      Tack så mycket, kul att du gillar bloggen!

      Till frågorna då:
      1. Om du inte har en revisor i bolaget är det i första steget du själv som sätter värdet. Såvida du inte tar in någon extern som hjälper dig såklart, men då rör det sig ofta om att någon utfärdar ett intyg som du kan använda som underlag för din värdering. I slutändan är det ändå ditt beslut. Skatteverket tar bara ställning till värderingen om antingen de får för sig att granska det hela, eller om du gör ett s k ”öppet yrkande”, dvs talar om i deklarationen vad du har gjort.
      Om du har revisor i bolaget är det ju denne som i slutändan ska revidera och OK:a värderingen. Och då är det ju lika bra att fråga direkt när man gör överlåtelsen.
      2. Japp, det går utmärkt. Du bestämmer ju själv i vilken takt du betalar tillbaka lånet och du kan ta ut ränta med normalt statslåneräntan + 3 procentenheter.

      Däremot är det inte 100% säkert att det blir skattefritt när du säljer sajten. Även om vi säger att den är helt privatägd, dvs inte del av en enskild näringsverksamhet, kan vinsten ändå beskattas som inkomst av kapital. Men man får undersöka det i det specifika fallet.

  • Hej, vill bara se om jag förstått det här rätt.

    1. Jag tänkte starta ett AB.
    2. Jag har utrustning som AB ska använda som har ett värde av drygt 50.000 kr.
    3. Jag tänkte inte ha någon revisor.

    Så, för att slippa betala en revisor för värderingen borde jag:

    1. Jag (privatpersonen) lånar ut 50.000 till aktiekapitalet för AB.
    2. Använda ABs aktiekapital att köpa utrustningen av mig (privatpersonen).
    3. Rapportera in till Bolagsverket att det nu är utrustningen som är aktiekapital istället för kontanterna.

    Eller?

    • Hej Stefan!

      Ja, det stämmer…mer eller mindre. 🙂

      Lite petig ordgrej i nr 1: du lånar inte ut dina 50 tkr till aktiekapitalet utan satsar dem som eget kapital och får i princip inte tillbaka dem förrän bolaget säljs eller läggs ned (enkelt uttryckt).

      Och i nr 3: du behöver inte rapportera in nånting till Bolagsverket. De bryr sig bara om hur bolaget finansieras när det bildas. Att du sedan använder 50 tkr på kontot för att köpa utrustning bryr de sig inte om.

      Så kontantbilda AB:t med 50 000 kr och använd de 50 000 kr för att köpa utrustningen av dig. Helt OK så länge marknadsvärdet på utrustningen inte är lägre än 50 000 kr. Och du behöver inte göra mer än så.

  • Hej!
    Först måste jag berömma dig för bloggen och alla svar du ger, stor eloge!

    Jag har dock en fråga jag inte blir klok på…
    Jag har inte riktigt förstått det här med att få tillbaka de privata pengarna för aktiekapitalet när man ombildar till AB.

    Driver sedan 10 månader tillbaka en EF som omsatt ca 250000 och har idag en vinst på ca 100’000 och ska nu ombilda till AB.
    Jag pysslar med grönyteskötsel och har motorsågar, gräsklippare, verktyg m.m som är värt 50’000. har dessutom en leasad bil med ett värde på ca 70’000 som jag betalade av 30’000 kontakt på direkt. Så inkråmet i EF är över 50’000.

    Om jag ombildar till AB så vill jag ju få tillbaka mina skattade 50’000 så fort som möjligt om något händer med mitt hus eller jag vill ut och resa. Tanken är ju att fortsätta verksamheten och då förstår jag att jag kan sälja hela imkråmet från EF till AB utan att behöva tänka på skatt eller moms.
    Så om vi säger att värdet är 75’000 på alla mina maskiner för det är nog där det kommer landa.

    Om jag då startat ett AB med skattade privata 50’000 i insats, köper EF’s inkråm för 75’000, hur får då jag ut mina 50’000 utan att behöva skatta för dem i EF innan jag lägger ner det? Jag hänger inte riktigt med på hur jag får ut dem genom att köpa något från EF? Eller ska jag föra över pengarna till mitt privata konto direkt? Vem ska isåfall ha de resterande 25’000?

    • Hej Marcus!

      Tack så mycket, tack för de orden! Kul att bloggen hjälper någon. 🙂

      Då ska vi se, ombildningar är lite knepiga företeelser så det är inte helt lätt att förklara det kortfattat. Men jag vill ändå försöka besvara din fråga någorlunda, så här kommer en förenklad variant.

      En verksamhetsöverlåtelse är mycket riktigt ofta momsfri. Den kan dock beskattas, lite beroende på hur tillgångarna är bokförda i EF.

      Om de ligger som inventarier i EF:s balansräkning och du säljer dem till AB för bokförda värden (och det inte är högre än marknadsvärdet), blir det normalt ingen skatt i EF. Du får ju en reavinst på noll när man jämför försäljningssumman med bokfört värde.

      Om bokfört värde däremot är lägre än försäljningssumman blir EF beskattad för mellanskillnaden. Om du säljer utrustningen för 75 tkr för utrustningen men BV bara 40 tkr, blir EF:s vinst alltså 35 tkr. Eller om BV är 0 kr (för att de är helt avskrivna eller dragits av direkt vid köp) blir hela försäljningssumman en vinst i EF. Och detta är ju ganska logiskt – en gång i tiden har du ju fått avdrag för utrustningen så om du nu säljer den räknas försäljningen som en intäkt.

      Så det enklaste är ju om man kan sälja inkråmet till bokförda värden. Och gör du så förs helt enkelt köpeskillingen över från AB till EF (eller läggs upp som skuld i AB). Om pengarna förs till EF:s konto eller ditt privata konto spelar mindre roll, bara inkråmsöverlåtelsen bokförs korrekt i EF.

      Så om vi säger att utrustningen är värd 75 tkr och även ligger i EF:s balansräkning med bokfört värde 75 tkr. Starta ett AB med 50 tkr i kontanter. Gör sedan en verksamhetsöverlåtelse till AB där utrustningen på 75 tkr ingår. För över de 50 tkr till EF och låt 25 tkr ligga som skuld tills AB fått in mer pengar och kan betala av skulden.

      Så svaret på din fråga är väl helt enkelt att det beror på hur tillgångarna är bokförda i EF.

      Men stor disclaimer här: verksamhetsöverlåtelser kan vara rätt knepiga grejor och jag rekommenderar starkt att du tar lite hjälp med den biten. Gör inte en verksamhetsöverlåtelse baserat på det här bloggsvaret – man måste ha all information för att vara säker på att allt blir korrekt.

  • Hej, tack för svaret!

    Jag kommer använda mig av revisor, jag insåg för länge sedan att detta ligger utanför vad jag känner mig 100% på. Bättre jag sysslar med det jag är bra på!

    Hur som helst så förstår jag inte detta med de 50’000. Eftersom detta i stort sett är mitt sparkapital idag privat för att handskas med oförutsedda händelser så vill jag har tillbaka dem så fort som möjligt. Jag trodde detta var möjligt med vad jag förstår så är det ej det.

    Men om jag istället använder apportemission mellan EF och AB så slipper jag ju blanda in mina privata pengar? Att företaget inte har några egna pengar i början är inget problem, jag har allt jag behöver idag. Skulle det krisa kan jag ju skjuta till pengar i form av lån, men det är en helt annan fråga.

    Så, hur gör jag för att ha mina 50’000 kvar privat så snabbt som möjligt så jag klarar mig privat?

    • Idén är ju generellt att när du satsar 50 000 kr i ett AB får du inte tilbaka pengarna, det är ju AB:ts pengar.

      Men om du har tillgångar som du säljer till AB:t för 50 000 kr kan man ju säga att du får tillbaka dem. Eller byter tillbaka dem mot tillgångarna, om man säger så.

      EF kan inte bilda ett AB, så om du ska bilda bolaget med tillgångar från EF måste du först ta ut dem, med eventuell uttagsbeskattning osv. Betydligt enklare då om du kan kontantbilda och sedan direkt överlåta tillgångarna från EF till AB. Då hamnar ju de 50 000 kr hos dig igen.

  • Hej Mikael!

    Jag jag starta bolaget med 100% apportegendom och helt komma undan behövet av bankintyg samt bankkonto?

    Mvh Mikael

  • Hej ! Har försökt sätta mig in i det hela med AB och har en del frågor .

    Om man har ett fritidshus i dagsläget som är värderat med det dubbla ifrån det jag har i lån på det kan detta vara en bra grej på apportegendom istället för 50.000 i insats ?
    Har inte 50 i dagsläget men vill skaffa mig ett AB om ovanstående inte fungerar kan jag då låna pengarna privat å sedan göra en del inköp på företaget som då gör att jag får tillbaks en del av pengarna?
    Om jag ändå tänkt att starta ett företag med visst kapital i insats kan jag ju lika gärna lägga dessa direkt i bolaget ändå ?

    Med vänlig hälsning,

    Mats

    • Hej Mats!

      Nja, en apportegendom behöver även vara till nytta för bolaget, så där funkar ju förmodligen inte ett fritidshus. Se mer om apportegendom på Bolagsverket – apportegendom.

      Ja, om företaget gör inköp av dig så får du ju tillbaka pengarna och kan betala tillbaka lånet. Och fördelen med att kontantbilda och sedan köpa in saker är ju att du inte behöver ha en revisor som granskar apportegendomen.

  • Hej
    Detta var en väldigt bra sida fick mycket svar på att läsa tidigare inlägg.
    Nu till min fråga har funderat på att ombilda en EF till AB vad händer
    med de periodisreringsfonder som jag har avsättningar på mina deklarationer
    tidigare år ? Måste jag ta fram alla dessa på en gång och skatta för dessa ?

    Tack på förhand
    Uffe

    • Hej Uffe!

      Kul att du gillar bloggen!

      Om du överlåter hela verksamheten i EF (eller en hel verksamhetsgren) är det möjligt att föra över alla eller del av dina p-fonder till ditt AB. De blir då p-fonder i AB:t istället, som om de hade satts av i AB:t istället för i EF (med samma år osv). Du behöver dock föra över ett lika stort belopp i tillgångar som p-fondernas belopp.

      I praktiken innebär det att du räknar ihop värdet på inkråmet (tillgångarna och skulderna) du överlåter från EF till AB. Det kan t ex vara inventarier, varulager, kundfordringar, leverantörsskulder mm. I t ex små konsultverksamheter kan inkråmet mycket väl vara noll kr. Lägg till detta (på minussidan) p-fonderna. Nu har du ett värde på inkråmet. Om detta är negativt måste du lägga till tillgångar (t ex kontanter) så värdet blir minst noll – annars blir ju du skyldig ditt AB pengar när du överlåter ett inkråm med negativt värde, och det vore ett förbjudet lån. Om du å andra sidan redan har lånat in pengar i AB:t kan du använda dessa att kvitta mot.

      I ett väldigt enkelt fall där det enda du ska föra över till AB:t är p-fonder på 100 tkr måste du antingen skicka med 100 tkr i t ex kontanter eller om AB:t redan är skyldigt dig 100 tkr kan du kvitta dessa.

      Om du inte för över p-fonderna till AB:t och stänger ned EF i samband med ombildningen, måste p-fonderna skattas fram i nästa deklaration.

      Det finns lite andra småsaker att tänka på kring det här med ombildningar, så jag rekommenderar ändå att antingen läsa på (t ex i BL:s bok Byte från enskild firma till aktiebolag) eller ta lite hjälp av en redovisningskonsult.

  • Hej Mikael Green, hittade er av en slump, ni verkar vara en firma jag kommer anlita för bokföring när bolaget är klart.

    Jag har läst på och tagit reda på fakta om det mesta i ett halvår nu, men en fråga jag inte riktigt fårr svar på är: När vi starta AB med apportegendom som är värderad och revisor skrivit intyget så går man till banken, men vad jag inte förstår är:
    Då kan bolaget köpa dem för 50.000 kronor av dig?

    FRÅGA!

    Bolaget KÖPER utrustningen från mig,

    Med vilka 50.000 kr köper det nybildade AB denna utrustning för? OM bolaget inte har några pengar på kontot förutom denna apportegendom som skall användas till bildandet av AB ?

    Poletten ramlar inte ner, har du ett bra svar jag förstår?

    Mvh: Nils Johansson

    • Hej Nils!

      Kul att ni överväger oss som byrå!

      Vad gäller din fråga så får ni antingen använda apportegendom eller att bolaget bildas med 50 000 kr som sedan används för att köpa egendomen av er.

      Om ni apportbildar kommer er balansräkning dag 1 att visa ett aktiekapial på 50 tkr bestående av en tillgång (apportegendomen) värd 50 tkr.

      Om ni kontantbildar kommer er balansräkning dag 1 att visa ett aktiekapital på 50 tkr bestående av bankmedel 50 tkr. Ni kan sedan dag 2 använda de 50 tkr på banken för att köpa egendomen av er, och egendomen bokförs som tillgång i balansräkningen. Ni har uppnått samma sak som med apportbildning, men sluppit gå omvägen via en revisor.

      Sen måste ju fortfarande egendomen vara relevant för verksamheten och inte övervärderad, även om man nu inte har en revisor som intygar det.

      Jag hoppas poletten ramlade ned nu. 🙂

  • Tack Mikael, japp nu ramla polletten ner 🙂 Återkommer när vi startat. Tack för bra service. /Nils

  • Wow, en sida med 7 års historia av att besvara exakt den frågan jag funderar om. Har skummat igenom hela tråden och ännu inte hittat exakt svar på min fråga. så ber om ursäkt om den redan besvarat.

    Grymt aktivt besvarat förresten!

    Min Fråga: Jag har en kund som jag ska fakturera 80.000kr för. Det är inom segmentet konst/foto. Och målet för mig är att starta ett AB.

    Jag har dock inga kontanter för att starta AB, så hoppas använda de inkommande 80.000kr på ett smart sätt för att få igång AB:t.

    Min tanke är att starta enskild firma. Fakturera därifrån. Köpa kamerautrustning/material för 80.000kr för att sedan omedelbart ombilda enskilda firman till ett AB. Visst borde den nyinköpta kamerautrustningen (typ 50.000kr) och materialet utgöra apportegendom tillräclkigt för att fungera som aktiekapital?

    och detta utan att behöva betala någon moms eller något sånt?

    • Hej Ola!

      Kul att du gillar bloggen. Och jag kan förstå att vi inte redan besvarat din fråga, för den var faktiskt aningen komplex med många rörliga delar.

      Till att börja med, vad krävs för att du ska kunna fakturera 80 tkr, till skillnad från att kunden skulle betala ut pengarna som lön till dig med allt det innebär? Normalt skulle det innebära F-skatt och för det krävs att du driver näringsverksamhet, som enligt definitionen ska vara självständig, varaktig och ha vinstsyfte. Det du möjligen brister på är varaktigheten, men du kan ju faktiskt avse att driva den varaktigt för att senare ombilda till AB. Så du skulle alltså kunna regga en enskild firma för detta.

      Nästa fråga är momsen. Som ”bildkonstnär” kan du låta bli att momsregistrera dig med en omsättning på upp till 336 000 kr per år. Så då kan du alltså fakturera din kund utan att lägga på moms. Men det innebär också att du inte kan lyfta ingående moms på kamerautrustningen du köper. Se dock mer om detta nedan. Och du kan läsa mer i broschyren Moms för bildkonstnärer.

      Så ja, du kan starta en enskild firma, fakturera 80 tkr utan att lägga på moms, köpa utrustning för 80 tkr och använda utrustningen för att starta AB:t. Men är det inte lite bökigt? Varför inte istället låta enskilda firman göra en vinst på 80 tkr, spara lite av pengarna för att betala din skatt och använda resten för att kontantbilda AB:t? Sedan kan du köpa in utrustningen i AB:t istället. Och om AB:t skulle vara momsregistrerat till skillnad från EF, får du ju dessutom lyfta momsen på inköpen i AB:t. Plus att du slipper hantera ev uttagsbeskattning i EF när du tar ut utrustningen för att apportbilda AB:t.

      Exakt hur mycket skatt det blir på 80 tkr vinst i EF beror helt på hur dina inkomster ser ut i övrigt det året, så det är svårt att säga. Om du har ”normal” inkomst fast inte över brytpunkten för statlig skatt (ca 450 tkr), blir skatten ca 45% inkl soc.

      När du startar AB tänk på att du inte har samma möjlighet att hoppa över momsregistrering för bildkonstnärer där som du har i enskild firma.

      Och slutligen, det finns ett alternativ till näringsverksamhet som heter Hobbyverksamhet. Man kan säga att det är ungefär som en näringsverksamhet men där du av nån anledning inte uppfyller kraven för näringsverksamhet. Reglerna där för avdrag, egenavgifter mm är lite annorlunda, men liknar i stort näringsverksamhet. Normalt skulle jag nog rekommendera näringsverksamhet (dvs enskild firma), om inte annat för att reglerna är mycket tydligare där.

  • Härligt med så snabbt svar, tack!
    Några snabba vidareutvecklingar/kommentarer:

    -Jag avser att momsregistrera mig redan som Enskild firma. Och avser att registera mig för det typ idag. Så såväl fakturering som inköp sker med moms inblandat.
    -Uppdraget avser konst som ska pryda byggnader och kan därför enligt vad jag förstått det inte faktureras utan moms.
    -Jag ligger en bra bit över brytpunkten inkomstmässigt och får därför skatta(samt socialavgifta) rejält för pengar som jag tar ut som lön ur enskild firma. Det är en av orsakerna till att jag så snabbt som möjligt nå ett AB för att kunna ta ut framtida vinst som utdelning.
    -I blogposten som du skrev i orginal ovan och enligt skatteverket så behöver en inte skatta något när en överför inventarier i en enskild firma till AB i samband med ombildning.(Hoppas apportbilda AB:t)
    Eller har jag förstått det fel?

    • Hej Ola!

      OK, då är jag med. Jag förstod din kommentar om ”utan att behöva betala någon moms” som att du inte skulle momsregistrera dig alls. Men ja, när du överlåter en verksamhet läggs det normalt sett inte på någon moms.

      Förstår varför du inte vill ta upp vinsten i din enskilda firma pga hög beskattning. Det finns sätt att få över vinsten till AB:t (via en expansionsfond), men inte om du samtidigt vill använda pengarna till aktiekapital.

      Resten av frågan måste jag nog däremot ducka för, är jag rädd. Reglerna kring underprisöverlåtelser vid ombildningar är aaaningen komplicerade, så jag vågar inte ge några svepande besked här på bloggen. Det känns som att du redan läst på en del själv, så vad du skulle kunna göra är att kolla på Björn Lundéns bok Byte från enskild firma till aktiebolag, för att förhoppningsvis få svar på hur du bör göra. Alternativt prata med en revisor eller redovisningsbyrå som har erfarenhet av ombildningar. Risken är annars att man säger fel när man inte har hela situationen klar för sig.

  • Hej, oj så mycket intressant att läsa, men jag hittade ändå inte svaret på min fråga. Jag är på gång och ska starta ett företag där jag säljer barnkläder. Jag läste på http://www.apportegendom.se att jag kan använda mitt varulager som apportegendom. Min fråga är dock: behöver mitt varulager alltid uppgå till ett värde av 50 000 kr? När jag väl börjar sälja så kommer ju värdet på varulagret att gå ner menar jag. Hur mycket får det gå ner i värde innan jag behöver köpa in nytt?
    Tacksam för svar!
    Malin

    • Hej Malin!

      Nej, när du väl har startat bolaget kan du använda vad det nu än var du stoppade in som aktiekapital, om det är varulager eller kontanter. Det centrala är att man inte förbrukar det totala egna kapitalet, vilket du kan läsa lite mer om här.

      Detta har inte att göra med din fråga, men något jag kom att tänka på: Du menar att du redan har ett varulager innan du dragit igång verksamheten? Det är ju bättre att kontantbilda och sedan köpa in lagret för att få lyfta momsen. Eller har du drivit enskild firma hittills och där köpt in varulagret? Vid ombildning från enskild firman till AB är det några saker att tänka på, så läs gärna på lite där i så fall.

  • Fantastisk bra sida! Jag har en knepig fråga som rör apportegendom och bildande av aktiebolag. Av olika anledningar har jag blivit tvungen att betala förskott för att få igång tillverkningen av en produkt som jag ska sälja. Detta har jag tvingats göra innan aktiebolaget är bildat. Jag undrar om förskottet går att betrakta som apportegendom vid bildandet av aktiebolaget. Värderingen borde väl då kunna göras lika med förskottet. Men momsen kan jag väl knappast få ta med i värderingen? Alternativet till att betrakta förskottet som apportegendom, är väl att se det som ett ägartillskott. Men då måste jag skramla ihop till hela aktiekapitalet utöver förskottet antar jag. Tacksam för om jag kan få svar på denna fråga.

    • Hej Ulf!

      Jag tycker nog att förskottet skulle kunna vara apportegendom – det är ju trots allt en tillgång som dessutom snart kommer att omsättas i andra tillgångar. Så länge man kan anta att värdet på förskottet består, dvs att risken inte är alltför stor att du aldrig får nån produkt eller att produkten inte skulle vara av nytta för företaget.

      Men i slutändan kommer du ju att behöva en revisor för att värdera apportegendomen, så om du har en revisor i åtanke skulle du ju kunna fråga dem helt enkelt. Så får du svar där faktiskt beslutet tas.

      Vid förskott brukar man inte fakturera moms, eftersom man ju inte har levererat något ännu. Så förskottet bör vara värt det totala belopp du betalat (såvida man inte får skriva ned det pga nån slags risk). Om leverantören däremot redan fakturerat dig moms får du kika lite närmare på det. Gäller ju att bolaget sedan ska få lyfta den där momsen, trots att den fakturerats dig och inte bolaget. Vilket inte är självklart.

      Om revisorn av nån anledning inte skulle godkänna förskottet som apportegendom, får du mycket riktigt kontantbilda istället. Och sedan skulle förskottet bli inlånade medel från dig när det bokförs i företaget. Alternativt aktieägartillskott om du väljer att göra det till aktieägartillskott.

      • Tack för svar. Jag blev fakturerad moms vilket blir en utmaning att hantera. Ytterligare ett alternativ kan väl vara att bolaget köper ”förskottet” av mig. Förskottet är ju en fordran på leverantören, och bolaget kan väl överta den från mig genom att betala med kontanta medel. Då slipper jag krångel med revisor antar jag. Men problemet med momsen kvarstår. Du skrev i en tidigare post att man kan yrka för avdrag för momsen om det är uppenbart att det privata inköpet var gjort för företagets räkning, men att det inte är någon garanti att Skattemyndigheten godtar detta. Men att jag får försöka bara jag är tydlig med vad jag gjort.

      • Precis, om du kontantbildar kan bolaget sedan ”köpa” förskottet från dig, om man uttrycker sig så. (Vet faktiskt inte hur man korrekt ska uttrycka det 🙂 ).

        Det finns ibland möjligheter att momsregistrera företaget retroaktivt, om inköp eller försäljningar redan har gjorts. I alla fall med enskilda firmor, frågan är om det går att att göra det med ett AB innan bolaget är bildat. Man kan i vilket fall försöka göra det, och även försöka att lyfta momsen i momsdeklarationen med ett öppet yrkande (dvs en förklaring av vad man gjort) om man vill vara säker på att undvika skattetillägg.

        Men det blir ju en senare fråga när bolaget väl är igång och ska momsregistrera sig.

  • Hallå!
    Grymt bra sida och mycket matnyttig information!

    Jag är i tankarna att starta AB då jag har en affärsidé jag tror på. Jag har 50.000 till aktiekapitalet.
    Dock krävs det en hel del utrustning för att jag skall kunna starta upp verksamheten. I runda slängar material/byggnation/inventarier för 200.000kr.

    Detta är inget jag kan ligga ute med som privatperson, utan hoppas på att företaget kan lösa det åt mig. Är det möjligt? Exempelvis via företagslån eller liknande?

    Vad är din åsikt och tips för att lösa det på bästa sätt?

    • Hej Tobbe!

      Bara för att återknyta till blogginlägget, så om du har 50 000 kr i kontanter bör du alltså kontantbilda bolaget och sedan köpa in utrustningen därifrån.

      Hur du däremot löser finansieringen av utrustningen, utöver aktiekapitalet på 50 000 kr (som ju får användas till investeringar om du vill), är ju en annan fråga. Du har enkelt uttryckt två typer av finansiering: lån och eget kapital.

      Bolaget kan låna in pengar från dig själv, från friends & family eller från en institution som t ex en bank, Almi el dyl. Ibland kan även leverantörer hjälpa till att finansiera det du köper av dem. Eftersom du har ett nytt AB med endast aktiekapitalet i bolaget, kommer förmodligen alla långivare att kräva att du går i borgen för lånet. Dvs att du själv står risken ifall ditt AB inte kan betala tillbaka lånet. Och då krävs ju även att du själv har kreditvärdigheten så att din borgen räcker till. Almi brukar dessutom även vilja att någon annan finansiär också stoppar in pengar, dvs att de inte är bolagets enda finansiär.

      Vad gäller din möjlighet att få lån från olika håll beror ju på dina kontakter, din kreditvärdighet och din förmåga att sälja in din idé.

