Accounts-bloggen

Filial ofta dåligt alternativt till AB för småföretagaren

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap

Under en tid har det pratats om möjligheten att starta bolag i utlandet istället för i Sverige, för att komma åt fördelarna med aktiebolag men med ett mycket lägre aktiekapital. Vi tycker att detta sällan är en speciellt bra idé för småföretagaren, speciellt inte efter nedsättningen av aktiekapitalkravet och det slopade revisorskravet.

Vad rör det sig om?

Den vanligaste varianten av SUF (Svensk Utlandsregistrerad Filial) som vi stöter på är ett engelsk Ltd-bolag med i princip inget aktiekapital. Det finns svenska bolag som hjälper dig sätta upp Ltd-bolaget mot en avgift. Du behöver även registrera en svensk filial, dvs ett slags avdelningskontor i Sverige som är en del av det utländska bolaget, men som måste ha egen bokföring och göra ett eget bokslut.

Vad är fördelarna?

Framför allt lägre (nästan inget) aktiekapital. Förespråkarna av SUF hävdar också att lagarna som styr dessa bolag i t ex England gör livet betydligt enklare för företagaren, jämfört med allt krångel i Sverige. Vi tycker för det första att administrationen för ett AB i Sverige faktiskt inte är så himla krånglig (OK, vi jobbar med det, men ändå). För det andra tycker vi att det är betydligt krångligare att rådda med ett utländskt Ltd och en svensk filial än bara ett svenskt AB.

Vad är nackdelarna?

Ja, var ska vi börja?

Filialer är ett underligt djur som även vi i branschen inte är helt bekväma med. Gränsen mellan filialen och det utländska bolaget är suddig och det är svårare att få grepp om vilket regelverk som gäller (inte omöjligt, men svårare). Följden blir att många i vår bransch inte gärna tar i filialer och det blir svårare för dig att få bra hjälp.

Kostnaderna är högre för att sätta upp en SUF än ett AB, eftersom du även ska sätta upp en svensk filial (kostar ungefär som ett svenskt AB). Dessutom tillkommer ofta en årlig kostnad för den löpande administrationen. Om du planerar att leja ut en del av administrationen av filialen, räkna med att det förmodligen blir dyrare än ett AB (eftersom de flesta i branschen är obekanta med filialer osv, se föregående punkt).

Svensk administration för en filial är i princip samma som för ett AB, eller t o m ännu krångligare. Det är samma regler för revisorskrav och bokföring. Om det utländska bolaget ligger inom EES ska filialen avsluta året med ett årsbokslut istället för en årsredovisning, vilket innebär lite mindre formkrav. Å andra sidan finns inte lika många mallar för årsbokslut, så det är oftast enklare att göra en årsredovisning. Det utländska bolagets årsredovisning ska dessutom skickas in till Bolagsverket, förutsatt att den är offentlig i hemlandet. Om det utländska bolaget ligger utanför EES ska även filialen göra en årsredovisning och skicka in.

Risken med att sitta med ett utlandsbolag där du själv förmodligen har dålig koll på lagar och regler och i princip får lita på bolaget som satte upp bolaget till dig. Med ett svenskt bolag kan du lätt ta det till vilken redovisningsbyrå eller revisor som helst, som direkt kan sätta sig in i bolaget och hjälpa dig.

Motparter i Sverige, t ex banker, leverantörer, hyresvärdar, kunder m fl, har sämre koll på filialer och sämre möjligheter att ta kreditupplysningar mm. Det kan göra dem lite nervösa och kanske inte lika intresserade av att göra affärer med dig.

Jamen aktiekapitalet är ju lägre?

Jovars. Men aktiekapitalet i ett AB kan du använda för investeringar mm – det är inte pengar som försvinner. Om du har inte 50 000 kr tillgängligt, börja med enskild firma tills du tjänat in till aktiekapitalet. Det är jätteenkelt att byta från EF till AB. Om du däremot har en verksamhet med såpass hög risk (höga fasta kostnader, risk för att bli stämd etc) att du behöver ett bolag med begränsat ansvar – ja, då kanske man ska vänta tills man kan skaka fram 50 000 kr, istället för att lägga pengar på avgifter för en utlandslösning.

Är alla utlandsbolag en dålig idé

Nej, såklart inte. Naturligtvis finns det säkerligen fall då det är vettigt att förlägga bolaget utomlands. Men oftast finns det då väldigt specifika skäl för detta – det kan vara av skatteskäl, ha med verksamheten eller delägarna att göra el dyl. Då bör man förmodligen sätta sig med en rådgivare för att ta fram den bästa lösningen för dina specifika behov och då pratar vi en helt annan kostnad.

För det lilla, nystartade företaget tycker vi däremot att SUF:ar är en rätt dålig idé. Håller du inte med? Gå loss i kommentarerna, men civiliserat! (Vi lär väl i alla fall få mothugg av SUF-säljarna som har en Google Alert på ”SUF” 🙂 )

Du kan läsa mer om filialer hos Bolagsverket.

(UPPDATERING 2013-04-19)

Vi har för en av våra kunders räkning undersökt hur det går till att ta ut utdelning ur en filial. Panlegis (som levererat SUF:en) sade initialt att det engelska bolaget är helt passivt, att all verksamhet sker i filialen och att även utdelning tas därifrån. Det tyckte vi lät lite konstigt – filialen har ju inga ägare utan är en del av det engelska bolaget. Hur kan då filialen lämna utdelning och hur kan det engelska bolaget vara passivt om det har verksamhet i Sverige? Vi talade med en hjälpsam herre på Bolagsverket som var inne på precis samma linje, så om vi försöker skicka in ett årsstämmoprotokoll för en filial där det beslutas om aktieutdelning, lär vi få underkänt av Bolagsverket. Panlegis ville utreda det hela lite närmare (lustigt, kan ju inte vara första gången frågan kommer upp) och juryn är fortfarande ute där.

(UPPDATERING 2020-08-31)

Svenska Dagbladet har gjort en granskning av Panlegis, som numera heter Global Corporate Services (GCS). Granskningen berättar en ännu dystrare historia. Här är några artiklar, du behöver dock prenumerera på SvD för att komma åt artiklarna:

Han skulle starta eget – förlorade 200 000 kronor (2019-01-08)

Peter vill varna andra: ”Jag känner mig så blåst” (2020-08-30)

Svensk Handel svartlistar GCS: ”Ingen ska bli lurad” (2020-08-30)

 

114 Kommentarer

  • Inga kommentarer? Konstigt. SUF är ju lösningen på allt, enligt vissa…

  • Lol, jag hade faktiskt väntat mig lite mothugg i alla fall. Nästan lite besviken… 🙂

    • 2000 SEK for att bilda en filial. 10 GBP for att starta ett LTD och tar 5 minuter att registrera via companies house.

      50.000 SEK for AB. Ja det ar ju typ detsamma!

      Ingen kanner till filial och vill darfor inte gora affarer med dig? Dummaste jag hort.

    • Springstrike (Din kommentar inväntar granskning.)

      Jag för min del ser SUF och NUF som rättssäkrare än ett AB. Jag hade flera AB, men var allvarligt skadad, en biten nacke. Under 10 år betalde jag in mer än jag fick ut ifrån försäkringskassan brutto varje år. Jag var alltså mycket lönsam för staten.
      Det enda som är viktigt är att en lojal person finns i närheten, som kan sköta alla mina privata konton och bolagens all administration.

      När jag blev lurad 2015, så finns ingen som bryr sig i Sverige om en äkta aktiebok. Den egenhändigt gjorda tillsammans med mängder av lögner är det som gäller i Sverige idag. Jag förlorade oerhört många miljoner, och min familj drabbades hårt.

      Nu har jag bolagen i USA och dotterbolag i Storbritannien, samt en filial i Sverige och en i Norge. Orsaken är att jag fick ekonomiska problem och därmed ingen F-skatt i Sverige. Men det är bara i Sverige man sparkar på den som redan ligger.

      Så ett SUF med ett NUF är ett bra sätt att komma tillbaka, för att sedan med nya friska pengar se till att hon som stal allt tvingas till domstolen. Idag bryr sig ingen i hela rättssystemet, trots att det är tydligt i alla myndigheters register. Exempelvis Bolagsverket. Tyvärr orkar inte åklagare och polis att läsa sådan fakta. De använder enbart retorik, dvs den som ljuger mest och bäst har rätt… ungefär som i politiken.

      I höst kommer en bok ut om just fördelarna med SUF och NUF. Tillsammans med PWC är detta inga problem. Inte en enda leverantör har heller problem. Inte en enda nackdel än så länge, och jämfört med Sverige… är Norge makalöst mycket bättre. De tar inte separat betalt för att registrerar ett NUF. De nöjer sig med den vanliga skatten.

      Så Panlegis har varit oerhört serviceinriktade och hjälpsamma. Någon gång måste jag påminna, men det är bara någon enstaka gång. I Sverige kan man få ringa i år utan att något händer hos en myndighet.
      Allt kommer i min bok i höst.

      Så du får hur mycket mothugg som helst av mig. Hade bolag i Sverige i 20 år. Värdelöst är den enda erfarenheten jag har idag. Framförallt om du har svårt att administrera och tvingas lita på andra.

  • Hej Mikael.

    Vilken härlig blogg du har 🙂
    Mycket nyttigt för någon som studerar till redovisningsekonom.

    Men har en fråga, som jag oftast stöter på i olika former, när man hänvisar till något och inte anger ursprungsvärdet. Tex 20 % av alla 7-åringar i Sverige bla.bla.bla.
    Ja, resten blir bara bla.bla.bla när jag läser. Hur många är Sveriges 7-åringar??
    Jag och många med mig har ju inte en susning ? Så intresset blir lika med noll.
    Vad har det nu med texten ovan att göra? Jo, ”Framför allt lägre (nästan inget) aktiekapital.” Vad är nästan inget? 1 kr? eller 50 kr ….Blev bara bla.bla. Och sedan, nästa inlägg nedan.
    Så min fråga vad är det för kronor vi skall tänka oss? ;-/

    ”Kostnaderna är högre för att sätta upp en SUF än ett AB, eftersom du även ska sätta upp en svensk filial (kostar ungefär som ett svenskt AB). Dessutom tillkommer ofta en årlig kostnad för den löpande administrationen. Om du planerar att leja ut en del av administrationen av filialen, räkna med att det förmodligen blir dyrare än ett AB (eftersom de flesta i branschen är obekanta med filialer osv, se föregående punkt).”

  • Jag har fått för mig att varje årskull i Sverige innehåller runt 100 000 personer, plus/minus 10-20%, men jag kan ha fel. 🙂

    Jag tror att aktiekapitalkravet på det utländska bolaget kan variera beroende på vilket slags bolag och vilket land det rör sig om. I de fall jag har stött på har det rört sig om 1 SEK, 1 GBP el dyl. Så ”nästan inget” kan du tolka som ”försumbart”.

    Kostnaderna för att sätta upp och driva det utländska bolaget beror såklart på vilken leverantör du väljer. De prislappar jag har sett har legat på från 3500 upp till 8000 kr i startkostnad och några tusenlappar om året för löpande hantering.

    Samma sak om du ber en svensk konsult hantera din filial – det beror väldigt mycket på vem du anlitar. Men jag törs lova att en filial inte blir billigare än ett svenskt AB, snarare dyrare.

  • ;-D
    Där fick jag svar på tal 🙂
    Så som jag tolkar det är kostnaderna lika för ett SUF Ltd bolag, i princip.
    Startkostnaden för AB i Sverige är för icke publikt bolag (ej börsintroducerat)
    50 000 kr. Samt de kostnader man då har om man anlitar en redovisningsbyrå eller bokföringsbyrå, för löpande bokföring. Som i princip hamnar på summan några tusenlappar om året. Men svårare att sätta sig in i lagar/regler som gäller i det bolag som är registrerat som ett SUF Ltd bolag. Vilket kanske gör att det kan gå helt galet?
    Vilket då leder till ett, bötesbelopp eller hemska tanke bokföringsbrott. Men det skall ju konsulten hålla ordning på. Om nu konsulten kan sin sak?

    Kan man på något sätt ta reda på hur många SUF Ltd bolag som finns i dag i Sverige?
    Min tanke är att om de är en del så kanske man bör sätta sig in i SUF Ltd? För att ”kunna” lite på konsultbasis?

  • Mja, aktiekapitalet är ju inte en startkostnad, utan snarare en investering. De 50 000 kr kan ju användas i bolaget och så länge de inte förbrukas, får du ju (typ) tillbaka dem när du lägger ned eller säljer bolaget. Så jag tycker inte man kan stoppa aktiekapitalet och startupkostnader i samma kolumn. Sen är det ju såklart så att det fortfarande är 50 tkr man måste skaka fram för att starta bolaget.

    Jag tror säkert man borde kunna få reda på hur många filialer det finns registrerade – kolla t ex med Bolagsverket. Att får reda på vilka som är ”SUF:ar” av den här typen, dvs filialer till väldigt små utlandsbolag, kanske är lite knivigare. Dvs hur skiljer man i statistiken på filialer till stora, internationella bolag och till 1-kronas utlandsbolag ägda av svenskar?

  • Jag har satt upp mitt suf bolag hos mr company och dom tog 5960 för det och sen fick jag betala 2000 kr till bolagsverket för registreringen av filialen, det innebär ett totalt belopp på 7960, sen om ett år så skall jag betala 1790 som årsavgiften ligger på. Detta innebär att det tar mig 24 år innan denna bolagsform kostat mig lika mycket som investeringen av ett aktiebolag kostar. Jag förstår hur du menar när du säger att man kan använda aktiekapitalet men för mig som inte har så stor verksamhet så är det svårt att komma upp med 50 000 kr i början, därför valde jag denna bolagsform för att i ett senare skede kunna investera i ett aktiebolag.

    • Fair enough, och var och en gör ju såklart som man tycker är bäst.

      Men varför ville du inte börja med enskild firma och sedan växla över till AB, med kostnad noll kr tills AB:t registreras? Eller är verksamheten så riskfylld att du behöver riskbegränsningen?

      Har förresten uppdaterat inlägget ovan med lite ny info.

  • Hur menar du att det kan kosta 0 kr att starta enskild firma. Vad jag har förstått så kostar det 1200kr att registrera en enskild firma. Det finns många anledningar till varför jag ville ha ett aktiebolag därav är risken ett. Angående uppdateringen tycker jag att du bör ta kontakt med mr company, jag tyckte att dom verkade väldigt professionella och hjälpsamma. http://www.mrcompany.se

    • Att registrera en EF hos Bolagsverket kostar mycket riktigt 1200 kr (eller 900 kr via webben), men du behöver inte registrera den hos BV. Det enda det åstadkommer är att skydda namnet i ditt län. Allt du egentligen behöver är en F-skattsedel, vilket är gratis.

      Men som sagt, alla får bedöma själva vilka behov de har – jag ville bara lyfta fram ett par synpunkter från vårt håll, som kanske säljarna av SUF-lösningar inte informerar om.

      Tack för tipset om Mr Company. Själva kommer vi definitivt inte att starta några SUF:ar :), men någon läsare kanske har nytta av det.

  • Jag kan inte annat än hålla med Mikael Green, den enda relevanta kostnadsjämförelsen är ju kapitalkostnaden för att låna 50 lakan om man inte kan skaka fram dem, dessutom avdragsgill. Min erfarenhet är att nackdelarna som Mikael redan nämnt helt klart överväger. Det uppstår ständigt småfrågor kring filialer som man får betala för att lösa.

  • Marcus Johansson

    Rycker lite i en gammal post nu, men håller på flytta tillbaka till Sverige och håller på kolla runt lite på bolagsformer. I mitt fall kommer vi falla till HB ser det ut som, med mål att få ihop nog för att övergå till ett AB.

    Men, till ämnet; skillnaden är väl ganska väsentlig mellan EF och SUF egentligen, då du slipper att som EF egentligen är du som person, ett med din firma, och går något ”käpp rätt åt h-vete” så sitter du och är personligt ansvarlig för, medan i fallet med SUF så är det en egen juridisk person, som i det fallet tar smällen. Med andra ord, konkurs är inte lika med personlig konkurs.

    I det fallet, så är väl då SUF ett bättre alternativ, än EF, medan ett AB är alltid bättre om du ska tas lite seriöst. (+ fördelarna med avkastning etc)

    Nu är jag osäker på hur beskattningen fungerar idag i Sverige, men min nuvarande teori är dock, med ett SUF så blir du dock avlönad av företaget, medan som EF så är det uttag du gör, detta innebär i sig själv att du får högre kostnader på bolaget när du tar ut lön i ett SUF, än när du tar ut kontanter från EF?

    • Posten lever absolut! Det är vår näst mest kommenterade post efter Apportegendom för aktiebolag utan revisor. 😉

      Ja, skillnaden är rätt stor mellan EF och SUF. Enkelt uttryckt är SUF snarare väldigt likt ett AB, när ägaren är bosatt i Sverige. Ditt ägande av ett engelskt Ltd funkar som om du äger ett svenskt AB, med fåmansbolagsregler, K10 etc. Löneuttag sker på exakt samma sätt och lön+soc blir en kostnad i filialen. Överskott i filialen beskattas med bolagsskatt precis som i AB. När det gäller din avkastning (lön och utdelning) från verksamheten är det alltså såvitt jag kan se alltid samma som AB. Där det skiljer sig är uppdelningen mellan ltd-bolaget och filialen (vilken ofta är oklar) plus att du alltså måste rådda dels med en filial (som väldigt få i redovisningsbranschen vill ta i) och dels med ett Ltd som du förmodligen får leja SUF-försäljaren att rådda med. Utdelningen beskattas hos dig som med AB, men hur administreras den? Filialer kan rimligtvis inte lämna utdelning, så det får bli Ltd-bolaget som gör det.

      Nej, jag skulle säga att i de allra, allra flesta fall är SUF tyvärr ett såinihelsike sämre alternativ än EF eller AB. Undantagen är de fall som faktiskt filialer är menade för, när utländska bolag har en väsentlig verksamhet i Sverige och behöver ett orgnr här, men av olika anledningar inte vill starta ett dotterbolag. Men nu snackar vi stora bolag, inte enmansbolag.

      Beskattningen är mycket riktigt väldigt olika i EF och AB/SUF. Det är ett ämne för en egen bloggpost, men summa summarum är ”skatteavbränningen” likvärdig (vilket är en princip i det svenska skattesystemet). I praktiken är EF något bättre för årsvinster upp till ca 550-600 tkr och därutöver är AB bättre, grovt förenklat. Mer info om olika bolagsformer i posten Att välja bolagsform.

      Men som jag varit inne på i tidigare kommentarer: Om verksamheten är såpass riskfylld att riskbegränsningen är en viktig faktor, kanske man inte bör starta verksamheten förrän man kan få fram 50 000 kr. Man behöver ju bara ha dem på banken under bolagsstarten, sedan kan man använda dem i verksamheten (med kapitalbrist och sånt i åtanke, såklart). Kan man inte skaka fram 50 000 kr, försök driva EF och begränsa riskerna till att börja med tills man tjänat ihop till aktiekapitalet. Det är i alla fall min rekommendation.

  • Mats Kristiansson

    Hej! Nu har vi som ambulerande försäljare (knallar) fått ett nytt skäl att skaffat typ LTD då Sverige inte kan kräva kassaregister av utländska bolag. Och märk mig rätt jag redovisar vartenda krona jag säljer för MEN vi kan inte hinna med vid stora evenemang att hålla på med register dessutom tål inte registren alla väderlek som vi får utstå. Kostnaden bara för kassaregister gör att man tjänar in kostnaden för registrering.

  • Skulle gärna se ett svar på vad ovanstående person (det jag kopierat in här under skrev.) Stämmer det att detta undantag finns. (Borde ju i så fall brukas av många, så väl seriösa (som vill slippa kostnaden) som oseriösa som vill slippa ännu mer…)

    Har själv enbart ett akademiskt intresse (älskar att veta allt) frågar därför. (Området i sig) skattejuridik etc. är för komplicerat för att jag skall vilja ägna timmar åt att läsa alla olika dokument som kan styra detta. Svara därför gärna på frågan.

    Mats Kristiansson skriver:
    17 oktober 2013 kl. 02:34
    Hej! Nu har vi som ambulerande försäljare (knallar) fått ett nytt skäl att skaffat typ LTD då Sverige inte kan kräva kassaregister av utländska bolag. Och märk mig rätt jag redovisar vartenda krona jag säljer för MEN vi kan inte hinna med vid stora evenemang att hålla på med register dessutom tål inte registren alla väderlek som vi får utstå. Kostnaden bara för kassaregister gör att man tjänar in kostnaden för registrering.

  • Mja, Mats kommentar var ju inte riktigt en fråga utan snarare ett påstående. 🙂 Eftersom jag inte direkt hade nån kommentar, lämnade jag den obesvarad.

    Har själv rätt dålig koll på kassaregisterlagen (våra kunder är väldigt sällan i kontantbranschen), så jag vet inte så mycket om undantaget för utländska företag. Vad jag kunde hitta vid en snabb sökning verkar det undantaget finnas, även om röster har höjts för att ta bort det för att utjämna konkurrensen mot svenska företag. Och annan kritik mot lagen om kassaregister saknas det ju inte heller, bl a de punkter som Mats tar upp.

    Men vad jag kunde se krävs det kassaregister även för utländska företag när man har ”fast driftställe” i Sverige. Så om man skaffar sig ett utländskt företag med filial i Sverige för att undgå kravet på kassaregister, se bara upp så man inte anses ha fast driftställe här och ändå åker på kassaregister.

  • Mats Kristiansson

    Din anmärkning med fast filial köper jag, där kan det bli tjurigt. Men att lilla Sverige skulle få alla länder i EU att godkänna att man tvingar utländska bolag att använda det köper jag inte då det redan finns samma läge för t.ex Danmark som ju redan har en form av kassalag men där Holländare och Engelsmän vägrar att använda kassaregister. Men märk väl att jag enbart vill använda mig av LTD för att jag inte har en chans att hinna med kassaregister och dessutom inte heller har möjlighet att skydda ett register. Jag vill inte ha LTD för att slippa skatt.

  • Absolut, det köper jag. Och om igen, det finns absolut situationer då utlandsbolag med filial kan vara en bra idé, trots nackdelarna. Som sagt har jag inte så bra koll på kassaregisterlagen, men det kanske skulle kunna vara ett sånt fall.

  • Hej!

    Har läst igenom inläggen här och vill egentligen bara ställa några frågor, Jag är i startgropen för att dra igång ett eget företag (kommer att syssla med förmedlingstjänster och kundservice) Jag behöver få igång företaget fort eftersom jag har kunder som står och väntar!, Jag har tyvärr ingen som helst möjlighet på världskartan att få fram 50.000 kr i aktiekapital men vill inte starta EF eftersom jag är ensam med barn och inte på något sätt vill riskera min privata ekonomi och mina barns trygghet, Är inte SUF ett rimligt alternativ i min situation?
    Kan man i ett senare skede göra om ett SUF till AB?

    Tacksam för svar!

  • Hejsan!
    Precis som Sofie ovanför så har jag också läst igenom inläggen ovan.
    Jag ska tillsammans med 2 partners starta och driva en webb-baserad handel.
    Jag har läst på en hel del om SUF och vi har bestämt oss för att köra på det.

    Vi har även beslutat att om det kommer till den punkt då vi ångrar att vi startade SUF eller känner att vi hellre skulle ha ett AB, så kommer vi då ha nog med kapital för att kunna starta ett helt vanligt AB.

    När vi då startat AB (igen, bara ifall det skulle bli så att det blir för mycket pappersarbete och ”krångel” som så många gillar att kalla saker som tar tid), så kommer vi att med vårt AB helt enkelt ”köpa upp” vårt Ltd. och filialen.

    Ligger en hel del jobb bakom en sådan process (starta nytt och köpa upp) och det kan uppstå en hel del svårigheter/”krångel”.

    Dock känner vi – och har känt de senaste 2 månaderna – att SUF passar oss p.g.a vår ekonomiska situation och sköter gärna allt extra pappersarbete och, igen, ”krångel” med att starta en SUF så att vi ska kunna komma igång utan att behöva lägga 50k+ på att starta AB.

    Inget är dock hugget i sten, och under de senaste timmarna sedan jag läste igenom alla kommentarer så har jag kollat upp ännu fler uppgifter om SUF och jämfört rejält med EF, AB och HB.

    Vi lutar fortfarande starkt åt SUF. Dock passar det ju vår verksamhet och alla omständigheter kring det.

    Tackar så mycket för denna informations- och opinionsdiskussion. Det har fått mig mer medveten, både direkt och indirekt.

  • Hej,
    Jag har SUF och EF . vad händer då om mitt företag går i konkurs ?

  • @Sofie
    Om du frågar mig så är svaret nej, jag skulle absolut inte rekommendera en SUF. Angående att EF skulle kännas för osäkert, vilka fasta kostnader kommer du att ha? Med andra ord, under vilka omständigheter skulle ditt företag ha en massa kostnader som du inte kan betala, gå i konkurs och privat bli krävd på en massa kostnader och skatter?

    Om du inte löper någon risk att bli sittande med en massa kostnader utan intäkter, finns det ju ingen större risk med EF, eller hur?

    Om du faktiskt har en massa fasta kostnader som skulle kunna orsaka en konkurs, skulle jag gissa att du ändå behöver en del kapital bara för att klara likviditetssvängningar. Så om 50 tkr inte finns på världskartan, har du då verkligen kapitalet att klara av verksamheten, om den nu är så riskfylld?

    Hänger du med på min poäng? Verksamheter som har såna kostnader att de utgör en reell risk för konkurs, behöver oftast också en del likviditet. Och har man inte de pengarna att stoppa in – ja, ibland kanske det då är så surt att man inte kan starta den verksamheten. Jag tror hursomhelst inte att lösningen är att lägga ett antal tusenlappar på en SUF, några tusenlappar till varje år på att hålla den igång och dessutom ha svårt att få hjälp med admin och sånt.

    Fast det är ju bara min åsikt. 😉

  • @Pontus
    Kul att ni haft användning av diskussionen!

    Och visst, det är upp till var och en att besluta, och i vissa fall passar säkert SUF bra (fast jag tror då att de fallen är sällsynta 🙂 ).

    Om planen är att köpa upp Ltd-bolaget i ett AB och sedan fusionera, kolla bara hur den processen fungerar. Bara att fusionera två svenska AB är lite speciellt och att fusionera ett AB och ett Ltd – jag har faktiskt ingen aning hur man gör det. Förmodligen enklare att bara lägga ned Ltd och dela ut tillgångarna till ägar-AB:t.

    Lycka till, hoppas det fungerar bra för er!

  • @Kaska
    Hmm, jag tror inte jag förstår frågan. Vilket av företagen menar du?

    Om en EF går i konkurs…tja, en EF kan ju inte egentligen gå i konkurs. Däremot kan en fordringsägare kräva betalning av dig personligen och om det drivs tillräckligt långt kan du väl teoretiskt bli försatt i personlig konkurs. Men bara man är delaktig i processen kan man nog nå någon slags rekonstruktion el dyl innan det. Men kul är det nog inte.

    Om din SUF går i konkurs? Tja, en filial kan ju inte egentligen inte gå i konkurs, såvitt jag förstår. Det är ju inte ett eget företag. Utan det är väl Ltd-bolaget som skulle gå i konkurs i så fall. Och hur en konkurs i ett utländskt företag med verksamhet i Sverige fungerar vet jag faktiskt inte. Idén är väl att du personligen inte skulle bli påverkad, så länge du följt gängse regler. Men vilket regelverk som styr Ltds vet jag inte.

    Och detta är ju en del av problemet – väldigt många i vår bransch i Sverige har inte svar på de här frågorna. Och det kan man tycka vad man vill om, men man bör ju ta med det i beräkningen när man väljer bolagsform.

    Sen är ju frågan vad risken att gå i konkurs är, vilket ju beror mycket på din verksamhet. Se svaret till Sofie ovan.

  • @Mikael Green ,
    Hej, fick faktiskt det svar jag ville ha. Tack

  • @mikael Green Till saken hör ju oxå att jag har gamla betalningsanmärkningar som gör att om jag skulle starta ett EF kan jag inte ens ha ett telefon abonnemangg på företaget eftersom det inte är en egen juridisk person

  • Hej skumläst igenom alla inlägg.

    Men blir lite konfunderad Ltd företag = inte samma kreditvärdighet i Sverige, ni vet vi har ju pipi på att söka via UC.
    Att sedan man inte skulle vara betalningsskyldig vid ett AB´s konkurs = näähädå, så är det verkligen inte. Det är omskrivning i försköning!

    Att ha ”gamla betalningsanmärkningar” ? = hur gamla? och vad jag vet så måste man hamna hos kronofogden med utmätningar innan man får som straff att de finns med vid sökningar i UC. Det är totalförbjudet att bara ha betalningsanmärkningar registrerade, som orsak att neka någon.

    Bara lite undrande nu när jag börjat ta mig igenom Affärsjuridik. :-S

  • @Sofie Ah, det komplicerar ju saken. Intressant som Monica skriver om betalningsanmärkningar – jag har inte råkoll här, måste jag säga. Det jag vet är att en ”betalningsanmärkning” är något privata kreditupplysningsföretag (som t ex UC) har hittat på, baserat på offentlig information de hämtar från KFM. Vilkens sorts anmärkning man har kan alltså variera beroende på vilket kreditupplysningsföretag man frågar. Och jag tycker också det låter konstigt att bli nekad ett telefonabonnemang pga betalningsanmärkningar.

    @Monica Det där med personligt ansvar i ett AB är som du säger en sanning med modifikation, eller rättare sagt: man är fri från personligt ansvar förutsatt att man följt alla regler om kontrollbalansräkning etc. Men tyvärr är det väldigt många som varken har koll på eller följer dessa regler och därför åker på personligt ansvar ändå i en konkurs, vilket ju är surt!

  • Det man dock kan bli betalningsansvarig utöver det som sägs genom kontrollbalansräkning är de kostnader som är rent skattemässigt knutna till personal.
    Dessa kommer man inte undan. För personalen får ju genom att skatten dras på lönen den överlåtande handlingen att företaget tar på sig ansvaret att betala in skatten.

    Men inte sagt ändå att man som anställd helt slipper efterkrav trots att arbetsgivaren tar på sig detta ansvar. Så det är bara att försöka vara på skatteverket och kolla av, skatteverket är ju en myndighet som är skyldig att svara. (helst inom två månader -tror jag att det är).

  • @monica: lite lustigt att du tror det, kan nämligen berätta att har du en betalnings anmärkning får du inte ha telefon abonnemang, kabel tv eller köpa så mycket som en cykelpump på faktura eller avbetalning måste säga att systemet gått lite väl långt i den saken med tanke på hur lätt det är att få en anmärkning! Du har fått din anmärkning för länge sedan när det blir dags för utmätning!
    men nog om det

    @Mikael Green Ser inget annat alternativ än ett SUF.

  • Betalningsanmärkning ”En uppgift om en skuld som är obetald eller inte har betalats i tid kan leda till en S k betalningsanmärkning hos Upplysningscentralen (UC). Betalningsanmärkningen är en indikation på att du inte har sköt dina betalningar. Betalningsanmärkningen finns kvar i UC:s register i tre år (36 månader) för fysisk person (tex privatpersoner) och i fem år när det gäller juridiska personer. Avgörande för om betalningsanmärkningen finn kvar är b la om och när skulden betalats och om Kronofogdemyndigheten har hunnit fatta några beslut i ärendet. En betalningsanmärkning kan exempelvis leda till att du inte kan låna pengar, skaffa lägenhet, få arbete eller telefonabonnemang. Det är alltid kreditgivaren som avgör om kredit beviljas eller ej.”
    Källa: http://www.uc.se
    Så det var inte vad jag tror utan vad jag läser! och som jag även hänvisade till står det i texten att
    ” Avgörande för om betalningsanmärkningen finn kvar är b la om och när skulden betalats och om Kronofogdemyndigheten har hunnit fatta några beslut i ärendet.”

    Så det finna mer information om hur och vad hanteringen i UC skall innehålla och hur det skall hanteras när det gäller betalningsanmärkningar, se delen om Kronofogdemyndigheten.

  • Även information Skuldsaneringslag (2006:548)
    Kreditupplysningslag (1973:1173)

  • @Monica När kronofogden skickar ett brev om att man har en skuld så har man tre veckor på sig att betala den, betalar man skulden efter fyra veckor (vilket jag gjorde) får man en anmärkning. Så det är inte alltid det hinner gå så långt som till utmätning. Så skuldfri är jag men en jävla betalningsanmärkning får jag dras med i alla fall vilket innebär en hel del problem!

  • Ja, det är inte kul 🙁 när du nu gjorde rätt för dig.

    Det är då inte ”förhoppningsvis” Någon stor skuld som du var skyldig och då bör man kunna ha referens om hur man skött sina betalningar tidigare.
    Som man då förhoppningsvis skött och då borde man inte behöva dras med anmärkningen.

    Mycket i vissa lagar och hanteringen av dessa som inte stämmer överens med hur verklighetens rim och reson skulle behöva.

    Hoppas verkligen att du slipper detta jobbiga huvudbry snart! Gott Nytt år önskar jag dig och alla andra!

  • hej, det är kul det här med allt motstånd gentemot suf bolag. jag har sedan tidigare en skatteskuld (som jag betalar av på) och andra gammla skulder. detta gjorde att jag inte kan starta enskild firma då jag inte får f-skatt. har sökt skuldsanering men dom vill inte godkänna den fören jag har f-skatt och skatteverket vill inte ge f-skatt förren jag har skuldsanering. Jag har då hamnat i ett moment 22, jag arbetar som tatuerare, ingen anställer en utan man måste köra som eget företag. Allt detta gjorde att det inte fanns någon annan lösning än suf kvar. För mig har det funkst jättebra, använde MrCompany som har varit väldigt hjälpsamma och ända krånglet var bank konto. Handelsbanken vägrade medans swedbank inte hade några problem. Jag kommer köra på med suf och eventuelt starta ab så småningom. Dock tycker jag att det är tråkigt att det klankas ner då EU anser det som ett bra alternativ till att kunna arbeta mellan gränserna. Kan tillägga att med skulder så är man som privatperson rökt, du kan inte skaffa varken lgh, telefon eller något. Spelar ingen roll att du har jobb eller så. Det lustiga är att inom affärsvärlden så anses man vara en bra företagare om man har misslyckats tidigare.

    • Hej Roland,

      Tråkigt att höra om dina problem med Skatteverket och andra.

      Som sagt (om igen), det finns absolut situationer då t ex en SUF kan vara en bra lösning. Min poäng med inlägget var att när det inte finns några uppenbara skäl till en SUF, är det en bolagsform som är både dyrare och mer problematisk än enskild firma eller AB. Och framför allt dyrare och mer problematisk än vad många inser och vad vissa SUF-säljare låter påskina. Och om man frågar mig är lägre aktiekapital inte ett bra skäl att välja SUF, men det är ju bara vad jag tycker. 😉

      Men ibland är det säkert berättigat med en SUF och ibland kanske man helt enkelt inte har något val, som kanske i ditt fall.

  • Hej, om man vill ta utdeling genom suf bolag, via filialen, funkar det praktiskt?? Med vänlig hälsning, per

  • @Per Jag vet faktiskt inte. Och det är ju lite en del av problemet. Att ta utdelning från sitt bolag är ju rätt vanligt men det är svårt att hitta någon i branschen som säkert kan säga hur det går till. Och vi fick som sagt inga bra svar som vi tyckte verkade vettiga från SUF-leverantören (se update 130419 ovan). Så jag kan tyvärr inte svara dig här, är jag rädd.

  • Hej,

    En fråga kring SUF kontra AB som inte lyfts fram tillräckligt, eller snarare, jag inte hittat någon information om är hur det är med att bli arbetslös och ha bolag. Dvs. möjlighet till att stämpla ifall bolaget går dåligt och man måste lägga bolaget vilande.

    Ännu ett exempel på en fråga som jag skulle vilja veta hur AB ocgh SUF skiljer sig åt på är den om sjukdom och karensdagar, alltså det som för vanliga anställda kallas socialt skydd och som saknas för företagare.

    Vad jag förstår så är det som så att ifall man är delägare i ett AB (alltså jobbar / tar ut lön / är anställd av) och man slutar sin anställning så kan man inte få A-kassa om man inte antingen avvecklar AB eller kliver ur delägarskapet helt. Det är inte en snabb sak att avveckla ett AB, och ibland heller inte önskvärt, och därmed kan man bli stående helt utan pengar. Vanliga anställda som blir av med sitt jobb har ju inte detta problem utan kan börja stämpla från dag ett.

    Samma sak vid sjukdom, som egen företagare anställd i sitt AB så har man X dagars karens och därefter förväntas företaget stå för lönen i 13 dagar. Man kan inte som för EF / HB välja karensdagar, det är bara att acceptera trots att AB betalar samma avgifter som de andra bolagsformerna.

    Så min fundering är ifall man skaffar ett Ltd som i sin tur startar en SUF filial här i Sverige, som man sen blir anställd av, hur fungerar det då med sjukdagar, A-kassa / stämpling?

    Om jag förstått saken rätt så blir det som så att man av Försäkringskasan, etc. anses vara en ”vanlig” anställd i ett bolag, dvs. de ”ser” inte att man äger bolaget via ett annat bolag utomlands. Dvs. ifall man måste kliva ur bolaget eller lägga verksamheten vilande så kan man stämpla utan att det uppstår problem, precis som för vilken vanlig arbetstagare som helst.

    Eller är jag ute och cyklar?

  • Hej Tomas!
    Jag kan inte riktigt svara på hur A-kassan hanterar arbetslöshet om man fortfarande är delägare i ett AB, men jag har hört historier liknande det du berättar.
    Däremot tvivlar jag på att det skulle vara någon skillnad om du har ett AB eller ett Ltd med filial. Visst kan det vara så att myndigheterna får svårare att ”se” att du är delägare i ett Ltd. Men då snackar vi ju inte om vad reglerna säger utan huruvida en Ltd kan hjälpa oss att bryta mot dem obemärkt. Och det varken kan eller vill jag uttala mig om, av förklarliga skäl. 🙂
    Däremot måste nog en filial ha nån slags ställföreträdare registrerad i Sverige och om det är du så syns det ju trots allt att du har något slags engagemang.

  • Läser och läser om SUF, EF, AB och Cooperativ men undrar, vilket är bäst när man är skriven i Sverige och vill ha firma i Sverige men en av firmaägarna vill bo i typ Spanien med Gibraltar som utiskt och fortsätta att bo i Spanien fast han är skriven i Sverige och driver firma med en som bor och är skriven i Sverige? Vet inte om jag har förklarat mig bra, dom vill leva pá export och import med Sverige där báda är skrivna i Sverige men en bor utomlands utan att deklarera att han bor utomlands dá den personen hellre betalar skatt och driver firma i Sverige än i komplicerade Spanien. Vad rekomenderar ni dessa tvá personer för typ av bolag? Intresset är att tjäna en liten lön lagom för att hanka sig fram pá, alltsá inga stora företag med milioninkomster

  • Hej igen!

    Kan bara hålla med Ltd. är skräp. Man känner sig smutsig så fort man försöker öppna ett bankkonto eller handla på faktura och blir nekad.

    Men för alla oss som sitter i fällan? Finns det någon som känner någon som vet de exakta reglerna för utdelning? Någon måste ha ett svar, det måste finnas domar? Behöver ta ut utdelning enligt 3:12 och vill bara göra det på rätt sätt.

    Panlegis och många med dom hävdar att vi kan ta ut utdelning enligt den engelska modellen där man kan begära utdelning varje månad och på så vis Strukturera månadsinkomsten efter 3:12. Men efter att hört mig av mig till dom så blev jag bra skickad till en säljare som försökte sälja ett holdingbolag till min SUF.

    Sätts det inte upp tydliga regler så måste Skatteverket och Bolagsverket gå ut med en varning för detta upplägg. Det låter bra på pappret. ”Klicka för att köpa ett färdigt bolag”. Men krånglet kan vara helt enormt.

    Akta er för Panlegis och SUF! De är enbart säljare.

    Är tacksam för all information från alla som kan något om detta kan förse mig med.

    / JM

  • @Esther
    Hmm, inte helt säker på att jag till 100% förstod frågan, men jag tror spontant inte att det du beskriver ändrar något, jämfört med om alla bor i Sverige. Dvs EF, HB eller AB, beroende på övriga förutsättningar.

    Däremot är det ju osäkert hur det funkar att bo utomlands men vara skriven i Sverige – dels från Svenska Skatteverkets perspektiv, dels från Spanska myndigheters perspektiv. Idén är ju att man ska vara skriven där man bor, helt enkelt. Sen blir beskattningen ytterligare lite mer komplicerad, där Svenska Skatteverket kan kräva skatt på inkomster i Sverige om en person har väsentlig anknytning till Sverige trots att man är utflyttad. Och på samma sätt kan ju Spanska myndigheter tycka att man bör skatta i Spanien om man faktiskt bor där.

  • @JM
    Om man är skattskyldig i Sverige gäller enligt Skatteverket 3:12-reglerna för fåmansbolag, oavsett var bolaget håller till. Och oavsett hur ofta utdelningen betalas ut. Man kan ju ta ut månadsvis utdelning även i svenska bolag – det blir bara lite bökig admin med en extrastämma i månaden. 🙂

    Men det bör alltså vara samma regler oavsett om din utdelning kommer från ett Ltd eller ett AB. Inte säker på att Panlegis & Co håller med om detta, men det behöver ju inte betyda något. 🙂

    Hur däremot administrationen av själva utdelningen (stämmobeslut mm) ska gå till i ett Ltd, har vi inte lyckats lista ut. Och Panlegis var tyvärr inte till mycket hjälp där heller.

    Jo, man kan tycka att det vore hjälpsamt med en varning från BV/SKV, men jag kan också förstå om de tycker att det inte riktigt är deras uppgift. De har ju rätt strikta riktlinjer från riksdag och regering för vad deras uppdrag är, kan jag tänka mig.

  • Kurt Gustafsson

    Jag gick på panlegis försäljarsnack. Jag vill ångra mitt köp av ltd bolag. Det har gått en vecka sedan köpet, är det möjligt att ångra köpet?

  • Hej, får man frågar orsaken att du ångrar ditt köp av LTD?

  • Jag kör ltd i dag och gjorde det med hjälp av mrCompany och har inget att klaga på när det gäller det företaget. Han svarade alltid direkt, fixade allt, även sådant som krånglade. När det gäller bolagsformen som sådan så nej, den är inte optimal. Man blir stoppad på det mesta, hade tur och fick öppna bankkonto, vilket jag vet andra haft problem med. Däremot så är det stopp på allt annat, du får inte öppna telefonabonnemang, inga fakturor, krediter plus att det är många redovisnings byråer som inte kan eller vill hjälpa till. För mig fanns dock inte något annat alternativ då jag sedan tidigare har en skatteskuld och därmed var stoppad överallt. Idag är skulden borta och planerna är att jobba ihop pengar till ett vanligt svenskt AB. Jag kan efter många år med olika företag rekomendera att kör enskild firma, HB eller svenskt AB. Har du en bra affärsidé så finns det många möjligheter till hjälp. allt från ALMI till privata finansiärer. Har du inte gjort en rejäl affärsplan med budget och gått igenom den med andra så finns det ingen anledning att starta eget, den berättar för dig om det är realistiskt eller inte. Har många ungdomar som kommer och berättar att dom vill starta eget men så fort jag ber om en affärsplan så ser dom ut som frågetecken. Jag frågar dom då om hur skall du veta att det är en bra plan om du inte ens har grunderna att veta strukturer i en affärsplan eller budget, det är lite som att åka på semester, man vet att man skall åka men man har inte kollat med vem, vilket hotell vad som ingår eller inte, eller ens kollat vad det kostar.

  • Tänkte dela med mig lite, så här i efterhand.

    När vi skulle starta Ltd. så fick vi också tag i Panlegis. Ringde lite klockor när jag pratade med dem men vi hade ju hört så mycket om att SUF passar bra för en webbshop så vi körde på deras pitch och påbörjade processen. Just då hade vi inte 5780kr (eller vad det nu var för total kostnad) så vi satte en autodebitering på mitt kort.
    Efter det började en av mina partners, Richard, att läsa på om själva företaget Panlegis.
    Vi hade ju tidigare bara funderat över om SUF var bra eller dåligt, inte tänkt på att Panlegis är en instans i sig som man borde titta närmare på.

    Efter många dåliga recensioner, onöjda kunder och hatiska kommentarer på forum så insåg vi att vi nog inte vill använda Panlegis och såg sen till att det aldrig fanns nog med pengar på mitt kort för att det skulle kunna dras till dem…

    Själva SUF i sig står fortfarande som en helt okej punkt. Vi hittade MrCompany som också kunde hjälpa till att starta Filial men vi kollade inte in det så mycket då vi redan bestämt oss för att registrera själva.

    Som vi har hört är de flesta som startat SUF via Panlegis riktigt missnöjda, medan många som startat via MrCompany har fått den hjälp och service de velat ha.
    Då det tog oss 4 månader med papper fram och tillbaka från och till Bolagsverket när vi skulle registrera vår Filial så ångrar vi lite att vi inte tittade närmare på MrCompany.

    Så tänk på att inte bara läsa på och förstå vad SUF är och om det är bra. Kolla även in de företag som kan ”hjälpa” er med detta.

  • Bra poänger, allihop. Tilläggas bör att det är relativt enkelt att registrera själva filialen – det är inte knepigare än ett aktiebolag och vilken redovisningsbyrå som helst, eller du själv med hjälp av Bolagsverkets material, kan starta en filial. Att sedan sköta den löpande administrationen av de lite mer komplexa transaktionerna (t ex dotterbolag, aktieutdelning mm) är lite knepigare och som Roland säger vill eller kan många svenska byråer inte hjälpa till. T ex vi själva – vi kan inte och därför vill vi inte. 🙂

    Men den stora grejen är att starta och driva själva Ltd-bolaget – det är där man mer eller mindre sitter i knät på den leverantör man valt – Panlegis, MrCompany eller nån annan.

  • Jag tycker att Mr company är KASS på riktigt. Det har gått 5 månader och mitt bolag inte klar än. Killarna vill inte ens svara när jag ringer. Köp inte deras falskhet.

  • Håller med dig Kaska, betala för mitt suf bolag nu i Juli och det är fortfarande inte uppsatt, har nu dragit tillbax betalningen och istället fått mitt suf bolag uppsatt av Firmafokus.se , som var bra på att svara och med uppföljning och det kosta mig bara 4500 kr

  • Mr Companys tjänster har fungerat utmärkt för mig och reducerade helt klart startsträckan till min bolagsstart! Även fast man tar hjälp av en tredjepart för att registrera sitt bolag så får man ju dock inte tro att allt kommer igång automatiskt. Du har ju fortfarande ett visst ansvar själv att i ett senare läge bekräfta uppstarten till bolagsverket. Förmodligen är detta vad föregående skribenter har missat. Ser ett stort värde i få rätt dokumentation och uppgifter korrekt ifyllda!

  • Håller med Svesson, startade ett SUF-bolag med Mr Company för två månader sedan och fick all dokumentation dagen därpå. Sedan har man alltid ett eget ansvar också. Men helt klart värt hjälpen att ha någon som kan processen så att det går rätt till!

  • Enda fördelen som jag kan se är aktiekapitalet. Och är ni seriösa med bolaget så skulle jag idag göra allt för att hitta sätta att få fram de.

    Låna av släktningar eller dåliga mikrolån är t.o.m. bättre alternativ enligt mig. Känner mig väldigt otrygg i att både stänga ner det och driva det vidare nu när jag har gjort det i ett år och omsatt närmre 1,5 miljoner.

    Kommer det slå tillbaka på mig om jag stänger ner bildar svenskt istället? Kommer det slå tillbaka på mig om allt inte är rätt skött på den engelska delen? Kan jag vara trygg i att betala ut utdelning? Kan slå tillbaka som lön av tjänst eller i värsta fall olovlig utlåning.

    Rent ut sagt. Kan ni, undvik, till varje pris. Enskild firma är bättre, vågade inte det av rädsla för skadeansvar. Men med rätt försäkringar borde inte det varit ett problem.

  • Kaska (Din kommentar inväntar granskning.)

    Starta absolut inte med Mr company. Det är ett bluff företag, killen som skriver Heter stefan sohl och är ägare . De har lurat många kunder och Stefan bor inte ens i Sverige . Ta mitt råd och undvik Mr company.

  • Tack för varningen! Skall snacka med MR, i morgon, så jag tror jag drar mej ur…..

  • Hej
    Har problem med Mr Company.
    Verkar svårt att få rätt råd därifrån och om i värsta fall förlorar jag en del pengar, massor med tid och kan få problem med Skatteverket antar jag.

  • Kaska (Din kommentar inväntar granskning.)

    Hej Gunnar,
    Mr Company ska man akta sig för. stefan sohl är en tjuv.

  • Hallå alla!
    Vi har just gjort något som vi sällan behöver göra, nämligen att ta bort några kommentarer på vår blogg.
    Anledningen var att, medan vi hittills har diskuterat ämnet filialer och även gått in på olika företag som levererar tjänster på området, var det nu två kommentarer som gick in på namngivna personer.
    Vi har ingen uttalad policy för vad som får och inte får diskuteras på bloggen (men vi kanske borde ha en), och i brist på det får vi avgöra case-by-case. Och nånstans tycker vi att det blir lite otrevligare om vi börjar kritisera enskilda personer (oavsett om kritiken är befogad eller inte).
    Så låt oss hålla diskussionen saklig och konstruktiv och undvika skällsord och personangrepp (vad nu definitionen på personangrepp är). På sikt ska vi försöka förfina vår bloggpolicy så alla vet vilka riktlinjer som gäller.

  • Om jag startar ett AB med 50 tkr i aktiekapital, kan jag då sen få tillbaka pengarna från företaget när företaget har fått in inkomster motsvarande 50tkr?

  • Anna S: Nej tror inte det. Aktiekapitalet är inget lån utan en ”betalning” för dig till bolaget, det du får tillbaka är aktierna i bolaget. Skulle du låna ut mer räknas det som aktieägarlån och då kan du skattefritt ta tillbaka de pengarna.

  • @Anna Som JM säger kan du inte ta tillbaka aktiekapitalet bara sådär. Däremot, om du visar en vinst efter skatt i första bokslutet, kan du ju sedan ta ut den vinsten som aktieutdelning.

    Man kan något förenklat säga att det egna kapitalet är summan av aktiekapital plus alla vinster bolaget gör minus förluster minus utdelningar. Aktiekapital är bundet eget kapital som inte kan delas ut och övriga är fritt eget kapital. Så länge fritt eget kapital är positivt kan det delas ut som aktieutdelning. Det måste dock först fastställas i ett årsbokslut – man kan inte ta aktieutdelning på intjänad vinst under samma räkenskapsår som man tjänar in den.

  • Vi startade ett suf bolag med filial i Sverige, ett val vi absolut inte ångrar. V driver restaurangrörelse och vad vi har fått erfara så har det bara varit vinning på bolagsformen. V startade med nästan tomma händer och har haft stor nytta av att ha huvudbolaget i annat land. ex, vi hyr vissa maskiner av huvudbolaget, momsfritt mellan eu länderna och på så sätt frigör en hel del kapital. Bolagsskatten i huvudbolagets land är lägre än i Sverige och upp till en rejäl summa är det skattefritt. ligger man under den gränsen årsvis så e det kanon. Nej ni gnällspikar, det är bolagsverket som inte gilla suf företag för dom kommer inte åt en i och med EU:s regelverk, och det retar gallfeber på dom. Hade inga som helst problem med banker, leverantörer etc alls.. Alla vill sälja sitt. Förra året omsatte vi 4,5 milj, inga megasummor men vi arbetar oss uppåt, förhoppningsvis. Aldrig i helvete vi ändrar till ett AB, ge oss en enda punkt där vi hade tjänat på det , rent ekonomiskt…
    Lycka till ni alla som drar igång ett suf företag, sköt det rätt så är det en relativt enkel resa ..
    Med vänlig hälsning

  • Hej!
    Jag startade ett SUF bolag (nr1) via Mr.Company för några veckor sen. Fick sen rådet av säljaren från Mr. Company att jag borde starta ytterligare ett SUF bolag (nr2) som står som ägare av det första SUF bolaget (drivande bolag, nr 1) medans jag står som ägare av Suf bolag nr 2. Detta skulle framförallt hjälpa mig med skatten vid en aktieutdelning. Är det någon som vet något om detta. Snälla! Väldigt tacksam för hjälp.

  • Ja de försöker sälja mer. Men om du försöker trycka upp vinsten i England och ta ut ”bilar” och saker som dom rekommenderade mig (obs inte mr companay, panglegis.) så begår du grova brott. Antar att du inte vill leva i 10 år med att du kan åka dit för många års fängelse?

  • Ta mitt råd, ta hellre ett smslån på 50k än att ha att göra med dessa företag, snälla

  • Kan inte svara på regelverket i Storbritannien (eller var Suffarna nu ligger), men risken är stor att som boende i Sverige blir du (alltså du privat, inte Suffarna) beskattad efter Svenska regler. Och då gäller fåmansbolagsreglerna för utdelningar från fåmansbolag, vilket jag förmodar att Suffarna sorterar under. Med svenska AB väljer då vissa att äga ett företag genom ett ägarbolag, då alla utdelningar upp till ägarbolaget blir skattefria. Sedan kan man ta ut dem till sig privat i långsammare takt eller återinvestera dem från ägarbolaget i andra verksamheter. Denna princip håller förmodligen även på engelska bolag med svenska ägare.

    Men vad är egentligen poängen om du är ensam ägare i ditt bolag? Då kan du ju helt enkelt låta bli att ta utdelning utöver vad du kan enligt fåmansbolagsreglerna. Holdingbolagsmodellen används mest när man av olika anledningar får en utdelning eller reavinst som man liksom inte kan skjuta på (t ex om man säljer bolaget eller har kompanjoner som kan ta emot större utdelningar). Man kan också använda modellen om man vill separera t ex driftsbolaget och kanske ett investmentbolag som använder vinster från driftsbolaget.

    Men om man rör sig på den vinstnivån att man överväger att bilda extra bolag för att skatteoptimera, är då 50 000 kr i aktiekapital ett sånt stort hinder? Det tycker jag är kärnfrågan.

  • Ben (Din kommentar inväntar granskning.)

    Se upp med Mr Company och den norske krängaren. Svenska banker vill inte göra affärer med SUF bolag=Öppna företagskonto postgiro och bankgiro. Skojaren på Mr Company sa att vi skulle vänta med banken. Nu förstår vi varför. Nu har det gått två veckor sedan jag bad någon kontakta mig och lösa den uppkomna situationen. Har ett SUF bolag men inget företagskonto snacka om moment 22.

  • Jonna B (Din kommentar inväntar granskning.)

    Jag köpte ett SUF bolag genom Firmafokus för de var billigast och ärligast. Planen var att registrera ett sånt där holdingbolag oxso men de sa på Firmafokus att det inte var något jag facktist behöve just nu så jag känner absolut att de är de bästa på marknaden, Sedan finns det mycket info på flashback om SUF registranter

  • SUF är ett otyg som egentligen enbart lämpar sig för ljusskygg verksamhet. Det kostar mer att starta än en Enskild Firma och den ger absolut inte samma seriösa intryck som ett AB. Leverantörer som vet att SUFen saknar krav på aktiekapital kräver dessutom ofta förskottsbetalning eller personlig borgen av ägaren, vilket gör att fördelen försvinner.

    I Panlegis pågående reklam (http://lp.panlegis.com/show/33/) kan man nu läsa:

    ”Fördelar med SUF
    Du behöver inget aktiekapital på 50.000 kr
    Sveriges snabbast växande företagsform
    Fördelarna och friheten som ett AB till kostnaden av en enskild firma
    Skattefördelar, ansvarsbegränsning och ökade sociala rättigheter”

    vilket ju självklart är mest säljsnack och bullshit. Jag ska beta av de fyra ”fördelarna” en och en:

    ”Du behöver inget aktiekapital på 50.000 kr”
    Nej, men det behöver du inte heller i en Enskild Firma. Sålunda absolut ingen unik fördel för SUF.

    ”Sveriges snabbast växande företagsform”
    Det känner jag mig visserligen inte alls övertygad om, men det lär vara från en väldigt blygsam nivå i a f. Oavsett vilket så begriper jag inte varför det skulle vara en fördel med SUF att den är snabbt växande. Helt irrelevant säljsnack alltså.

    ”Fördelarna och friheten som ett AB till kostnaden av en enskild firma”
    Nej, du har inte samma förtroende hos leverantörer eller kunder som med ett AB. Kostnaden är dessutom mycket större än för en enskild firma. En enskild firma med ditt eget namn kostar inte en spänn att starta. Vill du ha eget namn så kostar det bara någon enstaka tusenlapp. Pajasarna på Panlegis har ju uppenbarligen verkligen noll koll här.

    ”Skattefördelar, ansvarsbegränsning och ökade sociala rättigheter”
    Dessa är inte på något sätt bättre i en SUF än i ett vanligt AB. Tvärtom så kommer du som SUFare oftare att behöva gå i personlig borgen än för ett AB enl vad jag skrivit ovan.

    Sammanfattningsvis: om du planerar att starta en ljusskygg verksamhet för att kunna hålla dig borta från ansvar och även inte bryr dig om att du skyltar med att du är oseriös så är SUF företagsformen för dig. För alla andra: satsa på AB eller Enskild Firma

  • Olof : Håller med, ångrar djupt mitt val.

    Kan ge lite snabba nackdelar:

    * Banker vill inte ge dig ett affärskonto
    * Bra hjälp med ekonomin är väldigt svårt att få
    * De marknadsför att du kan ta ut din 3:12 utdelning per månadsbasis som om det vore vanlig lön. Dett är väldigt otydligt vilka faktiska regler som gäller, framför allt eftersom du har ett utländskt bolag.
    * DU kan räkna med att skatteverket kommer ha dig under extra uppsyn eller åtminstone så kommer de förr eller senare göra en ordentlig genomgång av alla dessa bolag och då kan du råka illa ut om något är fel.
    * Att avveckla kan tydligen kosta mycket pengar då det sker i landet du skapat bolaget och där kan avgifterna vara mycket höga (vilket du inte får information av)
    * Du kan räkna med att ofta bli uppringd med lockerbjudande att skaffa holdingbolag där du kan fiffla in din inkomst och som panlegis sa ”ta ut en bil eller skaffa en kort som du kan köpa vad du vill för”, dvs riktiga skattebrott.

    Starta enskillt om du inte har kapaital. OM inte du kan fixa kapital via vanliga lån ta ett ett SMS-lån hellre än att sätta dig i denna skiten.

    Mvh En som sitter i skiten.

  • Tack, JM för att du delar med dig av dina erfarenheter. De var intressanta att läsa alla nackdelarna.

    Jag gissar att ytterligare en nackdel är att man till skillnad från de andra företagsformerna också måste fortsätta att betala en årsavgift till Panlegis för att de ska fortsätta att hosta det brittiska ”moderbolagets” brevlåda.

    Intressant att du berättade att det är svårt att få bra ekonomihjälp. Jag gissar att Visma knappast har något redovisningsprogram för SUF på samma sätt som för AB eller Enskild Firma.

    Du har säkert rätt i att man med SUF löper större risk att råka ut för revision av Skatteverket än med andra företagsformer. Dels så är nog verksamheterna i SUF generellt mer ljusskygga och dels så tyder faktumet att man valt SUF på att man inte har 100 koll på redovisning och regler. Båda dessa saker gör att varningslamporna lyser tidigare på Skatteverkets radar. Revision vill man alltid undvika även om man har rent mjöl i påsen därför att dels tar det en jädra tid och dels så hittar Skatteverket alltid något litet som de är missnöjda med.

    Intressant att Paneglis direkt uppmanar till skattefiffel vilket även det tydligt skvallrar om hur oseriösa de är.

  • Det är uppenbart att SUF:arna rör upp känslor – detta är vårt andra mest kommenterade inlägg hittills!

    Vill kommentera några saker:

    Jag tror inte vi kan dra nån slutsats att de flesta med SUF:ar driver ljusskygga verksamheter – jag är inte säker att en SUF skulle vara ett bra alternativ ens för en ljusskygg verksamhet. 🙂 Och hursomhelst, målgruppen för inlägget var framför allt de som överväger SUF pga felaktig eller bristfällig information.

    Om man löper större risk för skatterevision med en SUF? Tja, kanske det. Skatteverket kommunicerar ibland när de gör sina mer svepande insatser – ”I år fokuserar vi på ditt och datt”. Medan de är lite diskretare om vad som gör att ett företag ”rödflaggas” i deras system, så det är svårt att säga. Men jag håller med, skatterevision vill man gärna undvika även om man har rent mjöl i påsen. Och eftersom ingen verkar veta hur man gör rätt i en SUF är en skatterevision extra riskfylld.

    Det är definitivt svårare att få ekonomihjälp (dvs redovisnings- eller revisionsbyrå). Själva bokföringen görs dock på samma sätt som i ett svenskt företag och man kan använda precis samma bokföringsprogram. Däremot finns det nog inga varianter av t ex Visma Enskild Firma, dvs ”bokför-utan-att-kunna-bokföra”-program. Men jag är faktiskt lite skeptisk till dem i stort, så det kanske är lika bra. 🙂

  • Bra diskussion men ni verkar glömt en viktigt detalj, det finns ett skatteavtal mellan Sverige och England som innebär en högre skatt på utdelning från ltd bolaget än utdelning från ett svenskt ab för fysisk person som är bosatt i sverige, och hur detta avtal korrelerar med 3.12 reglerna och lönesummeregeln är mycket oklart. Skatteverket körde även en granskning där 200 filialer som sökte F-skatt och moms fastnade helt i byråkratin. Min åsikt är att ingen småföretagare behöver detta. SEBs non resident avdelning tar ca 5000 kr/år per år för ett konto (om de överhuvudtaget öppnar)

  • hyfsat bra bolagsskatt i Sverige, ingen skatt på näringsbetingade aktier, fina möjligheter för pensionärer ur ett skatteperspektiv, som ska sälja sitt företag. I all fall än så länge. Det är många därute som endast betalar 20 % i skatt på utdelning. Det var annorlunda på 90 talet 🙂

  • SUF är tydligen den perfekta formen för den som vill smita från sina privata skulder och skulderna man har i den enskilda firman. – Vet någon om det går att komma åt en VD i en svensk”Filial” som lyckats hålla sig undan kronofogden?

  • Har nyligen skaffat ett SUF (Panlegis). Tidigare har jag drivit min konsultfima som Enskild firma. Då jag är pensionär såg jag skattefördelar med ett SUF dvs att skatten inte läggs på min pension, utan behandlas inom SUF filialen.
    Jag har inga omkostnader i företaget.
    Tyckte det verkade en bra lösning för mig, eller har jag missat något ?
    Svara gärna på mitt påstående.
    (Eventuellt kommer jag att övergå till ett AB under 2016)

    • @Ove:
      Kan verka lite petigt, men jag skulle vilja ställa upp det lite annorlunda. Om du idag har inkomst (lön eller pension) och dessutom en näringsverksamhet, och att skatten på näringsverksamheten blir hög (över brytpunkten för statlig skatt) pga din övriga inkomst, kan det vara en bra idé med AB (el dyl) istället för enskild firma. Då kan du ”bunkra” dina inkomster i AB:t, skatta bolagsskatt på dem, men inte skatta privat förrän du bestämmer dig för att ta ut dem. Och i vilket fall kunna ta ut en del som utdelning varje år.
      Om du då bestämmer dig för ett AB (el dyl) kan du då kolla på om en SUF skulle vara ett bättre alternativ än AB. En SUF är ju faktiskt mer jämförbar med ett AB än en EF.
      Grejen är att om SUF:en har fast driftställe i Sverige lär den även få skatta i Sverige (se Skatteverket). Så beskattningen i SUF:en kommer alltså förmodligen bli precis likadan som för ett AB. Och så länge du bor i Sverige kommer beskattning av lön och utdelning bli precis likadan från en SUF som från ett AB. Skillnaden med en SUF blir att du slipper aktiekapitalkravet, men åker på högre kostnader, mer krångel och rätt oklar situation. Så ledsen om du nu får detta efter du redan skaffat SUF:en, men jag tror nog tyvärr inte att SUF varken är den bästa eller enklaste lösningen för dig eller någon i din situation. Upprepar mig lite här, men jag tror filialer är bra för precis den typ av företag de är menade för – befintliga utländska företag som startar verksamhet i Sverige.
      Men det är ju bara vad jag tycker och tror. Och detta är ju en del av problemet, att det är svårt att hitta någon med riktigt bra koll på filialer och vad som faktiskt gäller.

  • @GI:
    Filialen ska ju alltid ha en VD och en filial följer svensk lag precis som aktiebolag. Men hur det exakt fungerar med regler kring obestånd, kontrollbalansräkning och personligt ansvar för bolagets företrädare, vet jag inte riktigt.
    Och detta är ju ett stort problem med filialer – få vet som egentligen gäller och blir då avvaktande till att ha med filialer att göra.

  • Tack för ditt uttömmande svar. Jag får väl stå mitt ”kast” och får köra som filial under 2016.
    /Ove

  • Hej
    Jag har nyligen startat ett SUF-bolag via PanLegis(Fredags). Efter att ha läst vad står här känns det mer och mer som ett uselt val 🙁 Går det på något sätt att baka betalningen och dra tillbaka skiten, eller sitter jag just i den samma?

  • Ajdå, beklagar. 😉
    Tja, jag utger mig inte för att sitta på den enda sanningen, men personligen är jag som sagt inte ett fan av SUF:ar. Och det verkar ju som att många tycker likadant. 🙁
    Huruvida du kan backa affären måste du nog tyvärr fråga PanLegis om, det är ju trots allt med dem du har gjort en affär. Och de är ett privat företag som säljer en tjänst, till skillnad från Bolagsverket & co. Om du har några möjligheter rent juridiskt beror väl lite på hur köpeavtalen är utformade, vad du gått med på hittills etc. Svårt att svara på härifrån, är jag rädd. 🙁

  • Tack för responsen. Det är nog som jag misstänker. Jag försöker få dem att backa alltihopa och kommer att göra en polisanmälan om bedrägeri och se vad som händer. Annars får jag för se vad som händer framöver och bedriva företaget så gott det går och om det går att ombilda det till ett svenskt ab. Snacka om att känna sig som en jubelåsna:-(
    / Peter

  • Jag har hjälpt en kille (jan -15) att försöka starta enskild firma via Mr Company, men per telefon blev han pålurad ett SUF bolag, Han har tyvärr betalt in 6988 kr i tron att han betalade för enskild firma. Han har inte satt sin underskrift på ett enda ställe i det som heter Certificate of incorporation och heller inte skickat in underskrivna papper till bolagsverket. Ändå vill Mr Company (genom SBF) nu ha en ny årsavgift på 2925 kr. Vi har anmält Mr Companys förfarnde till ARN som efter ett halvår meddelar att detta inte är deras bord. Jag har också polianmält Mr Cpmpany men ärendet var för litet för polisen. Är tingsrätten enda möjligheten? Har någon försökt? Finns någon juridisk instans att rådfråga?
    /Bosse

  • När jag skulle starta ett SUF bolag (ska driva mindre webshop, så det passar när man inte har stor budget) så kom jag i kontakt med Panlegis, och gjorde där ett muntligt avtal som jag inte visste då att de spelade in. Jag sade (under inspelningen) att jag inte just då hade de 5000-6000kr utan att det skulle dröja 1-2 månader innan jag kunde betala.
    De ringde ett par gånger under nästkommande månader, och pga oförutsägbarheter runt jul och nyår 2013-2014 så kunde jag fortfarande inte köpa tjänsten, men jag ville ”absolut nyttja dem och få hjälp med mitt SUF”.
    Det var kort efter detta, som min kompanjon och jag kom på att man kanske inte bara ska läsa på angående för- och nackdelar med ett SUF, utan även läsa på om detta utlandsregistrerade företag som försöker hjälpa oss.
    Det var då vi hittade bland annat denna sida, och många andra där folk blivit lurade av Panlegis, fått dolda avgifter, etc.

    Ett SUF i sig behöver inte alltid vara dåligt, beroende på verksamhet och budget, då man kan omvandla det (oklar om detaljer) till ett AB i framtiden (eller starta AB och köpa upp sitt SUF, eller hur det nu var).
    Det vi då gjorde var att vi registrerade ett företag i Coventry, UK genom SmallFirmsServices för ca. 900kr, vart på vi efter registrerade Filial hos Bolagsverket för 2000kr.

    Processen i England tog ett par timmar, Bolagsverket tog ett par månader pga copyright på namn som vi ville använda, söka medgivande, etc.

    Tycker definitivt att man inte borde använda sig av Mr. Company eller Panlegis eller liknande företag för att skaffa ett bolag, utan läs själv på om hur man går tillväga och vad som är skillnaden samt priser.
    Ring Bolagsverket OCH Skatteverket för att ta reda på hur du kan påverkas för just DIN planerade verksamhet.

    Till Bosse skulle jag vilja säga; ta kontakt med en jurist som är insatt i detta, visa upp eller berätta om de avtal som finns mellan er och Mr. Company och leta efter brister.
    Många har klarat sig ur detta genom att se över avtal, sedan ta kontakt med företaget och säga till dem att man inte tänker betala, eftersom avtalet inte håller.

    Om man beställer en TV från Elgigantens webbutik och istället får ett badkar, som de dessutom vill ha mer betalt för, så har du inte fått den produkt du beställt.
    Du behöver då inte betala om det står på kvittot att det är en TV du ”köpt”.

    /Pontus

  • Hej,
    Tack för diskussionen och förklaringar. Jag har blivit fångad att liknande tråkigt situation som beskriver Peter. Jag är utbildad i Ryssland,USA, Sverige. Jag fungerar på att starta eget företag i Sverige (har bott från 2006) och försökt att undersöka olika former för att starta utan starta kapital. Efter begärande information från Pangelis kontaktade konsultenten mig via telefon. Jag har bokat tid att prata nästa dag för att få mer information. Istället förklade de till mig bara fördelar och begärde mitt kort. Jag trodde att de ska ta reda på som för banklån information. De ha sagt att skulle dra närings avgift som få tillbaka. De drog 350 ERU och skickade fakturan för 670 ERU just innan Jul 2015. Jag ringde nästa morgon till konsulten att jag var inte med det och han hade inte tid. Så ringde jag till shefen och han sa att näringavgift få inte tillbaka och jag måste ta ansvar. Jag tycker att de är ”etablerade tjuvar”. Jag försöker nu göra allt som möjligt att gå ur detta. Konsumentverket svarade att jag har fotforande skyddar som konsument. Vad kan jag göra mer?
    Dessutom ville berätta i social media om det även kontakta journalist.
    Tatiana

  • SUF- bolag är superbra! Starta upp det själv och inte via något tjänsteföretag såsom panlegis, Mr.company etc. så kommer ni åt alla fördelar och ser mindre av nackdelarna. Att det inte finns folk som har koll på detta och det är svårt att få hjälp är båg, faktiskt. Har varit i kontakt med fyra svenska revisorer sedan jag startade mitt SUF-bolag för tre år sedan och det har inte varit några problem alls. Den svenska filialen upprättar årsbokslut precis som en enskild firma, och moderbolaget upprättar årsredovisningar som aldrig behöver rapporteras (detta företag är registrerat i Brittiska Jungfruöarna). Varje år överförs vinsten från filialen till moderbolaget genom reguljära överföringar, moderbolaget skickar därefter ut sin vinst genom aktieutdelning till ett annat bolag (formellt ett s.k. holdingbolag). Holdingbolaget äger jag och så länge jag väljer att behålla vinsten i företaget beskattas jag inte överhuvudtaget. Om jag dessutom bosätter mig i annat land än Sverige när jag väl tar ut vinsten från holdingbolaget beskattas jag inte heller i Sverige för detta.

    Sammanfattningsvis: Det finns klara värden i att ha SUF-bolag när man gör affärer i Sverige. Det finns dock inte så stort värde i att starta SUF-bolag genom ”företagsföretag”, då du i vilket fall som helst ändå kommer att behöva sätta dig in i ägarstrukturen och de lagar som gäller för dig och din verksamhet, som direktör och ägare.

  • @Isak
    Tack för din kommentar, den var olik de flesta andra till det här inlägget och det gör diskussionen mer nyanserad!

    Poängen med vårt inlägg var ju inte att SUF alltid är dåligt, utan att i de allra flesta fall vi kommit i kontakt med har SUF inte varit en bra lösning. Och har man inte uppenbara orsaker att förlägga sitt bolag utomlands, är SUF ofta mer krångel än det är värt. Så tycker i alla fall vi.

    Men om man å andra sidan har konkreta anledningar att lägga det utomlands, ja då är det ju precis såhär man ska göra – starta en svensk filial för den svenska verksamheten. De flesta jag har varit i kontakt med har haft som enda anledning att inte behöva stoppa in 50 000 kr i aktiekapital, och det tycker väl jag personligen inte räcker för att väga upp extraarbetet. Eller så har de helt enkelt blivit påsålda lösningen av en återförsäljare.

    Som sagt, i vissa situationer är ju en SUF en bra lösning. Vilka tycker du är värdena med att ha SUF-bolag? Är ditt holdingbolag ett svenskt bolag eller även det registrerat utomlands?

  • @Mikael Green
    Jag kan hålla med om att det knappast är vägen att gå om sin ens anledning är att vilja slippa aktiekapitalet. De största värdena i mias ögon är lägre beskattning och avgifter, mindre byråkrati, högre integritet, större frihet (inte så stor skillnad ifall du sätter upp i England, dock – Det är ju Belize, Nevis, Jersey, Etc. Som bringar nästan alla dessa fördelar). Viktigt att välja land efter företagets verksamhet.

    Mitt holdingbolag är ett så kallat ”skuggbolag”, och tack vare snokande skatteverks- och bolagsverks-anställda jurister, diskuterar jag inte dess detaljer alls. Nu är jag visserligen relativt anonym i kommentarsfältet, men av ren princip föredrar jag att prata om det endast på en ” need to know-basis”. Mitt tips till företagsledare är att sätta sig in i alla delar av sin verksamhet (ekonomi och bokföring, lag o juridik, skatter och andra straffavgifter, tillstånd och byråkrati, tekniska möjligheter, politiska och geografiska risker och förutsättningar, samt såklart personal- och resurstillgång) och därefter ställa upp en formell kravspecifikation. Jag gjorde detta och har inte ångrat mig en sekund. Värt varje sekund av tiden det tog, för när det väl var gjort, så kunde beslutet om var företaget skulle registreras och struktureras tas direkt och väl informerat.

  • @Isak
    Helt OK att inte diskutera detaljer, var bara nyfiken. 🙂

    Men lite allmänt om beskattning av filialer: en svensk filial är skattskyldig för sin näringsverksamhet i Sverige om den har ett fast driftställe i Sverige. Och Skatteverket verkar tycka att de flesta filialer kan antas ha fast driftställe i Sverige (https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2014.2/2695.html#h-Skattskyldigheten-styrs-av-var-foretaget-har-ett-fast-driftstalle). Vi kan nog i alla fall anta att det kommer att vara Skatteverkets grundantagande, tills motsatsen bevisats. Så här skiljer sig ju beskattningen oftast inte åt från ett svenskt AB.

    Om man sedan skickar upp utdelning till ett holdingbolag blir det skattefritt även om det är ett svenskt holdingbolag, så samma sak där.

    Det kruxiga i Sverige är ju att få ut vinster ur sitt bolag till sin privata ficka. Och här spelar det ju ingen roll var bolaget är beläget, så länge man själv är bosatt och skattskyldig i Sverige (såvitt jag vet). Så igen, skattemässigt samma situation.

    Om man tittar på att flytta utomlands i framtiden kan det ju vara lättare med ett utlandsbolag – det vet jag faktiskt inte och det får man undersöka i varje specifik situation.

    Så om igen, i de allra flesta fall finns det inga skattemässiga fördelar med SUF för en verksamhet som bedrivs i Sverige av en person som är bosatt i Sverige. Medan i andra fall kan det såklart finnas fördelar, som förmodligen då i ditt fall, Isak. Men då är det väldigt specifika behov och Isak har 100% rätt i att man då själv måste sätta in sig i vad som gäller och inte bara köpa en färdigförpackad lösning av en leverantör.

  • Det är så att jag ville hjälp från Mr Company starta enskild firma. Det som jag ville är bara skicka behövande blanketter till Skattemyndigheter och Bolagsverket eller allt som behövs för att jag kan starta enskild firma. De tog min kort. Trodde jag att de vill dra pengar för råd, men ej de fortsatte dra som att det är deras egna pengar. Skickat en gång mail., om förklaring varför gör de så , inget svar. Hade tur pratat med kille som är här i Stockholm och förklarat en gång till varför behöver jag deras hjälp och jag har inte ekonomisk grund att fortsätta med dem och att jag är villig att betala besväret . Fått svar att allt ska jag skriva till de en gång till, som jag har gjort men kände mig som en idiot. Till slut spärrat jag min kort i om att de tömt min lilla konto. De hört ju inte av sig i en hel vecka och plötslig skickar de faktura på 1200 kronor för revisor. I mellan tiden ringt jag Skattemyndigheter . Ingen ansökan om F-skatt. Ringt Konsument verket och bestridit faktura. Deras fulla sätt är organiserad och kriminellt och utan tvekan till slut ska jag anmäla till polisen och dra de juridisk, för deras fräckhet.
    Jag har inte börjat min enskild firma och har inte fått en enda svar from de. Ni ska inte tro på Mr Company. De passar bättre på Mr kriminella Companyet

  • Hej! Jag ringde MR Company för råd om aktiebolag men efter några få minuter registerade de en suf-bolag och holldingbolag samtidigt. Jag fick ingen information om kostnaden. Jag fick betala 6689: för suf-bolag och 7058: för holdingbolag. Efter att jag kontaktade en revisor vilket man kan undrar varför jag inte gjorde innan, insåg att jag har blivit lurad. Jag gjorde en reklamation till MR Company om att informationen har varit bristfälliga och jag kräver pengarna tillbaka. Men svaret från de var att det kostar mer att avveckla bolaget. Jag vill ändå göra det och nu undrar jag om jag kan kräva få tillbaka en del av pengarna tillbaka enligt ångerrätten? Tacksam för råd och tips

  • Jag som haft svenskt AB och blivit granskad av Skatteverket funderar allvarligt om inte den största fördelen med ett utländskt bolag är att man slipper Skatteverket snokandes i bokföringen. Jag kände mig helt överkörd av Skatteverket och begärde omprövning efter omprövning utan att de godtar några som helst bevis.

  • @Samuel
    Nja, tanken med SUF är ju att utlandsbolaget är helt passivt medan all verksamhet drivs i den svenska filialen. Och för den svenska filialen gäller precis samma bokföringsregler och skatteregler som för svenska företag. Jag skulle snarare gissa att du löper större risk att bli granskad att Skatteverket med en SUF, eftersom det är en lösning som höjer en del ögonbryn.

  • @Fia
    Ledsen för sent svar, missade din fråga där ett tag. 🙁
    Din fråga landar hursomhelst mer på juridikområdet, så jag kan nog inte riktigt våga mig på att svara på den. Jag tror dock att risken är att du inte anses vara konsument när du köper en SUF och det innebär att du har sämre skydd som köpare. Men som sagt, vill du veta säkert behöver du nog kontakta en jurist eller liknande ombud.

  • Hej.
    Letar efter info om SUF-bolag och hamnade här. Kort historia; Vanlig familjefar som tillsammans med kompisar startade ett AB på sin fritid. Gick i konkurs efter några år. Finns nu hos Kronofogden efter en del dåliga råd (från bl.a. skuldrådgivaren i min kommun). Ville aldrig mer starta företag. Nu fått frågan att anordna ett ganska stort event, men då måste jag ha ett eget ställe där jag kan fakturera i från plus att jag skall sälja en produkt. Ser ingen annan utväg än ett SUF. Har ej 50 000 kr till ett AB, startar jag Enskild firma, skall fogden ta allt de kan (enligt egen utsago). Ska inte ha så stor aktivitet. Bara ta betalt för mina ”konsulttjänster” samt för produkten jag fått Sverigeagenturen för. Några tips?

  • Hej Anders!

    Jag tycker faktiskt att SUF är ett utmärkt alternativ för dig. Men jag råder dig att räkna ordentligt på det, då jag har fattat det som att det är rätt mycket fasta kostnader involverade vid SUF. Ett problem har varit att om man bedriver verksamhet här, så har man varit tvungen att registrera en filial i Sverige och ha egen bokföring även för det. Men det har nyligen kommit en intressant dom i HD där man inte kan bli dömd för bokföringsbrott om man inte har registrerat en filial. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6399724
    Du kan dock räkna med att det kommer en ändring på detta rätt snart, men nu är det bara att köra på med ett utländskt bolag o ha verksamheten helt där.

  • Tänkte bara tillägga att artikeln som jag länkade till är rätt ytlig och han som blev friad hade inte struntat i bokföringen. Han hade gjort den i England. Så artikeln är väldigt partisk.

  • @Samuel
    Skatteverket skriver ju ganska tydligt att det även gäller filialer:

    http://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/354397.html?date=2016-05-20#

    Innebär detta att alla SUF-are inte kan bli dömd för bokföringsbrott?

    • @Marcus
      Om jag tolkar Skatteverkets text rätt (och jag är ingalunda jurist), så om ett utländskt företag är skyldigt att öppna filial i Sverige men inte gjort det, kan företrädaren inte bli dömd för bokföringsbrott för det faktum att ingen bokföring gjorts i Sverige. Däremot kan man t ex bli dömd för skattebrott för försvårande av skattekontroll. Vet inte vad som är värst. 🙂
      Och min poäng ovan var ju att det är onödigt bökigt att operera i Sverige med en filial. Det lär ju vara ännu bökigare att operera utan filial, dvs med endast ett utländskt företag.

  • Rudolf Castillo

    Jag har köpt flera företag från just Mr Company och vet inte riktgt vad några av er pratar om. Dom har varit oerhört proffsiga mot mig och ändringar i både struktur och annat görs mer eller mindre på dagen. Jag har bara sett fördelar med att använda mig av dom men det klart man måste själv veta vad man håller på med. Dom gör det man säger åt dom. Sen är det nästan bara dom som säljer den här typen av tjänst så det är klart att det hamnar skit hos dom med missnöjda kunder. Några skummisar är det verkligen inget tal om. Service och proffsig handlingskraft är det enda jag sett under det här senaste 1,5 året som jag haft med dom att göra.

    //Rudolf

  • Håller med Rudolf, har också haft en filial under drygt ett år, och det har fungerat bra med kontakterna med Mr Company.
    Jag driver ensam en konsultfirma, har inga kostnader (lager mm). Ser fördelarna med företagsformen filial.
    Filial fungerar ju i stort sett som ett AB med skyldigheter och rättigheter.Nackdelarna kan vara om man driver ett mer storskaligt företag som fodrar eventuella lån från banker mm samt affärer med underleverantörer.
    Ett AB har ju traditionellt en bättre ”klang och trovärdighet”. Konstaterar bara att så är det!
    Som sagt för min del passar formen filial bra, jag är dessutom pensionär och tar inte ut någon lön än så länge. Väljer istället att ta exvis en utdelning efter årsstämman, (precis som i ett AB)
    //Ove

  • En liten undran… Vad händer med alla dessa brittisk-baserade SUF när Brexit genomförs? Då måste väl allt förändras när det gäller skatter, bolagsregler med mera?

  • @Anders

    Jo, det är ju en bra fråga. Och jag har faktiskt inte en blekaste aning! 🙂

    Men spontant tror jag inte så mycket kommer att förändras. Svenska regler för filialen kommer att vara i princip desamma. Och beskattningen av ägaren densamma, såvida det inte sker några stora förändringar i dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Storbritannien då, vilket jag tvivlar på. Så frågan är vad som egentligen skulle ändras?

  • Ref till ovanstående ang Brexit och filial
    Se länk

    http://www.mynewsdesk.com/se/blog_posts/brexit-och-suf-46220

  • Hej! Kan det brittiska företaget vara vilande (dormant) om man har en filial i Sverige med full verksamhet? När man sen har gjort sin årsredovisning i filialen så ska den brittiska årsredovisningen lämnas till bolagsverket. Då har man ju bara en vilande tom årsredovisning att skicka in eftersom man inte tillfört sin svenska filials årsredovisning till den brittiska trots att filialen bara är en del av det brittiska bolaget?

    • Hej Nicholas!

      Jag vet faktiskt inte. Det är nog brittiska lagar och regler du måste gå efter här, och de har vi inte riktigt koll på. Det svenska regelverket hanterar ju bara vad som sker i filialen här i Sverige, inte vad som sker i Storbritannien.

      Men min gissning är att verksamheten måste rapporteras även i Storbritannien. Filialen är ju en del av det brittiska företaget, inte ett dotterbolag eller nån annan separat juridisk enhet. Men det är alltså bara en ren gissning. Tyvärr vet jag inte var du kan få ett rakt svar, annat än att hitta en revisor el dyl som är duktig på filialer. Och de är ju tyvärr sällsynta.

  • Hej, jag undrar om man kan göra om en filial till ett svenskt AB?

  • Hej JoEph!

    Har aldrig grävt djupare i det, men jag är rätt säker på att det inte går att göra om en filial till ett svenskt AB. Filialen är ju till att börja med inte ett bolag utan en del av ett utländskt bolag.

    Däremot kan du ju starta ett AB, överlåta verksamheten från filialen/utländska bolaget och sedan stänga ned filialen och det utländska bolaget. Exakt vad effekten blir på skatter mm beror väldigt mycket på situationen. Och du måste ju i varje fall stoppa in aktiekapitalet samt betala ytterligare en registreringsavgift till Bolagsverket för det nya aktiebolaget.

  • Blev för ett år sedan lurad att skapa ett SUF bolag av Panlegis. Har inte skrivit under och registrerat det som de sa, då jag ångrade mig direkt. Hur går jag tillväga för att avsluta detta snarast utan att behöva betala en massa pengar igen?

    • Hej! Jag har också blev kontaktat av panlegis och betalat 6500 kr. Kan du brätta lite mer om vad har hänt och varför kostade den mycket för dig? Jag kommer att få blanketter på e-post på måndag som måste skriva under och skicka till bolagverket! Är det nån som kan hjälpa mig? Vad ska göra nu? Bolaget är ju väl inte registrerat i Sverige än! Hur kan jag bli av med panlegis nu?

      • Hej Casper. Jag har gjort samma sak. Jag gjorde det med tanke på att jag kommer att bo utanför Sverige under vissa delar av året och då bedriva min verksamhet även i Kroatien. Jag tyckte det lät bra med denna form, men har ju nu, efter allt man läst, insett att det blev kanske lite förhastat. Jag gjorde alltså inte detta pga 50.000 kr, utan mer för att jag hade utlandstänkte i mitt mindset. Jag tycker Panlegis har varit väldigt hjälpsamma och dom har ringt mig hela tiden. Det jag fick till svar senast igår när jag pratade med en tjej på supporten, var att jag inte kan avsluta avtalet och få pengar tillbaka, men jag kan lägga ner bolaget i England. Läst på och det är ju inte någon avgift att avsluta en filial i Sverige, däremot är det ju lite mer ”meck” att avsluta ett AB och det får vi nog räkna med att det blir även om man ska avvecka det i England, så sorgligt nog så tänker jag så här. Senast 60 dagar innan ett år gått ska man ju säga upp sitt avtal med Panlegis om man inte vill få allt förnyat i ett år. Du kan ju alltid själv kontakta Companies House i England och kolla hur man gör där. De kanske kan hjälpa dig. Jag kommer i allafall köra på och testa denna form. Söker just nu en revisor som kan vara till hjälp men jag har hört av en annan tjej som driver denna bolagsform att många på PWC känner till hur man gör. Jag kände mig osäker på vad som gäller och har även beställt en bok som heter ”Handbok i SUF”. Den tar upp många bra bitar som du behöver veta och som man även kan lämna till sin revisor. Vänd det till något positivt och försök göra något gott och vi får se det så här. Vi har lärt oss att man inte ska vara så godtrogen. Man ska ställa ännu mer frågor. Och det jag hoppas på.. ATT DET BLIR BRA

    • Hej Eva!

      Tråkigt att du hann kicka igång registreringsprocessen innan du ångrade dig igen. Tyvärr vet jag inte hur du ska krångla dig ur det hela. Det beror nog lite på hur avtalet med Panlegis ser ut osv. Jag har inte själv testat att registrera en SUF så jag har inte sett hur dokumentationen ser ut.

      Om du inte kan komma överens med Panlegis behöver du förmodligen någon juridisk kunnig som tittar på det. Och frågan är ju då vad som blir dyrast. 🙁

      • Hej! Kan du hjälpa mig? Jag har inte skickat nånting till bolagverket men kan det bli problem för mig?jag har bara betalat 6500 kr. Jag har lämnat mina kontakt uppgifter till er, ring mig snälla?

      • Hej Casper!

        Om du inte har skickat något till Bolagsverket så existerar ju förmodligen inte filialen ännu. Däremot kanske du är ägare till ett Ltd-bolag i Storbritannien eller nåt sånt, det beror lite på hur din deal med Panlegis ser ut. Dvs vad har du betalat för, vad har du signat och vad har de levererat?

        Som jag sa till Eva kan vi tyvärr inte hjälpa er med era mellanhavanden med säljare av SUF-upplägg. När det kommer till kritan har ni ju köpt en tjänst av dem, och om ni är missnöjda med något där blir det ju en sak mellan er och säljaren. Kommer ni inte överens kan ni behöva ta in jurister eller liknande, om ni tycker det är värt pengarna. Men vi är ju en redovisningsbyrå, så det är inte riktigt det vi gör. 🙁

  • SUF är utmärkt för vad det är avsett för – ett befintligt, utländskt bolag som till viss del behöver etablera sig i ett annat land, exempelvis ha ett litet försäljningskontor där eller en eller ett par lokalanställda. Det är inte lämpligt för de som bor i det andra landet och vill starta en verksamhet med mindre kapital än vad ett lokalt bolag kräver.

    Vidare är det onödigt att gå genom Panlegis eller någon av de andra om man nu vill sätta upp ett SUF. Man registrerar ett limited company hos Companies House (bolagsregistret) i Storbritannien för £12. Registreringsbeviset kommer som en PDF inom ett dygn, ofta samma dag. Därefter gör man filialregistreringen hos Bolagsverket och skatteregistrering hos Skatteverket (i den ordningen). Det största problemet är som sagt att öppna ett svenskt bankkonto. Bankerna vill se mycket dokumentation och även att bolaget redan har en ordentlig verksamhet i sitt hemland. De accepterar normalt inte att bolaget enbart bedriver verksamhet i filialen. Man behöver även ett bankkonto i bolagets hemland eftersom Skatteverket gör återbetalning av moms och andra skatter dit och inte till filialen.

  • Peter Andersson (Din kommentar inväntar granskning.)

    jag hade snarare vänt mig till https://holdingbolag.se/, som var väldigt bra och snabba på att svara på mina frågor och funderingar om att starta mitt affiliate företag på Malta.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *