Nya representationsregler
Från 2017 gäller nya avdragsregler för måltidsrepresentation. Här kommer en kort genomgång.
Vad har ändrats?
Det är endast kostnadsavdraget för måltidsrepresentation som har ändrats. Man har dessutom justerat reglerna för momsavdrag en smula.
Representation (extern) innebär i korthet att man bjuder en affärskontakt på något i samband med affärsförhandlingar. Det kan vara allt ifrån en måltid till ett teaterbesök eller en golfrunda.
T o m 2016 har man fått göra kostnadsavdrag med 90 kr per person för måltider (lunch eller middag), 180 kr per person för övriga arrangemang (teater, golf mm) och 60 kr per person för lättare förtäring (frukost, fika, endast dryck mm). Man har även fått lyfta en del av den ingående momsen enligt speciella regler, mer om det längre ned.
Alla kostnader utöver beloppen ovan blir ej avdragsgilla kostnader i bokföringen.
Fr o m 2017 blir nu kostnaden för måltider i sin helhet ej avdragsgill. Däremot får man fortfarande lyfta ingående moms, se nedan. Så räkna först ut hur mycket ingående moms du får lyfta, och boka resten av beloppet som ej avdragsgill kostnad.
Däremot får man fortfarande dra av 60 per person för lättare förtäring och 180 kr för arrangemang, precis som tidigare.
Momsavdraget
Detta har blivit en liten djungel på sistone, på grund av EU-regler som inskränker vad Sverige får och inte får stifta för momsregler. Vi går inte in på vad som har gällt tidigare, utan koncentrerar oss på vad som gäller nu (fr o m 2017).
Fr o m 2017 får man vid måltider och lättare förtäring för varje person lyfta ingående moms på ett underlag på upp till 300 kr. Så vi får några olika fall:
- Notan är på mindre än 300 kr per person exkl moms: du får lyfta hela ingående momsen.
- Notan är på mer än 300 kr per person exkl moms (endast 12% moms): du får lyfta 36 kr (12% av 300 kr)
- Notan är har blandat 12% och 25% moms: du får antingen proportionera notan efter de olika momssatserna eller (om notan är på minst 300 kr exkl moms per person) lyfta en schablon på 46 kr per person, förutsatt att debiterad moms är minst 46 kr per person.
Vid övrig representation (arrangemang mm) får du lyfta momsen på den delen av kostnaden som är avdragsgill, dvs på ett underlag på max 180 kr.
Btw, att ”lyfta” ingående moms innebär att man får tillbaka momsen från Skatteverket.
Intern eller extern representation
Reglerna för intern representation (dvs med personal) är lite annorlunda vad gäller när man får ha intern representation. Medan extern representation är i samband med affärsförhandlingar och upprätthållande av affärsrelationer, är intern representation i samband med personalfester, informationsmöten mm.
Avdragsreglerna för kostnad och ingående moms är däremot fr o m 2017 identiska för intern och extern representation.
När börjar de nya reglerna gälla?
Reglerna för kostnadsavdrag börjar gälla för alla räkenskapsår som börjar 1 januari 2017 eller senare. Reglerna för momsavdrag börjar däremot gälla från den 1 januari 2017, oavsett räkenskapsår.
10 Kommentarer
Hej
Här kommer en fråga som inte är relaterarat till inlägget ovan men som jag brottats med den senaste veckan.
Jag lovade glatt en vän som driver en blogg att jag skulle hjälpa henne med en bokföringsfråga. Eftersom jag sysslat med det här i hundra år var jag såklart säker på att de skulle gå busenkelt men shi fick jag.
Vännen driver en blogg. Hon har som betalning för ett inlägg mottagit varor. Hur bokas det?
Första delen är enkel, intäkten blir varans värde, kundfordran/intäkt men hur bokas betalningen, dvs varan?
All input mottages tacksamt:)
Hej Cathinka!
Oj, den var inte helt lätt. Jag är faktiskt inte helt säker, men vi kan ju resonera om det lite.
När den kommer in i företaget bör den ju debiteras ett tillgångskonto (inventarier eller lager) eller ett kostnadskonto (t ex förbrukningsinventarie). Fast det förutsätter ju att det är en produkt som är avdragsgill i företaget. Annars blir det väl nåt konto för ej avdragsgilla kostnader. Och om det är något som ägaren använder privat, gissar jag att ägaren helt enkelt får ta ut den, och då bör man debitera 2013 eller 2893 (beroende på bolagsform).
Eftersom man inte fick lyfta nån ingående moms när produkten kom in bör man inte behöva redovisa uttagsmoms när man tar ut produkten heller. Tycker i alla fall jag.
Får man lyfta ingående moms om man kostnadsför produkten som avdragsgill i företaget? Har svårt att tro det, eftersom det inte finns någon transaktion med underlag där säljaren lagt på moms.
Det är vad jag skulle gissa i alla fall, men jag har faktiskt aldrig stött på frågan och har inte heller hittat nån vägledning nånstans. I brist på klara besked skulle nog i alla fall jag behandla det så. Hoppas det hjälpte åtminstone lite.
Eftersom tjänsten ej är momsbefriad så ser jag ingen annan lösning än att de bör fakturera varandra (BART)
Jag skulle direkt säga att det är en förmån och skall beskattas som en förmån om ingen fakturering skett mellan parterna för då kan man anse varorna som en gåva från annonsören till bloggerskan. Jag rekommenderar således båda parter att skapa en faktura till varandra som motsvarar samma belopp och då har en Barter uppstått och affären är skattemässig ur världen.
Jo, om varan är förmånsskattepliktig blir den ju förmånsbeskattad (och då automatiskt avdragsgill i företaget). Men det sägs ju inget i frågan vilket typ av vara det är och huruvida det är något som ska användas i företaget eller privat.
Så man kan väl sammanfattningsvis säga att hur varan ska bokföras i företaget beror lite på vilken slags vara det är och huruvida den ska förmånsbeskattas av ägaren eller inte.
Bra poäng med faktureringen – i alla slags barteraffärer ska man ändå ställa ut fakturor mellan parterna.
Jag har bloggat lite om saken. Just nu (2017-02-13) finns ingen beloppsgräns. Vad som är enkelt, förtäring och av mindre värde öppnar för svåra gränsdragningsproblem.
http://www.mobilekonomi.se/kaseri/representation-2017-inte-ett-dugg-enkelt/
Hej Ingrid!
Bra blogginlägg om svårigheterna med gränsdragning! Och man undrar verkligen över att de är så rädda för att folk ska dra av för mycket, att de ständigt komplicerar reglerna något så ofantligt.
Två dagar efter att jag skrev bloggposten fick jag meddelande från Skatteverket att de bestämt beloppsgräns 60 kr för den enkla förtäringen 🙂
Intressant! Gäller denna information fortfarande i okt 2020 eller har ngt uppdaterts ytterligare?
Hej Peder,
Ja, här har det inte hänt så mycket de senaste åren, så detta gäller än såvitt jag vet. Jag passade dock på att omformulera lite i punkt 3 under rubriken Momsavdraget.