      Den andra möjligheten med eget kapital innebär i princip att du tar in en delägare som investerar pengar i företaget. Detta blir såklart dels mer komplicerat och dels måste du släppa ägande till andra. Att ha andra delägare med på båten innebär också en helt annan situation än när du styr allt själv.

      Men ämnet externa investerare är ett kapitel för sig och något man förmodligen bör försöka bolla med någon kunnig ifall det blir aktuellt. Men första steget är ju att hitta investerare i så fall.

      Så det finns ju tyvärr inga genvägar här, är jag rädd. Kan man inte finansiera allt själv måste man övertyga nån annan att göra det, antingen mot ränta eller mot ägande i företaget.

      • Okay, då förstår jag. Finansiering hade jag på känn att det var den vägen att gå.
        Men skulle man då inte kunna starta företaget som enskild firma och köpa in allt som krävs för att få igång verksamheten. Därefter starta ett AB där befintlig utrustning köps in av AB och använder det som apportvärde?

        Jag menar, när man ändå måste stå som borgenär om man startar AB?

      • Det kan du absolut göra. Notera dock att jag bara gissar att du behöver borga för ev lån in i ett AB, men det behöver ju inte vara så.

        Men visst, om du ändå måste säkra upp lån med personlig borgen så kan du ur ett rent riskperspektiv lika gärna köra med EF och på så sätt spara lite uppstartskostnader och sånt. Om du däremot vet med rimlig säkerhet att du kommer att driva vidare bolaget på sikt, kan du ju lika gärna starta AB:t och slippa lite meck med att ombilda EF till AB längre fram.

        Beror lite på din situation och förutsättningar, som sagt.

  • Hej! Tack för en bra och informativ blogg=)

    Jag har ett par frågor som jag hoppas du kan hjälpa mig med.
    Min man sålde sin halva i ett AB nyligen och vi har startat ett nytt AB där pengarna från försäljningen satts in och vi står båda som ägare. Tanken är att jag ska driva bolaget framöver när jag studerat färdigt men min första fråga är pengarna vi fick från försäljningen ses det som aktiekapital och får de användas till att köpa in saker till min verksamhet?

    Min andra fråga är, vi köpte loss vår bil privat från mannens tidigare företag då den leasades men månadskostnaden blev ju nästan det tredubbla i och med den lösningen då vi fick ta lån för o lösa bilen. Kan man på något sätt ”köpa in” bilen i företaget istället eftersom jag kommer behöva en bil att ta mig med till mina kunder? Med vänlig hälsning, Lillan

    • Hej Lillan!

      Första frågan: Det spelar ingen roll var pengarna i nya AB:t kommer ifrån. Försäljningen av gamla AB:t är en separat transaktion, där eventuell reavinst beskattas som vanligt och det som är kvar är era pengar. Om ni sedan sätter in dem i ett nytt AB är helt OK, men det har så att säga inget med försäljningen av gamla AB:t att göra.

      Oavsett om pengarna i nya AB:t är aktiekapital, eller t ex en kombination av aktiekapital, aktieägartillskott och inlånade medel, får verksamheten alltid använda pengarna i verksamheten. De behöver inte stå orörda på ett konto. Det man däremot behöver ha koll på är att en bokföringsmässig förlust under året inte blir så stor att aktiekapitalet förbrukas. Vi pratar alltså inte om pengarna på bankkontot, utan att ett minusresultat gör att det egna kapitalet i bokföringen blir så lågt att det understiger halva ursprungliga aktiekapitalet. Detta är lite ett kapitel för sig och du kan läsa mer i Vad är eget kapital?.

      Andra frågan: Ja, företaget kan köpa er privata bil om ni vill. Huruvida det är en bra idé eller inte är en annan fråga. Om bilen endast används i verksamheten är det förmodligen en bra idé att företaget köper bilen. Om ni dessutom använder den privat kommer ni att förmånsbeskattas för bilen. Förmånsvärdet är baserat på nybilspriset (oavsett ålder på bilen), så ju äldre en bil blir, desto förhållandevis ”dyrare” blir förmånsbeskattningen. Kalkylen blir ganska komplicerad, men ni kan läsa mer om det i Bil i företaget eller privat?.

      Om ni behåller bilen privat kan ni istället föra körjournal över tjänstekörningen och få ut skattefri milersättning med 18,50 kr/mil från företaget.

  • Hej!

    Tack för bloggen och alla svaren på denna sidan. Jag har en fråga om immateriella värden vid inkrämsöverlåtelse som jag inte fullt ut hittat svaret på.

    Jag har under 6 månader utvecklat en digital plattform i en enskild firma som har endast haft utgifter och inga intäkter. Jag planerar nu att ombilda hela den enskilda firman till ett aktiebolag med mig själv som enda ägare. Framtida intäkterna i aktiebolaget är helt beroende av min digitala plattform som aktiebolaget ”köper” av min enskilda firma.

    Jag har läst i boken ”Byte från enskild firma till aktiebolag” att överlåtelsen kan ske utan skatteeffekter i den enskilda firman om villkoren för underprisöverlåtelse uppfylls. Dessa regler hänvisar till marknadsvärdet och då är förstås min fråga hur och vem som kan bedöma detta marknadsvärde?

    Det handlar om en unik typ av plattform som inte har provats på marknaden varken av mig eller någon annan. Min tanke är att värderingen därför måste baseras på nedlagd tid och motsvara vad motsvarande konsulttjänster skulle kostat. Låt säga 800kr/h * 800h = 640 000 kr. Potentialen på marknaden är i min affärsplan betydligt större än så. Håller detta resonemang inför skatteverket?

    Skulle jag alltså kunna bokföra detta värde som en tillgång i aktiebolaget utan att det blir skatteeffekter i min enskilda firma?

    • Hej Magnus,

      OK, liten disclaimer först – jag har inte hanterat en ombildning med en egenupparbetad immateriell tillgång tidigare, så detta är liiite spekulation från min sida.

      Lite basdata först. Det skattemässiga värdet (normalt samma som bokförda värdet) på tillgången i din EF är ju 0 kr. Detta innebär att om AB:t köper tillgången för mer än 0 kr så beskattas detta som en intäkt i EF.

      Marknadsvärdet då? Ja, det är ju lite svårt att avgöra som du säger. Man kan nog däremot inte automatiskt använda anskaffningskostnaden (eller som i ditt fall en slags teoretisk anskaffningskostnad). Om man hypotetiskt lagt all denna tid på att bygga en app som visar sig vara helt oanvändbar, är ju MV noll oavsett hur mycket tid eller pengar man lagt på den. Så om man behöver fastställa MV får man nog göra en bedömning av det faktiska MV. Fast det kan ju motsvara en verklig eller implicit anskaffningskostnad.

      Men till den springande punkten: om du vill bokföra ett värde på t ex 640 tkr i AB:t krävs ju att AB:t köper tillgången för 640 tkr. Och eftersom skattemässiga värdet i EF är 0 kr gör EF därmed en skattepliktig vinst på 640 tkr. Så det blir ju inte direkt utan skattekonsekvenser.

      Och detta känns ju också ganska rimligt – ett AB kan ju inte köpa något för 0 kr men bokföra det till 640 tkr i balansräkningen. Och vice versa kan ju inte EF sälja något för 640 tkr utan att skatta för intäkten.

      Detta är i alla fall som jag skulle tolka det hela, men som sagt lite brasklapp för att jag aldrig gjort en sådan affär och därför inte djupdykt i ämnet.

      Vad är då detta om ”överlåtelse utan skatteeffekter” som BL pratar om i sin bok? Jo, låt oss säga att du har inventarier med bokförda värden på 50 tkr men att de råkar ha ett marknadsvärde på 80 tkr. Om du skulle köpa ut dessa inventarier för privat bruk för 50 tkr skulle EF behöva uttagsbeskatta en intäkt på 30 tkr. Detta eftersom du normalt sett måste köpa ut saker ur din verksamhet till marknadsvärde för att undvika beskattning.

      Men vid underprisöverlåtelser kan man alltså undvika detta, och ditt AB kan i en verksamhetsöverlåtelse köpa inventarierna för 50 tkr utan att din EF måste skatta för diffen upp till marknadsvärdet. Och skulle AB:t köpa inventarierna för 60 tkr skulle EF skatta för sin reavinst på 60 – 50 = 10 tkr (se sista exemplet i avsnittet ”Lägst till skattemässigt värde”, sida 37 i mitt ex av BL:s bok).

      Hoppas det besvarade frågan någorlunda.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *