Skattenyheter 2012
Riksdagen har antagit ett antal förslag för en tid sedan och vi har några skattenyheter inför 2012. Här är ett urval:
Sänkt restaurangmoms
Har ni märkt att momsen när ni äter på restaurang är 25% medan när ni köper take-away är den bara 12%? Nähä, inte det? Men har ni märkt att restauranger läggs ned hela tiden och att många i branschen verkar arbeta 80-timmarsveckor? Nu justeras restaurangmomsen så att den är 12% oavsett om du äter på restaurangen eller tar med dig maten. Momshanteringen blir enklare och förhoppningen är att det ska leda till fler jobb i restaurangbranschen, medan vissa tror att det bara leder till bättre resultat för restaurangerna. Båda två känns dock välbehövda.
Höjt schablonbelopp i fåmansbolag
Schablonbeloppet enligt den s k förenklingsregeln inkomståret 2012 blir 143 275 kr (2,75 inkomstbasbelopp) mot 127 750 kr 2011 (2,5 IBB).
Förenklingsregeln endast i ett bolag
Om man är delägare i flera fåmansbolag får man framöver använda förenklingsregeln med schablonbeloppet endast i ett bolag. Detta för att förhindra att företagare delar upp sin verksamhet på flera bolag. Tyvärr går det ju ut över de som faktiskt har flera parallella företag.
Höjd räntefördelning
Nivån på räntefördelning i enskilda firmor och handelsbolag höjs från statslåneräntan+5% till SLR+5,5%. Misstänker att detta kommer att locka mängder av människor att starta eget och att nuvarande företagare plötsligt kommer att tjäna mycket mer pengar på sina företag. Eller inte.
Ändrad deklarationstidpunkt för bolag
Oj oj oj, här händer det grejor! Hittills har alla deklarationsskyldiga (personer, företag m fl) haft den 2 maj som deadline för sina inkomstdeklarationer, oavsett bokslutsdag. Vi byråer har fått s k byråanstånd, där vi lämnar in våra kunders deklarationer successivt mellan den 15 maj och den 15 juni. That’s all gonna change!
Nu till våren 2012 händer inte så mycket, men fr o m 2013 (beskattningsår som inleds efter den 1 feb 2012) ska inkomstdeklarationen för alla juridiska personer (AB, HB, EkFör) lämnas in sex månader efter bokslutsdagen. Detta gäller de ”gamla” bokslutsdagarna 30/4, 30/6, 31/8 och 31/12. Har man en annan bokslutsdag följer man den av de ”gamla” bokslutsdagarna som ligger närmast efter. Lämnas hela deklarationen in elektroniskt får man en extra månad på sig. Inga byråanstånd ges för juridiska personer längre. För fysiska personer är det fortfarande den 2 maj och byråanstånd som gäller.
Exempel: Ett AB som gör bokslut den 30 april 2013 ska deklarera senast den 1 nov 2013. Ett AB med bokslut den 31 juli 2013 deklarerar senast den 1 mars 2014.
Förändrad preliminärskatt för juridiska personer
För de juridiska personer (oftast AB) med brutna räkenskapsår (dvs ej kalenderår) kommer även prelskattebetalningen att ändras. Om räkenskapsåret börjar den 1 maj betalas prelskatten fr o m den 12 juni, om det börjar den 1 september betalas prelskatten fr o m den 12 oktober, osv. Som med deklarationen är det de ”gamla” bokslutsdatumen som gäller – bolag med andra bokslutsdatum gör likadant som det av de ”gamla” som ligger närmast efter.
Confused yet?
Då ska vi inte ens gå in på övergångsreglerna, t ex hur prelskatten betalas under 2012 för brutna räkenskapsår. Se antingen till att du har en redovisningsbyrå eller revisor med koll, eller bered dig på att själv sätta dig in i reglerna. Så småningom kommer det nog ut informationsmaterial från Skatteverket.
Regelförenklingar?
OK, på detta lilla urval har vi en förenkling (enhetlig moms på restauranger) och en, två, tre ”förkrånglingar”. Vad hände med att göra livet lättare för oss företagare, kan man undra?
0 Kommentarer