Accounts-bloggen

Friskvård

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap

Reglerna om skattefri motion och friskvård blev häromåret lite tydligare men samtidigt lite mer komplicerade. Här går vi översiktligt igenom vilka regler som gäller. Mer info finns hos Skatteverket.

Med skattefri motion och friskvård menar vi när företaget betalar för motion eller annan friskvård, får avdrag för kostnaden i sin bokföring och den anställde inte blir förmånsbeskattad.

Endast för anställda

Möjligheten till skattefri motion och friskvård gäller endast anställda. Det innebär att företagare med enskild firma eller handelsbolag och deras familjemedlemmar inte kan utnyttja dem. Däremot andra anställda i EF/HB samt även företagare och anställda i aktiebolag.

Två olika typer av motion och friskvård

Det finns två olika typer av motion och friskvård:

  1. Friskvård som naturaförmån
  2. Friskvårdsbidrag

Arbetsgivaren kan erbjuda båda dessa parallellt till samma anställd – man kan alltså samma år få både friskvård som naturaförmån och friskvårdsbidrag.

Friskvård som naturaförmån

Detta innebär att arbetsgivaren erbjuder friskvård till sina anställda i sina egna lokaler, i lokaler man hyr av någon annan eller med t ex ett gymkort eller månads-/årskort på annan sportanläggning som arbetsgivaren väljer. Kostnaden ska betalas av arbetsgivaren.

Här funkar det alltså inte att en anställd väljer sitt eget gym eller betalar gymmet själv och lämnar in utlägg till arbetsgivaren.

Friskvården måste vara av ”mindre värde” och av ”enklare slag” (se nedan). Var exakt gränsen går för ”mindre värde” är inte helt definierat, men man nämner t ex ett ”normalt gymkort på orten” som en rimlig gräns. Notera att det är kostnaden för hela gymkortet som är avgörande. Företaget kan alltså inte ”delfinansiera” ett väldigt dyrt gym för den anställde och låta den anställde betala privat den del av kostnaden som överstiger ett ”normalt gymkort”.

En förutsättning för skattefri friskvård som naturaförmån är att samtliga anställda erbjuds samma friskvård.

Friskvårdsbidrag

Friskvårdsbidrag innebär att den anställde själv väljer typ av friskvård, sportanläggning mm, kan själv betala för friskvården och lämna in utlägg till arbetsgivaren.

Det ska fortfarande vara av mindre värde och man nämner t ex att det får max kosta 1000 kr per tillfälle. Uttalanden och rättsfall hittills tyder på att 5000 kr (inkl moms) sannolikt är det maximala beloppet per anställd och år. Den anställde kan själv betala för aktiviteten och lämna in utlägg till arbetsgivaren.

Notera att det fortfarande krävs kvitto eller faktura för friskvårdsbidraget – man kan alltså inte ”blint” betala ut 5000 kr per anställd som alla får använda utan att redovisa kvitton.

I september 2019 meddelade Skatteverket att om man ger ett friskvårdsbidrag på mer än 5000 kr, anser de att det blir skattepliktigt från första kronan (!).

Enklare slag

Här har man vidgat definitionen något jämfört med tidigare, och tillåter numera aktiviteter som golf, ridning, segling och utförsåkning. T o m personlig tränare kan numera gå som skattefri friskvård. Men däremot inte exklusivare gym eller spa-anläggningar. Aktiviteten ska alltså fortfarande vara av ”enklare slag”, man har bara öppnat upp definitionen något. Se Skatteverkets lista över aktiviteter.

Ibland kan det kännas lite oklart om alla aktiviteter är OK både som naturaförmån och friskvårdsbidrag. Kan företaget t ex sluta ett avtal med en driving range på samma sätt som med ett gym, eller ha en egen personlig tränare i sitt företagsgym? Jag vet faktiskt inte, men gissar att man får göra en bedömning från fall till fall.

Medlemskap

Medlemskap i idrottsföreningar, golfklubbar, ridklubbar mm är inte en skattefri förmån.

Men hur blir det då med aktiviteter som i allt övrigt uppfyller kraven på skattefri friskvård, men det krävs ett medlemskap (av mindre värde) för att få träna? Ett vanligt exempel är t ex Friskis & Svettis. Jag vet inte säkert, men jag har svårt att tro att man skulle underkänna Friskis & Svettis bara för att det formellt sett är ett medlemskap, medan medlemskap i en golfklubb inte är OK.

Moms

För friskvård som faller inom ramarna ovan får företaget även lyfta ingående momsen, förutsatt såklart att företaget i övrigt har rätt att lyfta moms på kostnader. Detta gäller både friskvård som naturaförmån och friskvårdsbidrag.

Utrustning, deltagaravgifter

Utrustning ryms normalt inte inom ramen för skattefri motion, med undantag för väldigt enkla saker som västar för lagspel, enklare utrustning (innebandyklubbor, basketboll mm) till egna sportanläggningar el dyl. Tror man kan säga att företaget inte kan bekosta personlig utrustning för den anställde, t ex löparskor, skidhyra mm, men däremot enklare utrustning för hela personalen.

Detsamma gäller individuella startavgifter i tävlingar o dyl, som inte ryms inom skattefri motion. Arbetsgivaren kan däremot bekosta startavgiften för ett lag från företaget. Även här verkar man kunna säga att kollektiva kostnader är OK men inte individuella.

Ensamföretagare

Om du är ensam i ditt aktiebolag, kan du då utnyttja samma regler för skattefri motion och friskvård? Enkla svaret är ja, du kan utnyttja samma regler och låta företaget både betala för ditt gymkort och ge dig friskvårdsbidrag.

Däremot kan nog vissa gränsdragningar behöva göras annorlunda för ensamföretagare. Ett företag kan ju t ex ha ett gym för personalen i sina lokaler – kan då även en ensamföretagare med kontor i hemmet låta företaget bekosta ett gym i ”sina lokaler” för ”sin personal”. Nej, det lär nog inte funka. (Jäpp, vi har fått den frågan)

Kan företaget bekosta utrusting för ”hela personalen” eller anmäla ”hela personalen” till en tävling? Nja, även här tror jag man inte riktigt kan resonera så för ensamföretag.

Är man då lite förfördelad som ensamföretagare? Nja, det tycker jag inte. Reglerna om skattefri friskvård har sannolikt kommit till för ett företags anställda (dvs inte företagaren själv), men eftersom man även som ensamföretagare är anställd i sitt eget aktiebolag halkar man liksom med i den definitionen. Så jag ser det snarare som en bonus att ensamföretagare kan utnyttja de här reglerna.

Kommentera

Gå loss i kommentarerna med åsikter och frågor. Men vi är däremot inget bra uppslagsverk för vilken aktivitet som är OK och inte. 🙂

6 Kommentarer

  • Toppenbra som vanligt!

  • Hej och tack för bra information MEN som ägare i ett fåmansföretag håller jag inte med om din inställning på att vi ska ”halka in” på någonting där vi egentligen inte borde få! Är man anställd så är man anställd på samma villkor som den som inte är ägare i företaget. Man är redan idag missgynnad som fåmansbolagsägare hos Skatteverket och detta behöver inte på något sätt stärkas från ert håll! Annars gillar jag er!

    • Hej Anne!

      Förstår vad du menar. Men jag menade ju inte att det är något vi inte borde få, bara att syftet med reglerna förmodligen inte var att gynna ensamföretagare utan snarare göra det lättare för arbetsgivare att subventionera friskvård för sina anställda. Hade syftet varit att göra livet lättare för ensamföretagare, hade de ju rimligen inkluderat även enskilda firmor och handelsbolag. Det är i alla fall min gissning.

      Sverige känns ju generellt rätt återhållsamma med avdragsmöjligheter och skattefria kompensationer. Och jag tycker det är en superbra grej att kunna beskosta friskvård för sig själv och mina anställda, så jag är bara glad att möjligheten finns även för ensamföretagare, i alla fall de med aktiebolag.

      Sen kan man tycka att de som bestämmer borde gynna ensamföretagare mer, men det är ju en annan fråga. 🙂

  • Hej,
    Om man är ensam ägare i ett AB har man möjligheten att utnyttja naturaförmån, där finns inget gränsbelopp och kombinera det med friskvårdsbidrag? Det låter för optymistiskt eller:)?

    • Hej Sebastian,

      Jodå, samma regler gäller för AB med bara en person. Eftersom du är anställd i ditt AB kan du använda friskvårdsförmåner på samma sätt som ”vanliga” anställda. Håller med om det låter lite för bra för att vara sant, men så är det faktiskt. 🙂

  • Tack för en fantastiskt blogg!

    Angående Friskis och Svettis, och säkerligen de flesta andra gym och föreningar, så skiljer de på Medlemsavgift och Gymavgift.

    Medlemsavgiften (cirka 300 kr) betalas per kalenderår, och innehåller bland annat medlemsförsäkringarna.

    Gymavgiften (cirka 3 000 kr) betalas per 12 månader, och ger tillgång till själva träningen (gymmet, träningspassen, etc).

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *